Bob na tronu

I dalje je najpopularnija frizura na svijetu: čekaju li nas stvarno nove ‘lude 20-e‘?

18. travanj 2021.
Fotografije: Imax Tree
Ines Madunić
Ines Madunić

Lagan za održavanje, uvijek izgleda odlično i trenutno je jako trendi? Želimo bob! A malo smo istražili i njegovu povijest.

Podaci kažu kako se u mjesec dana u tražilicu Google 222.580 puta upiše pojam "bob" (podaci se odnose na 52 države). Službeno najtraženija i najpopularnija frizura na svijetu ima veliki comeback, iako je upitno je li ikad bila van trenda. Uvijek se u nekom obliku pojavljivala, a navodno je prva koja ju je "isfurala" bila francuska glumica Émilie Marie Bouchaud, poznata kao Polaire, koja se s kovrčavim bobom, odnosno kosom dužine ispod uha pojavila tijekom 1890-ih, i to ne baš s prevelikim uspjehom. Jedne su je novine nazvale "najružnijom ženom na svijetu".

image
Glumica Polaire sa svojim revolucionarnim bobom
Foto: Profimedia

Golemi uspjeh boba došao je tek u 20-im godinama 20. stoljeća, kad je postao, kao i danas, u našim 20-ima, najpopularnija frizura koju su svi odjednom nosili. Bio je to savršeni rez za društvo koje je upravo pobijedilo globalnu pandemiju zbog koje su godinama imali ograničen društveni život i kontakte. Bilo je vrijeme da se proslavi. Zvuči poznato?

Također, bob je prije stotinu godina označio još jednu promjenu u društvu. Dotad je dugačka kosa bila jedini mogući stil frizure za žene jer kratka kosa nije bila ženstvena. Jako kratki bob, do uha ili čak kraći, nerijetko sa šiškama, odjednom je postao trend, a kratka kosa više se nije poistovjećivala s neženstvenošću. 

image
Balerine snimljene 1925. godine
Foto: Profimedia

Vratimo se u sadašnjost, gdje borba s pandemijom još traje, ali povremeno dobivamo neke naznake otvaranja društva. Bob je još prošle godine krenuo s rastom popularnosti, no u samom početku pandemije "borio se" za prevlast s ultrakratkim pixie rezom; svi znamo nekoga ili smo sami odrezali svu kosu s glave i ostavili tek koji centimetar. 

Ti koji su prošle godine eksperimentirali s mašinicom sada su već u fazi kratkog boba - kose iznad ili do uha, do ljeta će to već biti klasičan bob, s kosom dužine ispod uha pa do brade. Sve duže od toga nazivamo "lob" - long bob, tj. dugački bob. 

Primjerice, slavna "The Rachel" je verzija loba, dok je Victoria Beckham sa svojim "duže naprijed, kraće iza" rezom početkom 00-ih zapravo nosila bob, a glumica Audrey Tautou imala je nešto kraći bob kao Amélie u istoimenom filmu. 

Bob je tako obožavan jer se radi o vrlo jednostavnoj frizuri koju je teško promašiti, bez obzira na to kakvu kosu imate i kakav je vaš stil. Ne mora biti ultrakratak, ali ipak dovoljno da nemate puno posla s kosom i održavanjem frizure svaki dan. S druge strane, ako se odlučite za nešto duži, opet je možete vezati i eksperimentirati sa stilovima, a ako baš ne možete bez njih, i šiške će izgledati sjajno. Pogodan je za sve teksture kose, kao i za sve boje i eksperimente koje vam padnu na pamet. Ukratko, svi ga vole jer je zaista tako dobar.

Ipak, dok gledamo porast popularnosti boba, kojeg sad nose svi - Jennifer Lopez, Dua Lipa, Demi Lovato, Penelope Cruz, Alexa Chung, Chrissy Teigen, Bella Hadid, Cate Blanchett, Taylor Swift, Monica Belluci... - i veselimo se još jednim "ludim 20-ima", možda ne bi bilo loše podsjetiti se kako je nakon njih došla najveća depresija ikad, uzrokovana drastičnim ekonomskim padom, a kao rezultat svega jačali su konzervativni politički pokreti koji su zatim postali totalitarističke države koje su međusobno zaratile u najvećem svjetskom sukobu... No, u redu, tu povijest već znamo, a i ne bi bilo ok da priču o bobu završimo sa svađom o partizanima i ustašama. Svakako, želimo da se povijest ponovi samo kada su u pitanju frizure i znamo što ćemo tražiti od frizera u idućem terminu.