Nisko samopouzdanje

Akne su sve češći problem u odrasloj dobi i dokazano utječu na samopouzdanje

15. listopad 2020.
Fotografija: iStock

Čak i nakon puberteta, čista i zdrava koža lica nekima ostaje nedostižna. Akne su sve češći i veći problem kod odraslih.

I dok se u pubertetu većina nas u nekom trenutku suočila s aknama, mnogi i nakon tog perioda imaju problema s nepravilnostima na koži. Akne u odrasloj dobi sve su učestalije, a razloga ima mnogo, od onih genetskih do načina života ili hormonske neravnoteže. Do samog je uzroka često teško doći jer nerijetko ih je više. No, čak i istraživanja pokazuju kako se radi o problemu koji pogađa sve više odraslih. 

U istraživanju koje je La Roche-Posay u rujnu 2020. napravio u suradnji s agencijom Hendall rezultati pokazuju kako se s aknama susreće 31 posto žena u Hrvatskoj između 20 i 40 godina. Čak 90 posto njih reklo je kako im one utječu na samopouzdanje, a 76 posto žena smatra da akne mogu negativno utjecati na prihvaćenost u društvu.

Zato što su česta pojava na licu, akne kod odraslih, baš kao i kod tinejdžera, uzrokuju i velike probleme s mentalnim zdravljem, odnosno razvijaju se problemi s manjkom samopouzdanja. Ako se dugo vremena tako osjećamo, to može dovesti i do nekih ozbiljnijih problema, a zatim ulazimo i u začarani krug - zbog frustracije smo pod stresom, što uzrokuje akne...

Akne nisu samo "obični", maleni prištići, nego se radi o velikim nepravilnostima na koži koje nije tako jednostavno riješiti. Posebno zato što je većina proizvoda stvorena za tinejdžere, dok su potrebe odraslih žena ipak drugačije. 

Nije zato ni čudno da utječu na samopouzdanje žena - teško ih je sakriti šminkom s jedne strane, a s druge nije ni preporučljivo jer se tako zatvaraju pore i potencijalno se stvaraju nove nepravilnosti. Mnogi su se i zbog čestog nošenja maski suočili s nepravilnostima na koži, a ta je pojava dobila i svoj naziv: maskne. 

Da akne nisu samo fizički problem, potvrđuje i psihologinja dr.sc. Vanja Putarek. 

"S obzirom na to da su akne obično lako vidljive na licu, može se stvoriti osjećaj srama i osoba s problematičnom kožom tada negativno procjenjuje ljepotu svojeg lica, ali često posljedično i cijelog tijela**. Rad na mentalnom zdravlju osoba s aknama vrlo je važan kako bi one imale bolju kvalitetu života te kako bi se tijelo lakše izborilo s aknama", upozorava dr.sc. Putarek.

S tim se problemom suočila i glumica Katarina Baban, čiji su problemi krenuli u pubertetu, a onda se i nastavili. 

Novi ultra koncentrirani serum Effaclar La Roche-Posay namijenjen je upravo odraslima koji imaju problematičnu kožu. Kombinacija aktivnih sastojaka utječe ne samo na akne i nepravilnosti kože, nego i umiruje kožu, smanjuje crvenilo, uklanja mrlje na koži i ima anti-age djelovanje. Serum, koji je kombinacija učinka pilinga i umirujućeg djelovanja, sadrži 3 keratolitičke kiseline za smanjenje nepravilnosti i mrlja te niacinamid i termalnu izvorsku vodu. 

image
S tri keratzoličke kiseline, niaciamidom i termalnom vodom, Effaclar serum proizvod je namijenjen odraslima s nepravilnostima na koži 

Effaclar serum može se koristiti svakodnevno, najbolje navečer, nakon čišćenja lica, a njegova nemasna i neljepljiva tekstura te brzo upijanje omogućavaju brzo nanošenje. 

Uz njega koža ostaje čista i pročišćena, a u istraživanju u kojem je sudjelovalo 200 žena, njih 107 reklo je kako je već iduće jutro, nakon prvog nanošenja, primijetilo vidljiva poboljšanja na svojoj koži.

**Kellett, S. C. i Gawkrodger, D. J. (1999). The psychological and emotional impact of acne and the effect of treatment with isotretinoin. British Journal of Dermatology, 140(2), 273–282 /// Murray, C. D. i Rhodes, K. (2005). ‘Nobody Likes Damaged Goods’: The Experience of Adult Visible Acne. British Journal of Health Psychology, 10(2), 183–202. doi: 10.1348/135910705X26128