Anti-age

5 ključnih sastojaka za mladolik izgled kože

19. rujan 2021.
Fotografija: IMAXtree

Kozmetičke proizvode koji ciljaju na prve znakove starenja kože u njegu možemo uključiti već u dvadesetim godinama, kako bismo je zadržali sjajnom, zdravom i blistavom. U moru brojnih anti-age proizvoda, birajte one koji u sebi sadrže sastojke koji su na tom polju zaista i djelotvorni.

Pojam anti-age već godinama se ponavlja na brojnim kremama, serumima i maskama za njegu lica, više ili manje opravdano. No naučili smo da još uvijek ne postoji magična krema koja je zaista - anti-age, odnosno ona koja će na licu zaustaviti proces starenja. Određeni sastojci u kozmetici zato mogu usporiti taj proces i kožu održati zdravom, blistavijom, zaglađenom, pa samim tim i mladenačkog izgleda. Manje obraćamo pažnju na sam natpis, a više na konkretne sastojke određenog proizvoda - u skupini zaduženoj za održavanje mladenačkog izgleda i tretiranje zrele kože, ovi su poželjni u rutini za održavanje kože zdravog sjaja. 

Antioksidansi: vitamin C i ferulična kiselina

Ferulična kiselina snažni je antioksidans koji se prirodno nalazi u namirnicama poput zobi, naranče, limuna ili riže i pomaže u borbi sa slobodni radikalima, molekulama koje uzrokuju oksidativni stres zbog kojeg koža brže stari, odnosno usporava se proizvodnja kolagena, pada elastičnost kože, a izgled tena je siv i umoran. Taj proces usporava se korištenjem antioksidansa u koje ubrajamo i moćni vitamin C. Kako je sam po sebi nestabilan, ferulična kiselina pomaže u njegovoj stabilizaciji čime se povećava djelotvornost vitamina C. Najčešće dolaze u obliku seruma koji se mogu koristiti na dnevnoj bazi, kao dodatak hidratantnoj kremi ili kao korak u rutini prije kreme i dnevne SPF zaštite.

image
Paula's Choice C15 Super Booster (47 funti)/ SkinCeuticals C E Ferulic serum (166 dolara)/ Olival Vitaminski serum C (149,90 kn)/ Drunk Elephant C-Firma Fresh Day serum (66 funti)

Retinoidi 

Smatrani svetim gralom anti-age njege i jednim od najdjelotvornijih sastojaka u kozmetici, retinoidi su oblici vitamina A, najčešće pretvoreni u kiselinu koja potiče proizvodnju kolagena, utječe na pojavu bora i sitnih linija, ispravlja nepravilnosti te osim anti-age uloge, najčešće se koristi i kao saveznik u borbi s aknama. Poznato je i kako je riječ o snažnom sastojku s kojim treba postupati oprezno. U rutinu ga uvodite postepeno kako ne bi izazvao reakciju i iritaciju kože, uz proizvode koji ga sadrže u manjoj koncentraciji. Prirodna alternativa i sastojak s kojim je dobro krenuti prije uvođenja retinola može biti bakuchiol koji neće izazivati iritacije pa je pogodan i za one osjetljiv kože lica, dok je učinak veoma sličan onome koji se postiže korištenjem retinola. 

image
Murad noćna krema s retinolom (70 funti)/ Skintegra Architect serumska emulzija s bakuchiolom (179 kn)/
Sunday Riley A+ serum s retinolom (70 funti)/ Paula's Choice 1% Retinol Treatment (12 funti)

Peptidi 

Peptidi su efektivan sastojak koji je poželjan u anti-age njezi jer djeluju poput blokova koji pomažu graditi kolagen. Kako se proizvodnja kolagena u tijelu smanjuje kako starimo, peptidi će održavati i poticati njegovu proizvodnju, a koža time ostaje elastična i zaglađenija. 

image
The Inkey List hidratantna krema s peptidima (15 funti)/ The Ordinary Buffet serum (12 funti)/ Embryolisse hidratantna krema Lait-Creme Concentre (

Hijaluronska kiselina

Jedna molekula hijaluronske kiseline u sebi može zadržati tisuću puta veću težinu vode, a kako su molekule manje, lakše prodiru duboko u slojeve kože i tako hidratiziraju stanice, pa koža izgleda popunjeno, zaglađeno i sjajno. Hijaluronsku kiselinu može koristiti baš svaki tip kože, u svakodnevnoj rutini njegovanja. Odlično djeluje na suhu kožu kojoj vraća sjaj i popunjava sitne linije i bore.

image
La Roche-Posay Hyalu B5 serum (265 kn)/ Tata Harper Hyaluronic Gel Moisturizer (104 funte)/ Eucerin hijaluron filler hidratantni booster (170 kn)/ The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 (6 funti)

Krema sa zaštitnim faktorom

Kreme sa SPF zaštitnim faktorom ključan su proizvod anti-age njege i bez njihova korištenja, navedeni sastojci neće dobro obaviti svoj posao. Prevencija je ključna i s njom je najbolje početi - čim prije. SPF 30 ili 50 štiti kožu od UV zračenja koje ubrzavaju starenje kože i štete stanicama, a ovaj sloj zaštite ujedno dopušta koži da se regenerira. Najviše znakova starenja uzrokovano je upravo UVA i UVB zrakama, a treba imati na umu i da SPF štiti i od mogućnosti pojave karcinoma kože. 

image
Eucerin Photoaging Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 30 (160 kn)/ Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense SPF 50 (365 kn)/ SVR Blur Sun secure SPF 50 (160 kn)