SKIN FASTING: DA ILI NE?

Dermatologinja je isprobala novi trend u njezi kože, ovo je njezina ‘presuda‘

16. travanj 2020.
Fotografije: IMaxTree
Ines Madunić
Ines Madunić

Jeste li već čuli za skin fasting, trend u njezi kože? Mnogi kažu da im nakon toga koža nikad nije izgledala bolje. Za savjet smo pitali dr.sc. Željanu Bolanču, specijalisticu dermatovenerologije, koja je trend i sama isprobala. 

Post, odnosno izbjegavanje hrane i pića u određenom vremenu, u posljednjih je nekoliko godina jako popularan prehrambeni trend. Radi se kako bi se organizam očistio od svih toksina i mogućih štetnih utjecaja koje hrana, ali i svakodnevni stres imaju na nas. Mnogi ističu samo dobrobiti posta, iako stručnjaci ne preporučuju da ih radite na svoju ruku, osobito one dugotrajnije, jer mogu imati posljedice. 

Međutim, post je, čini se, postao popularan i u njezi kože. Trend skin fastinga započeo je japanski brend Mirai Clinical prije desetak godina, a nedavno je ponovno postao hit na društvenim mrežama. 

Skin fasting podrazumijeva da na neko vrijeme potpuno zaboravite na skin care - odbacite sve proizvode koje koristite, od gela i mlijeka za čišćenje, tonika, seruma, krema... Period u kojem se to radi je individualan, iako većina prakticira na tjedan dana. Ideja je da će se koža na taj način "odmoriti", odnosno da će se sama oporaviti kad je prestanemo tretirati gomilom proizvoda.

Neki ne odbace sve proizvode nego minimiziraju upotrebu pa neko vrijeme koriste samo jedan ili dva preparata, dok sve druge odbace. 

I dok mnogi na društvenim mrežama svjedoče kako im koža nikad nije izgledala bolje upravo zahvaljujući ovoj praksi, stručnjaci nisu oduševljeni tom idejom. Dr.sc. Željana Bolanča, dermatovenerologinja u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, kaže kako u stručnoj literaturi nije pronašla ništa o spomenutom trendu. 

"Međutim, pregledom interneta možemo naići na veliki broj svjedočanstava mladih djevojaka o njegovom pozitivnom učinku. Ono što možemo zapaziti je da su te djevojke ranije koristile uistinu veliki broj različitih krema, seruma, losiona, tonika... Zato njihove pozitivne učinke moramo sagledati i u tom kontekstu", kaže Bolanča, koja je nakon svega odlučila i sama isprobati ovaj trend. 

"Odmah naglašavam, to nije utemeljeno na ikakvim medicinskim dokazima nego na vlastitom iskustvu. I moram priznati da nisam oduševljena. Nakon desetak dana koža mi je jako suha i na mjestima se ljuska, a na području brade su se pojavile akne (bubuljice) smještene duboko. Tako da ja nikako nisam primijetila blagotvorne učinke skin fastinga. Koža mi je definitivno lošija", kaže liječnica.

Dodaje kako nema nekih ozbiljnijih negativnih učinaka koje skin fasting može imati, ali nema ni onih pozitivnih, koje donosi svakodnevna njega kože. 

"Skin fasting bih eventualno preporučila osobama koje koriste previše proizvoda, a čije aktivni sastojci možda i nisu međusobno komplementarni. Potpunim uklanjanjem svega što koristimo na nekoliko dana i postupnim uvođenjem jednog po jednog proizvoda možda ćemo uočiti koji nam najbolje odgovara i tako smanjiti količinu proizvoda koje koristimo.

Preporučujem korištenje osnovnih sastojaka; vitamin C, E i A i hijaluronski serum. Vidjet ćete da je manje zapravo više i da nam svega nekoliko proizvoda može dati maksimalan učinak na kožu. Osobito to vrijedi kod osoba koje imaju osjetljivu kožu", kaže Bolanča, dodajući da nije sigurna kako bi ovaj trend utjecao na određene tipove kože, ali ga definitivno ne bi preporučila onima koji imaju masnu kožu te osobama koje imaju problema s aknama. 

Općenito je u njezi kože trend postao koristiti što više proizvoda pa sve češće na društvenim mrežama viđamo djevojke i žene koje pokazuju svoju rutinu, a koja se sastoji od 15 ili čak više od 20 proizvoda. 

image
Dermatologinja Željana Bolanča slaže se da je manje više u njezi kože, ali skin fasting ne preporučuje

"Kao što sam već rekla, pobornik sam korištenja što manje proizvoda, a koji daju učinak i s kojima postižemo što želimo u njezi kože. Većina žena koristi proizvode kako bi usporila starenje kože. Za kožu znamo da u 24 sata prođe kroz različite faze obnove. Iz toga razloga postoje dnevne i noćne kreme. Ima ona jedna anegdota: 'Kako moja koža zna kad je dan, a kad je noć? Zašto kupujem dvije kreme?' 

Koža itekako zna. Preko dana kožu štitimo od različitih štetnih čimbenika iz zraka i UV zračenja i zato je potrebno ujutro nanijeti vitamin C i kremu sa zaštitnim faktorom. Tijekom noći, koža je izgubila i dosta vode pa je potrebno nanijeti hijaluronski serum odmah nakon vitamina C. Također, preko noći se koža intenzivno obnavlja, ali i gubi najviše vode pa ako želimo još više potaknuti obnovu kože potrebno je dodati vitamin A ili neku kiselinu. Kako bismo obnovili zaštitnu barijeru i smanjili prekomjerni gubitak vode pomoći će nam različita ulja ovisno o tipu kože. I to je cijela filozofija njege kože", objašnjava Bolanča. 

Zaključuje da joj se čini da je skin fasting trend koji neće dugo trajati te neće imati puno pobornika. 

"Na kraju, moramo biti iskrene prema sebi i priznati da nam dnevna njega ne služi samo za njegu već i usporavanje neizbježnog starenja kože, a tada su nam aktivni sastojci poput vitamina C i A neizostavni saveznici u borbi protiv starenja", objašnjava liječnica.