Irijana Rajković

‘Estetski zahvati postat će svakodnevica‘

25. siječanj 2022.

Fotografije: Privatni album 

O najpoželjnijim tretmanima te onima kakve ćemo imati prilike raditi u budućnosti razgovarali smo s dr. Irijanom Rajković, specijalisticom plastične rekonstrukcije i estetske kirurgije.

Pandemija koronavirusa utjecala je na brojne segmente lifestylea i pomislili bismo kako je okrenula i svijet estetske medicine naopako. Ipak, to nije slučaj, govori nam dr. Irijana Rajković, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Ljudima je uvijek važno da izgledaju lijepo, prvo sebi, a zatim i drugima, a Irijana Rajković jedna je od najboljih u svojoj struci kada je o uljepšavanju i pomlađivanju tijela i lica riječ. Potvrđuje to i činjenica da je od 2015. službeni predavač na Američkoj akademiji za estetsku medicinu, uz bok s najvećim svjetskim stručnjacima i eminentnim imenima ove struke.

"Sad kad možemo reći da je svijet malo usporio imamo više vremena za bolje sagledati sebe, postati bolji u svim segmentima svog postojanja. Kako psihološki tako i fizički - smatram da je pogrešno dijeliti jedno od drugoga kao da ne čine cjelinu. Stoga, bi li trendovi bili nešto drugačiji da nije pandemije - moguće, no to ne bi bilo ništa drastično drugačije nego što je sad", komentira nam stručnjakinja trenutna kretanja u svojoj struci i otkriva koji su najpopularniji zahvati u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju dr. Rajković, koji djeluje u sklopu Medikol poliklinike.

Ljudima ne mora biti neugodno što se brinu o svom izgledu

"Osim 'dnevnih tretmana', gotovo walk-inova poput botoksa i tretmana vrhunskim hijaluronskim filerima, daleko najtraženiji zahvat je high definition liposculpture - liposukcija visoke definicije tijela. Ova operacija obavlja se u lokalnoj anesteziji, što znači da ste cijelo vrijeme budni. Velika prednost lokalne anestezije je daleko brži oporavak, ne ostajete na promatranju nakon operacije, što je inače uvjet, i nema nuspojava kao kod potpune anestezije. Dovoljno je uzeti jedan slobodan dan na poslu i sutradan ste već spremni za sve obveze koje vas očekuju", objašnjava. Rezultati su primjetni odmah nakon ove vrste liposukcije, mršavi se lokalno jer se masne naslage izoliraju s problematičnih područja. Najčešći problem, bez obzira na spol, je trbuh, zatim bedra, struk, stražnjica ili nadlaktice. Uz uklanjanje masti fino se definira tretirano područje. S razlogom se na ovakve tretmane odlučuje sve više žena i muškaraca, a dok je nekada estetska medicina bila rezervirana samo za one visoke platežne moći, liječnica otkriva kako su danas estetska kirurgija i medicina sve dostupnije svima, a samim tim nestaju i predrasude koje su donedavno bile prisutne u vezi s odlaskom na estetske zahvate bilo kakve vrste.

"U posljednje vrijeme se susrećem s pacijentima koji se vraćaju na tretmane i preporučuju ih svojim prijateljima, ponosni što su odlučili brinuti se za sebe na višoj razini, umjesto da kriju kako su radili određene korekcije. Ljudima ne mora biti neugodno što se brinu o svom izgledu", ističe dr. Rajković, a sve češće njezini klijenti su i mlađe osobe, koje se ne podvrgavaju tretmanima pomlađivanja, no vode se onom - "bolje spriječiti nego liječiti". Iako su društvene mreže u jednom dijelu utjecale na pojačanu potragu za određenim zahvatima na licu i tijelu, ujedno su nam olakšale informiranje i educiranje.

image

Dr. Irijana Rajković

"Možemo reći da je razina informacija koje dopiru do ljudi daleko veća zahvaljujući društvenim mrežama, no ne smatram da su one krive za to što se netko odlučio za estetske tretmane. Prije bih rekla da inspiriraju ljude pa se lakše odluče za intervenciju, umjesto da žive s manjkom samopouzdanja ili razvijaju komplekse koji su se lako mogli riješiti jednim polusatnim postupkom. Pacijenti se češće odlučuju na preventivne metode sprječavanja nastanka, primjerice, bora nego ciljane tretmane kad one već postanu ozbiljan estetski problem", govori. U budućnosti će, dakle, estetska kirurgija postati svakodnevica, namijenjena svima.

"Vjerujem kako će estetska kirurgija postati apsolutna svakodnevica i već sada nije rezervirana samo za posebne profile ljudi. Svi zaslužuju biti najbolja verzija sebe i svaka zdrava osoba tome teži. Vjerujem da će se sve više njegovati prirodan izgled, nježne linije lica i elegantna forma tijela koja se može postići u vrlo kratkom roku. U Centru dr. Rajković, usudila bih se reći, budućnost je već tu."

Kada je njezina rutina u pitanju, dr. Rajković njeguje francuski stil: prirodno, njegovano, nježno, revitalizirano lice. Kao dio svoje higijene ne propušta jedan od iznimno popularnih tretmana, poznat kao vampirski facelifting, ujedno najprirodniji način prkošenja starenju. Naime, u procesu se koriste matične stanice dobivene iz vlastite krvi pa je tretman potpuno prirodan, bez aditiva i bez mogućnosti komplikacija ili alergijskih reakcija, s obzirom na to da ne možemo biti alergični na svoju krv.

"Jutarnja i večernja higijena obavezno uključuju hidrataciju kože i ne propuštam tretmane estetske medicine, posebice PRP tretman lica matičnim stanicama. Estetski tretmani trebaju biti osnovni dio njege i higijene lica. Baš kako svakodnevno perete zube i umivate se, tako se i estetika treba primjenjivati", govori stručnjakinja. Jedna od ključnih stavki uspjeha dr. Irijane Rajković - na domaćem i stranom tržištu, usuđujemo se reći - težnja je sanjanju i ambicija.

"Teško mi je zamisliti osobu koja nema snove. Moji su izrazito ambiciozni, no na manje ne bih ni pristala. Uvijek težim prema većem, boljem, koliko na privatnom, toliko i na profesionalnom planu i sigurna sam da ta težnja za rastom kod mene nikad neće stati", govori stručnjakinja koja je s našeg područja jedini liječnik predavač cijenjene i moćne Američke akademije, što je potvrda osobnog ulaganja, obrazovanja i iskustva u kojem prednjači.

Estetski tretmani trebaju biti osnovni dio njege i higijene lica

Irijana je ujedno prva liječnica u Hrvatskoj koja primjenjuje tretman MEN SHOT. Rezerviran je isključivo za muškarce, a riječ je o tretmanu matičnim stanicama i faktorima rasta u ciljupoboljšanja potencije, pojačane cirkulacije i osjeta penisa, boljih performansi seksualno aktivnog muškarca, duljih i snažnijih erekcija i intenzivnijih orgazama. Ne koriste se sintetski elementi i stimulansi, aditivi, konzervansi i lijekovi pa govorimo o tretmanu koji je najprirodniji način tretiranja erektilne disfunkcije. Uz to je potpuno bezbolan.

"S obzirom na dinamiku kojom estetska medicina napreduje i područja u kojima se primjenjuju sve prakse i znanja, važno je pratiti i sudjelovati u tom napretku, a biti njegov predvodnik velika je odgovornost - koliko i pokazatelj uspješnosti", napominje dr. Rajković, a osobito je veseli što sva znanja i vrhunsku svjetsku medicinu donosi u Hrvatsku. "Nastojim ne biti toliko razvikana u Hrvatskoj, no kad pacijenti saznaju za moja postignuća, teško je ostati skriven", zaključuje za kraj našeg razgovora.