Miriše na...

GG djevojke otkrivaju mirisne favorite za novu sezonu

28. travanj 2023.

Fotografije: Instagaram
 

Uz cvjetne note, u novoj sezoni preferiramo drvenaste, aromatične, parfeme koji pristaju osobnosti i trenutnom raspoloženju... Pet ‘it‘ djevojaka otkrilo nam je kako mirišu ovoga proljeća.

Parfeme se, zna se, već neko vrijeme ne bira po sezoni. Oni snažno utječu na emocije i njihove kapljice snažan su alat za dnevni eskapizam, pa samim tim niti proljeće više ne nalaže striktno korištenje cvjetnih ili citrusnih, osvježavajućih parfema. Više su u ulozi mood boostera i dodatka koji nam podiže energiju, pa biramo parfeme ovisno o raspoloženju i trenutnim željama. Ipak, s novom sezonom skloni smo nadopuniti policu s mirisima, ili napraviti blagi zaokret od toplijih mirisnih nota - nakon uspavane zime za vrijeme koje su nas tješile mirisne note koje pristaju cosy atmosferi, proljeće je vrijeme buđenja, eksperimentiranja i novih olfaktivnih favorita. 

Prijedloge smo potražili kod domaćih zaljubljenica u dobre mirise - drvenaste, šumske i aromatične note jednako su tražene u toplim danima i dolaze kao sjajno osvježenje, a favoriti koji se često ponavljaju su Le Labo Santal 33 - drveni uniseks miris u kojem se miješaju kardamom, iris, ljubičica, sandalovina, cedrovina, jantar, koža i mosuš. Zatim klasici niche brenda Byredo kao i Matiere Premiere, relativno novi brend pokrenut 2019. godine, čija se filozofija odnosi u prvom redu na poštivanje prirode. 

Korana Marović

image

Fotografija: Instagram/@koranamarovic

Za sebe volim reći kako sam zaljubljenik u mirise, prije svega u niche parfeme - i to one koji daju uniseks dojam. Ipak, ovo proljeće ću najviše nositi posljednji parfem koji sam kupila jer ga već duže vremena priželjkujem. Riječ je o Byredovom klasiku, Bal d‘Afrique, koji me u moru Byredo parfema - iskreno - jedini baš kupio. Parfem odiše notama vetivera, mošusa, ambre, kadife, limuna i bergamota te je vrlo ugodan miks aromatičnih i drvenastih nota. Generalno, naginjem prema parfemima koji su začinski, ali s jakom drvenastom ili kožnom bazom, ili pak sasvim suprotno, vrlo clean, puderastim i pretežito molekularnim parfemima koji daju second skin efekt. Jednako tako ih i biram, ovisno o raspoloženju, nikada prema godišnjem dobu!

image

Byredo Bal d‘Afrique

Ivana Pirizović

image

Fotografija: Instagram/@ivanapirizovic

Parfem je po meni ekstenzija osobnosti, kao i aure osobe i jedan od načina kako se možemo predstaviti nikome bez da izustimo riječ. Moje najdraže mirisne note su drvenaste, suhe, sandalovina, čempres, cedar, kadulja, ali i soli. Za hladnije dane obožavam oud (agar), ali se on lako može, u manjoj količini i osvježen s nečim lepršavim i mineralnim, nositi i u toplije vrijeme. Volim mirise koji nam nježno, a nenametljivo miluju osjetilo njuha bez da ga "napadaju". Ne volim mirisati kao masa i nisam pobornik trendovskih parfema, već volim zadržati individualnost, pa volim i perfume layering koji donosi twist i jednu potpuno novu priču.

image

Byredo Gypsy Water/
Jo Malone London Wood Sage & Sea Salt Cologne

Parfemi koje ću nositi ovo proljeće su: Byredo Gypsy Water, Le Labo Santal 33, Matiere Premiere Bois d‘Ebene kao i njihov Santal Austral. Rado ću se osvježiti i s Hermès Eau d‘Orange Verte. Kako vrijeme bude toplije, polako ću se prebaciti na Jo Malone Wood Sage & Sea Salt.

Nika Turković

image

Fotografija: Instagram/@nikaturkovic

Nekako ne mijenjam parfeme po sezonama, nego koristim ono što volim kroz cijelu godinu (i tako već godinama). Mijenjam ih samo po raspoloženju i prilici. Nekako sam i dalje u fazi Le Labo Santal 33, a volim i Bois D‘Ebene od Matiere Premiere brenda, ali kako je vrijeme toplije, volim mrvicu "zelenije" mirise, pa je tako u uporabi moj dugogodišnji favorit Philosykos od Diptyquea, čija je glavna nota smokva. Inače volim uniseks parfeme, što zelenije - to bolje, ali i one s drvenastim podnotama. U The Lab Storeu sam pronašla možda novog favorita, a to je D.S. od D.S. & Durga, pa ću ga vjerojatno dodati u kolekciju. 

image

Matiere Premiere Bois d‘ébène/
Le Labo Santal 33

Ana Carević

image

Fotografija: Instagram/@anacarevic

Kada je riječ o parfemima na brzom biranju imam tri opcije kojima sam vjerna u posljednje vrijeme. Prva od njih je parfem Ma vie koji potpisuje Hugo Boss, a karakteriziraju ga cvjetni miris ruže i jasmina s voćnim podtonovima. Često ga nosim i pruža mi osjećaj elegancije, neopterećenosti i svježine. Kada ne nosim Ma vie kombiniram spoj Skinlick Rouge365 kreme i Authentic Beauty Concept toaletne vode kojima su zajednički cvjetno puderasti tonovi, stvoreni za proljeće i ljeto.

image

Hugo Boss Ma Vie Eau de Parfum

Mateja Sučević

image

Fotografija: Instagram/@matejasucevic

Jako volim ženstvene, nježne i cvjetne parfeme. Note jasmina, mošusa, pačulija s malo kapljica neke voćne esencije - i za mene je prodano. Trenutno se na mojoj polici nalaze Lancome Idole, Armani My Way, Chanel Coco Mademoiselle i English Pear and Freesia od Jo Malone brenda. Ne pitajte me koji mi je najdraži od navedenih!

image

Jo Malone London English Pear & Freesia Cologne/
Armani My Way

Elena Dizdar

image

Elena Dizdar
Instagram

Nedavno sam otkirla danski niche brend ZarkoPerfume koji su mi baš "sjeli", koji umjesto eteričnih ulja i alkohola u sebi sadrže prirodne, čiste molekule i vodu. Asociraju me na ljeto! Ponekad koristim Maison Margela Replica Sailing day miris, a na listi favorita mi se nalaze Le Labo Santal 33 te Dyptiue Orpheme.

image

ZarkoPerfume The Muse/ Maison Margiela Replica Sailing Day