NJEGA KOŽE

Dešifrirana beauty abeceda: Sve o K, J, C i N rutini 

20. veljača 2020.
Fotografija: Pexels
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Čak i ako ne pratite trendove u beauty svijetu, za korejski K-beauty čuli ste barem u prolazu. Ovaj trend je zaludio zapad i uvukao se u kozmetičke torbice, ne samo s proizvodima poput sheet maski, već s cijelim rutinama s određenim brojem koraka. K-beauty otvorio je Pandorinu kutiju i poslužio kao uvod u nove trendove poput J, C i N rituala ljepote pa je danas briga za kožu lica u fokusu više no ikad. 

Nakon što su svi pričali o K-beautyju, dolaze promjene i na tom planu. Naime, kozmetička industrija prati važnost ekološke održivosti pa se jutarnja i večernja njega svode na minimalno, po uzoru na Skandinavke i Japanke - što manje proizvoda, to manje štete za okoliš, a naglasak je na što više kvalitetnih sastojaka koji su jasno navedeni. 

Važno je ne održavati rutinu s bezbroj preparata, već uzeti od njih ono najbolje, odnosno proizvode koji će odgovarati tenu. Fokus treba biti na pravilnom čišćenju kožu, osobito skidanju make-upa, tijekom dana štititi lice UV zaštitom i po potrebi odgovarajućim serumom, a tijekom noći pružiti koži hidrataciju. Beauty trendove i njihove mantre o kojima bruji svijet prikupili smo na jednom mjestu - provjerite abecedu beautyja. 

K-BEAUTY - od 10 koraka do personalizirane njege

Matt izgled kože odavno je postao "out", a zamijenio ga je trend "staklene kože" odnosno one prirodnog sjaja. To nas je uvelo i u K-beauty trend koji je uzeo maha i zaludio sve beauty entuzijastice. K-beauty rutina uključivala je opširnu njegu lica u 10 koraka i bazirala se na njihovom magičnom trojstvu koje daje željenu besprijekornu kožu kakvu imaju Korejke - eksfolijaciji, hidrataciji i zaštiti od sunca.

Ritual njege započinjao je temeljitim čišćenjem i završavao sheet maskama za lice (koje su se pokazale kao ekološka katastrofa). U 2020. K-beauty ipak je evoluirao i promovira nešto drugačiju njegu. Skip care je novost u korejskoj kozmetici, kao i cream skin trend, sličan spomenutom glass skinu, no s naglaskom na mekšu, podatniju i prirodniju kožu koja se postiže laganim hidratantnim kremama. Fokusirajte se na tonere i lagane kreme s UV zaštitom.

Umjesto discipliniranog brojanja rutine od 10 koraka, rutinu treba prilagoditi svojim potrebama, ovisno o načinu života i stanju kože lica. 

image
Missha Super Aqua Ice Tear hidratantna esencija

Ključni koraci:

 • Eksfolijacija
 • Hidratacija
 • Zaštita od sunca
 • Personalizirana njega lica

J-BEAUTY - prevencija i zaštita kao ključ

Nakon opsesije K-beauty trendom, kao konkurencija pojavila se rutina još jedne zemlje Dalekog istoka, ona japanska. Mantra Japanki podrazumijeva "manje je više", fokusira se na jednostavnost, prevenciju i hidrataciju.

Zapadnjačka kultura fokusirana je na prikrivanje štete, a Japanke se brinu da do toga uopće ne dođe. Pri tome se fokusiraju na jedan sastojak koji najbolje odgovara njihovoj koži jer će on tako u punoj snazi odraditi svoju zadaću. Naglasak stavljaju na pravilno čišćenje (uljni čistači lica!) i na UV zaštitu tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima. Japanska kozmetika tako donosi ultimativni spoj prirode, tradicije i znanosti.

image
Shiseido dnevna krema za lice s UV faktorom

Ključni koraci:

 • Čišćenje
 • Esencija
 • Serum
 • Hidratacija + UV zaštita

N-BEAUTY - manje je više

Njegovana kosa, plave prodorne oči i blistavo lice - prepoznatljiva je skandinavska ljepota. Beauty rutina Skandi djevojaka svodi se na minimalizam - čista je, jednostavna i prirodna.

N-beauty vraća nas jednostavnosti i minimalističkoj, ali kvalitetnoj njezi lica. Zaobilazi silne korake u jutarnjoj i večernjoj beauty rutini i podrazumijeva korištenje samo osnovnih proizvoda koji neće začepiti pore. Za Skandinavke, najvažnije je čišćenje lica, dobar serum, njega okoloočnog područja i hidratantna krema. Važna im je hidratacija i kože i kose te proizvodi bogati mineralima i vitaminima.

N-beauty također zagovara holistički pristup ljepoti. Osim njege preparatima, stavljaju naglasak na kvalitetan i balansiran lifestyle, zdravu prehranu (riba i povrće puni zdravih Omega-3 masnoća), tjelovježbu i sretan život - jer između ostalog, ljepota dolazi iznutra. Jednostavno, zar ne? Svemu ovome pridružite povremeni tretman u sauni ili hladnu kupku za bolju cirkulaciju i buđenje tijela.

image
Foreo Luna mini 2

Ključni koraci:

 • Pametno čišćenje lica
 • Njega kvalitetnim proizvodima
 • Uniseks parfemi
 • Prozračni make-up koji ne izgleda poput maske
 • Briga za kosu jednako kao i za lice

C-BEAUTY - tajna tradicionalnih rituala

C-Beauty odnosi se na kineski način njege lica. Riječ 'kinesko' možda vežete za nešto jeftino i upitne kvalitete, ali kozmetika "Made in China" put je do besprijekorne i glatke kože kakvom se Kineskinje mogu pohvaliti. Njihova povijest ljepote duga je 2000 godina i usko je vezana s wellnessom koji uz njegu tijela podrazumijeva i njegu lica. Kineska beauty industrija bilježi ubrzan rast na tržištu, a spaja najbolje od novih tehnologija i otkrića s njihovom bogatom tradicijom.

Zagađenje zraka i skandali s kvalitetom hrane posljednjih godina natjerali su njihovu industriju na proizvodnju clean proizvoda visoke kvalitete, a hvalevrijedan je i cruelty free pokret pa kozmetičke kompanije proizvode više ne testiraju na životinjama.

Tajnu ljepote Kineskinja skriva se u prirodi - biljni čajevi, maske za lice od zlatnog graha i dobrobit rižine vode za lice i osobito za lijepu i snažnu kosu dio su njihovih tradicionalnih rituala.

Prošla godina bila je u znaku gua sha metode čija se popularnost nastavlja i u razdoblju koje dolazi. Riječ je o tehnici masaže lica valjkom ili predmetom od žada čime se zaglađuje lice, potiče cirkulacija i peglaju se bore.

image
Yu Ling roler za lice od žada

Ključni koraci:

 • Kvalitetna clean kozmetika
 • Korištenje prirodnih i tradicionalnih sastojaka
 • Masaža lica i wellness