Njega kože

Beauty rutina s retinolom u glavnoj ulozi

31. listopad 2022.

Fotografije: IMAXtree

Skincare entuzijasti, eksperti i dermatolozi se slažu kako je retinol čarobni sastojak koji pomaže koži s aknama, neujednačenim tenom, smanjuje vidljivost bora i pomaže kod obnavljanja stanica kože.

Ako još uvijek niste uvrstili retinol u rutinu njege, pravo je vrijeme da to učinite. Ovaj moćni sastojak najbolje je koristiti u jesen i zimu, dok nismo izloženi snažnim zrakama sunca, a ako se tek susrećete s njim, ne brinite, uz malo opreza i organiziranu rutinu njegovanja retinol će postati najbolji prijatelj kože koja je sklona aknama ili one koja uvodi prve anti-age korake. 

Vitamin A ili retinol jedan od sastojaka koji će napraviti vidljivu promjenu - rješava problem s aknama i "čisti" kožu, smanjuje vidljivost bora, jača barijeru kože i njezinu elastičnost te ujednačava ten. S obzirom na to da je riječ o aktivnom sastojku, ipak zahtijeva oprez, ponajviše kod onih koji retinol prvi puta uvode u beauty rutinu. 

S retinolom krenite polako i postepeno pojačavajte njegovu količinu. U početku, dovoljna je mala količina proizvoda kojeg možete koristiti dva puta na tjedan. Ujedno ćete vidjeti kako koža reagira na proizvod i jeste li pretjerali s nanošenjem - crvenilo, osjetljiva koža i zatezanje znakovi su koji upućuju da ste pretjerali s količinom. 

image

Fotografija: IMAXtree

Prilikom uklapanja retinola u rutinu, pripazite da ga ne koristite istovremeno s ostalim aktivnim sastojcima. Retinol se ne slaže s kemijskim pilinzima, odnosno AHA i BHA kiselinama - kombinacija ovih jakih sastojaka rezultirat će crvenilom, možda i opeklinama i dodatnim problemima za kožu. Također, ne koristite ga zajedno s vitaminom C, ovaj spoj može rezultirati mrljama na tenu i crvenilom. Retinol je najbolje koristiti kao večernji korak njegovanja. Proizvod u količini zrna graška nanesite na kožu, a nakon 15-ak minuta nanesite hidratantnu, hranjivu kremu. Naravno, možete ga uvrstiti i u jutarnju rutinu no tada nikako ne preskačite nanošenje SPF zaštite, jer retinol čini kožu fotoosjetljivom. Hijaluronska kiselina i niacinamid dobro se slažu s retinolom, kao i hidratacija te SPF zaštita pa ovisno o potrebama, s ovim preparatima posložite rutinu. O potrebama kože ovisi i koji retinol ćete odabrati. Oni s većom koncentracijom su snažniji i djelotvorniji i ako niste sigurni koji će vam najbolje odgovarati, potražite savjet dermatologa. Mi izdvajamo one koji su dobili dobre recenzije korisnika. 

image

Retinolska krema age smart Overnight retinol repair 0,5% Dermalogica (659,00 kn; 87,46 eura)/
Retinol serum 0,5% The Ordinary (7,4 eura)/
retinol serum za ujednačen izgled kože Cerave (124 kn; 16,51 eura)/
retinolska krema s 1% retinola Drunk Elephant (18,90 eura)/
tretman s 1% retinola Paula‘s Choice (68,09 eura)/
lagana emulzija s 0,1 % retinala A-Game 10 Geek & Gorgeous (19,08 eura)