Pravilna njega

5 skincare pogrešaka koje ostavljamo u 2022.

03. siječanj 2023.

Fotografije: IMAXtree

Riječ je o gotovo pa banalnim greškama koje nam se ponekad potkradu zbog nepažnje ili žurbe - jednostavno ih je izbjeći, a koža će vam biti zahvalna na tome.

Iza nas je godina u kojoj su skincare rutine postale opširne i zahtjevne, iako se kao lajtmotiv cijelo vrijeme provlačio skinimalism, kojem smo se navodno svi priklonili. S druge strane, teško je ostati "minimalan" kada se toliko noviteta lansiralo u 2022. godini, a na čemu možemo zahvaliti i eksploziji celebrity skincare brendova. Ovaj trend je nešto što ne želimo vidjeti u novoj godini. A osim toga, odlučili smo još neke pogreške ostaviti iza sebe - na greškama se uči, što samo znači da 2023. može biti godina još ljepše i zdravije kože. 

Pretjerivanje s aktivnim sastojcima

Eksfolijacija je u prethodnoj godini bila veliki trend i zaista je riječ o tehnici koja zaglađuje, čisti kožu, odčepljuje pore i pomaže ublažiti nepravilnosti. Isto tako, može rezultirati novim problemima, ako se eksfolijanti ne koriste pravilno. Prečesto nanošenje na lice (više od dva puta na tjedan) ili kombiniranje s ostalim aktivnim sastojcima (retinol, vitamin C) dovodi do iritacija i crvenila pa je cijeli proces čišćenja lica uzaludan, a zaštitna barijera ostaje oštećena. Ova pogreška odnosi se na sve snažne sastojke - i prečesto korištenje retinola rezultira perutanjem i osjetljivom kožom lica. Ključ prilikom njegovanja kože je strpljenje i umjerenost, jedino tako možemo doći do željenih rezultata.

image

Fotografije: IMAXtree

Nepoznavanje svoje kože

Kako bismo joj pružili pravilnu njegu, potrebno je upoznati svoju kožu te znati kojem tipu pripadate - suha, mješovita, osjetljiva, masna. Neka hvaljena krema s Instagrama koja je preporodila nečije rutine i kožu možda na vama neće raditi ništa, jer ne odgovara vašem tipu kože. Iako i sami možemo prepoznati kojem tipu pripadamo, najbolje je analizom kože kod dermatologa provjeriti u kakvom je stanju lice. Naravno, potrebe kože se mijenjaju ovisno o stilu života, prehrani i drugim čimbenicima pa je važno osluškivati i prepoznati potrebe tena. Sukladno tome, uvedite prave proizvode za njegovanje. 

image

Fotografije: IMAXtree

Nanošenje proizvoda krivim redoslijedom

Ovu pogrešku možemo povezati s još jednom, a to je preveliki broj koraka u rutini njegovanja. Što je više proizvoda, to je lakše pogriješiti prilikom nanošenja istih. Dakle, za početak, svedite preparate koje koristite na minimum - osnova svake rutine su čistač, hidratantna krema i SPF zaštita. U rutinu uvedite dodatni proizvod sukladno potrebama - je li to nova doza hidratacije, retinol za akne ili prve znakove starenja, vitamin C za povratak svježine. Jedno od jednostavnih pravila koje će vam pomoći prilikom slaganja rutine je tekstura proizvoda - od rijetkih prema gustima. Primjerice, nakon čišćenja lica dolazi serum poput vitamina C, hidratantna krema i zatim SPF proizvod kao najgušći. 

Zanemarivanje čišćenja 

Ako koža nije potpuno očišćena, svaki sljedeći proizvod koji dolazi neće djelovati u punoj snazi. Čišćenje lica je temelj dobre rutine njegovanja i nikako ne treba zanemariti važnost prvog koraka. Nakupljeni make-up, nečistoće i odumrle stanice kože začepit će pore i nakupiti se na koži, izazvat će nepravilnosti i/ili upale. Dvostruko čišćenje lica preporodit će svaku rutinu njege - prvi korak je korištenje proizvoda na uljnoj bazi. Masažom će njegova tekstura otopiti make-up i nečistoće, a zatim slijedi drugi korak - čišćenje proizvodom u gelu ili pjeni koje nježno otklanja ostatke. Kružni pokreti vrhom prstiju su tehnika koja se preporučuje.  

image

Fotografije: IMAXtree

Loša higijena

...a koja se odnosi na neredovito mijenjanje jastučnice, ručnika za lice kao i na neredovito čišćenje make-up alata poput blendera i četkica za nanošenje šminke. Sve ovo može postati leglo bakterija i prljavštine ako se redovito ne čisti, odnosno mijenja, pa tako nesvjesno dovodimo kožu u stanje upala i nepravilnosti.