PRIJEDLOG ZA IZLET

Uživajte u proljeću i napunite baterije u bajkovitoj Podravini

29. travanj 2024.
Sponzorirani sadržaj

Proljeće u Koprivničko-križevačkoj županiji jednostavno je čarobno! Dok se priroda budi iz zimskog sna, ovaj kutak Hrvatske postaje poput slikovite bajke.

Ugodno sunčano vrijeme u Koprivničko-križevačkoj županiji obasjava ove idilične krajolike, stvarajući savršen ambijent za istraživanje i uživanje. Koprivničko-križevačka županija nudi nevjerojatnu raznolikost prirodnih ljepota koje se mogu doživjeti u proljeće. Šetnje kroz šume koje se bude u novom zelenilu, vožnja biciklom po slikovitim seoskim stazama i vinskim puteljcima ili jednostavno opuštanje pored jezera ili rijeka - sve su to aktivnosti koje omogućuju potpuni proljetni doživljaj.

image

Cikloturizam Koprivnica

Šetnja kroz gradske parkove

No, nije samo priroda ta koja oduzima dah. U ovo doba godine, gradovi poput Koprivnice i Križevaca blistaju punim sjajem. U srcu Križevaca, dva parka stoje kao simbolički predstavnici parkovne arhitekture, noseći titulu Spomenika parkovne arhitekture. Ovi parkovi, zaštićeni još od 1971. godine, predstavljaju dragocjeni dio prirodne baštine te su upisani u Registar zaštićenih dijelova prirode prema tadašnjem Zakonu o zaštiti prirode. Danas, sukladno važećem Zakonu o zaštiti prirode, ovi parkovi se svrstavaju u Spomenik parkovne arhitekture. U samom središtu Koprivnice, uz glavni trg, prostire se znameniti gradski park, uređen na povijesnim opkopima i bedemima. Njegova povijest seže sve do 1856. godine, no najveći pečat u oblikovanju parka ostavio je Dragutin Ruhl, gradski vrtlar, krajem 19. stoljeća. U ovom parku, koji je uvršten među najljepše u sjevernoj Hrvatskoj, nalazi se i drveni paviljon iz 1896. godine, remek-djelo stolara Antuna Rogine te poznata skulptura "Buđenje" Josipa Fluksija. Koprivnički gradski park nije samo zelena oaza u srcu grada, već i mjesto bogate kulturne baštine koja svjedoči o prošlim vremenima i umjetnički nadahnutoj povijesti grada. Gradski park u Đurđevcu trenutno je u rekonstrukciji. Nove zelene površine učinit će grad Đurđevac još poželjnijoj destinacijom.

image

Podravski motivi

Planinarenje kroz pejzaže Kalnika i Bilogore

Kalnik, impozantna planina smještena između Križevaca i Varaždina, predstavlja iznimno zanimljivu destinaciju s bogatom poviješću i neobičnim geološkim obilježjima. Njezini stjenoviti vrhovi, poznati kao "Sedam zubi", kriju legende o Crnoj kraljici i „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera. Ovaj prirodni dragulj nudi mnogo više od samo impresivnih pogleda. Poučne staze, jasno označene markacijama, omogućuju posjetiteljima da istraže njegovu divljinu na jednostavan i informativan način. Čak i ako niste ljubitelj planinarenja, pet kilometara dugačka poučna staza kroz šumu nudi uzbudljivo iskustvo. Za one hrabre avanturiste, planinarska staza "Staza sedam zubi" vodi do samog vrha Kalnika, poznatog kao Vranilac. Ovaj najviši vrh visok 643 metra dobio je ime po ljekovitoj vranilovoj travi, koja dodatno obogaćuje prirodni doživljaj ovog mjesta. Kalnik je više od planine - to je mjesto gdje se povijest, priroda i avantura spajaju u neponovljiv doživljaj. Bilogora, pitoma planina koja se prostire na 80 kilometara dužine u smjeru sjeverozapad-jugoistok, predstavlja izuzetno važan dio krajolika Koprivničko-križevačke županije. Iako najviši vrh „Stankov vrh“ doseže skromnih 309 metara nadmorske visine, Bilogora obiluje svojom prostranošću i prirodnom raznolikošću. Smještena između rijeka Drave i Save, poznata i kao Međuriječje, Bilogora je izvorište nekih od najvažnijih pritoka ovih rijeka, poput Česme, Glogovnice i Ilove. Njezine šume, u kojima dominiraju hrast kitnjak, grab i hrast lužnjak na višim dijelovima te bukva na sjevernim padinama, stvaraju jedan od najvećih šumskih kompleksa u Hrvatskoj. Također, ovdje mogu uživati i oni najmlađi. Dječja planinarska staza na Bilogori, smještena u idiličnom okruženju planinarskog doma Kamenitovac, predstavlja savršen spoj zabave, edukacije i prirode. Ova kružna staza, duljine četiri kilometra, idealna je za male istraživače od 4 godine nadalje.

image

Aktivnosti na Kalniku i Bilogori

Eno turizam - vino i vinske ceste

Koprivničko-križevačka županija očarava svojim vinogradima i vinskim cestama. Kalničko područje stvoreno je za proizvodnju vina. Ovdje se uzgajaju lokalne sorte grožđa, a starom Kleščecu vraća se stara slava. Na vinskoj cesti Križevci - Kalnik - Orehovec, uživajte u bijelim sortama poput Graševine, Chardonnaya i Rieslinga. Putem vinske rute Đurđevac, uputite se kroz čarobne vinograde na sunčanim padinama Bilogore, gdje se vino proizvodi već stoljećima, uz duboko ukorijenjenu tradiciju i kulturno nasljeđe, gdje zbog specifične klime i pješčanih tla, vina ovog područja poznata su kao „Vina z peskov“. Spomenimo i Koprivničku vinsku cestu koja se proteže od Rasinje do Virja te koja nudi vrhunska vina. Područje je oduvijek bilo poznato po ljubavi prema vinu, zahvaljujući ne samo prirodnim uvjetima već i predanosti lokalnih vinara. Njihov trud rezultirao je brojnim nagradama na izložbama vina kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Bilo da posjetite malog obiteljskog proizvođača ili veću vinariju, kvaliteta vina ovdje je zajamčena, a srdačni domaćini će vam rado ponuditi lokalna vina koja ćete zavoljeti svim srcem. Nazdravite proljeću i uživajte u degustaciji te otkrijte čaroliju vina koja će vas osvojiti svojim okusima i aromama.