BRIGA O SEBI

Ida Prester: "Moji stavovi, izbori i interesi su moja privatna stvar, više se ne ispričavam nikome"

15. prosinac 2023.

Fotografije: Franjo Matković 
Kreativno vodstvo: Romano Decker
Styling: Marko Plukavec
Make-up: Simona Antonović 
Kosa: Ana Perajica za Salon Glamour 
Snimljeno u Galerija Kranjčar 

Srđan Sandić/ Sponzorirani sadržaj

Što sve znamo da zaslužujemo i kako doći do toga, otkrila nam je slavna pjevačica, influencerica i aktivistica.

Ida Prester uz to što je poznata pop pjevačica, aktivistica je koja je nedavnom kampanjom "Štit" iznova stala u obranu žena, a protiv regionalno i dalje preraširenog femicida. Za nas je ovaj put progovorila o onome što samopouzdanje njoj znači te kako izgleda adekvatna briga za sebe u 40-ima. Dotakli smo se i duhovnog odnosno sekularnog rada na sebi, ideje samovrijednosti kao i što sve interpretativno nudi misao koju si svaka žena treba ponavljati, svaki dan iznova "jer ja to zaslužujem", dakako u pozitivnom kontekstu.

Samopouzdanje, što je i kako se iznova – osvaja? Koji su izazovi samopouzdanja u novoj životnoj dobi?

- Samopouzdanje dolazi iz neopterećenosti mladošću i savršenstvom, iz poštivanja i prihvaćanja prirodnih promjena. Ne moraš izgledati kao dvadesetogodišnjakinja da bi bila zadovoljna sobom. Starenje nije bauk, već proces koji moramo prigrliti i zavoljeti novu sebe. Ljutim se uvijek na naslove poput "Izašle su zajedno van, ne može se reci koja je majka a koja je kćerka." Zar je poanta da zauvijek izgledamo kao vlastite kćeri? Upravo to ruši samopouzdanje mnogim ženama, taj imperativ vječne mladosti. Lijepe smo u svakom životnom razdoblju, ne samo do prvih bora.

Briga o sebi - što sve uključuje ta sintagma u vašem slučaju, kako se mijenjala percepcija brige o sebi, i kakvi su vam sada prioriteti?

- Kako godine prolaze, njega mi je sve važnija. Kao djevojka nisam razmišljala puno o tim temama, jedva da sam stavila kremu tu i tamo, malo šminke i to je bilo sve. Danas mom licu i tijelu treba puno više podrške i pažnje. U tinejdžerskim danima, pa i kroz dvadesete, imala sam kombiniranu, pa čak i mjestimice masnu kožu. Danas mi je koža vrlo suha i osjetljiva. Nevjerojatno je kako se to mijenja godinama. Ako samo jednu noć zaboravim nanijeti kremu, lice me cijelo jutro zateže. Ako kožu ne hranim dovoljno, kreće i ljuštenje, a ljeti tek moram biti oprezna jer imam kožu apsolutno netolerantnu na sunce, pa ubacujem i SPF.

Rad na sebi podrazumijeva ulaganje. Ipak što to znači, doslovni rad na sebi – estetski, postoji li kod vas priča o zahvatima, njezi?

- Nisam još krenula s ozbiljnijim estetskim zahvatima, još ne osjećam pritisak. Ne kažem da neću, sigurno tu ima zanimljivih rješenja, ali nije mi prioritet u ovom trenutku. Moj zaštitni znak je prirodan izgled. Ako se odlučim na neke zahvate, važno mi je da su vrlo suptilni. Želim izgledati svježe i njegovano, ali u skladu sa svojim karakterom i godinama. Zasad su mi dobre kreme, serumi i povremeni odlazak na čišćenje lica dovoljni. Ali svatko ima svoje estetske preferencije, to treba poštovati.

image

Ida je za sada zadovoljna sa serumima i kremama, a trenutačno ne preskače njegu s s dnevnom kremom L‘Oreal Paris Revitalift Laser 

Uz ovaj realan, kakav je duhovni odnosno, nazovimo ga za ove potrebe - sekularni rad?

- Jako puno radim na sebi, već godinama. Posebno otkad sam dobila djecu. Biti zadovoljan i smiren je veliki izazov, pogotovo u ova današnja intenzivna vremena. Moj odgojni pristup je - budi onakav kakav bi htio da postanu tvoja djeca. Oni uče samo iz primjera, nikakva strogoća i pričanje u prazno ne pomažu. Roditelj treba prvo izgraditi sebe kao dobru, zadovoljnu i stabilnu osobu, tek tada će pružiti maksimum svom djetetu.

Moj zaštitni znak je prirodan izgled. Želim izgledati svježe i njegovano, ali u skladu sa svojim karakterom i godinama

Što riječ "samovrijednost" znači vama – kako ste ju osvajali?

- Imam preko 40, znam tko sam. Što si stariji, to manje trebaš potvrda izvana. Moji stavovi, izbori i interesi su moja privatna stvar, više se ne ispričavam nikome. I dalje imam neke snove koji su neostvareni, neki ciljevi za koje se tek spremam. Ali sve manje je to dokazivanje drugima, i ti ciljevi nisu ni financijski niti društveno visoko valorizirani. To su neka obećanja samoj sebi.

Slavna misao, ideja i copy L‘Oréala "jer ja to zaslužujem" - uključuje vas, druge ljude, empatiju, ali i sve ono što zaslužujemo i ne zaslužujemo, a mislimo da trebamo...

- Mislim da mi žene zaslužujemo puno više od onog što si same uzimamo. Živimo u kulturi žene – majke - žrtve. Nek imaju djeca, nek je muž namiren, za mene što ostane. Indikativna mi je ona šaljiva konstatacija - majka, žena koja već 20 godina nije pojela batak. Ima u tome puno istine, i ja sam tako odgajana. Važno je da i djeci i kolegama i cijelom svijetu damo do znanja da smo same sebi važne, da su i naše potrebe važne. Potrebe za ljubavlju, pažnjom, njegom, kulturnim sadržajima. Moram priznati da taj balans još tražim. Teško je biti dobar i smiren roditelj, njegovana i senzualna žena, marljiva radnica i vesela, dostupna prijateljica. Puno uloga i zahtjeva treba podmiriti, puno puta zaboravimo na sebe. A mi zaslužujemo da prvo samu sebe nosimo na dlanu.

Ida trenutačno obožava L‘Oréal Paris Revitalift Laser liniju koja zaista "radi ono što kaže", što je dokazano i lokalnim istraživanjem na 15 žena koje su oduševljene učinkom


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji GG x L‘Oréal Paris