ŠTO S OBRVAMA?

Depilacija u vrijeme karantene: je li vosak za čupanje siguran izbor?

07. travanj 2020.
Fotografija: imaxtree
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Ako ste u izolaciji došli u napast da se uhvatite voska i sami obavite depilaciju, razmislite ponovno. Pitali smo stručnjakinju kako se izboriti s naraslim dlačicama, bez da napravite štetu. 

Beauty tretmani su nam odjednom postali nedostupni, pa ako ste do sada bili stalni gost frizera, manikera i beauty salona, našli ste se u problemu. Jedan od tih problema su i dlačice - od glave do pete. Što učiniti s njima? U izolaciji je možda najjednostavnije rješenje pustiti ih da rastu prirodnim tokom, no ako ne možete živjeti s podivljalim dlačicama, moguće je da ste već pretraživali home made recepte za, primjerice depilaciju.

Bez dlačica, ali i bez ozljeda

Krajem ožujka na platformi Pinterest pretraživanje za čupanje obrva voskom kod kuće poraslo je za 321 posto. Nakon nekoliko tjedana karantene, svi tražimo rješenje, po mogućnosti čim sličnije onome što smo navikli. Uz to, oni nespretne ruke ne usude se sami intervenirati, možda i bolje jer rezultat može biti još gori. Vlasnicu beauty salona Manuela Picard pitali smo za savjet - koliko je sigurno samostalno čupati dlačice voskom i postoji li drugo rješenje?

Britvica i pinceta su u izolaciji ipak najsigurni odabir za borbu s dlačicama

"Iz vlastitog doma najsigurnije su patrone za čupanje dlačica, a sve ostalo ne bih preporučila. U salonu ipak imamo profesionalce i profesionalnu opremu", govori nam Manuela i napominje da kriva uporaba voska može izazvati i ozljede.

"Vosak se s posebnim špatulama nanosi u točnoj debljini na kožu, pa će predebeli sloj izazvati hematome", upozorava. Kućni recepti postoje, poput smjese šećer-limun-voda, odnosno šećerne paste, no i to je "ako prođe, prođe" recept, govori nam Manuela i dodaje da je cijeli proces najčešće dosta neuredan. Dakle, njega od doma je u redu, ali depilacija, osobito tijela i osjetljivih dijelova poput bikini zone, je jako zeznuta ako se ne izvodi na ispravan način, zaključuje Manuela. Dok smo u izolaciji savjetuje dobru staru britvicu kao najsigurnije rješenje, ili spomenute trakice.

image
vosak za depilaciju

Kada su obrve u pitanju, lako se može dogoditi da pincetom ili voskom počupamo više nego što bi trebalo, a samim tim se naruši i oblik obrve, koji je teško vratiti na staro. Depilaciju obrva voskom od doma Manuela ne preporučuje.

"Ono što možete je minimalno ih urediti kako bi bile urednije. Velike dlačice počupajte pincetom, skratite ih škaricama, ali isto pripazite da ne pretjerate”, govori Manuela koja ima iskustva s neuspjelim pokušajima uređivanja od doma, a vraćanje obrva u normalan oblik za profesionalce je tada još teži. Za one koji ne mogu odoljeti namijenjene su tanke trakice s voskom kojima se može odstraniti višak dlačica.

Savjetuje – prste k sebi – ako se želite osjećati bolje, obrve počešljajte. Ako nemate češljić za obrve, poslužit će i stara četkica za zube koju možete pošpricati lakom za kosu kako bi obrve ostale na mjestu.