OPREZNO SA ŠKARAMA

Imamo savjete: ako ne možete izdržati, na ovo morate pripaziti kad šišate šiške

07. travanj 2020.
Fotografija: IMaxTree
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Nakon što prođe vrijeme izolacije i vratimo se uobičajenim životima, vjerujemo da će svaki frizerski salon imati listu čekanja. Ako pak dolazite u napast da sami intervenirate, donosimo vam savjete stručnjaka što i kako s kosom. 

Možda bih mogla skratiti šiške...Vidi mi se izrast, trebala bih sama obojiti kosu...Vrhovi su mi ispucali, mogu i sama skratiti par centimetara..." Da smo već određeno vrijeme u izolaciji vidimo po kosi pa svakome od nas ovakva misao zna proći glavom. Jedna od prijateljica tako mi je poslala svoju home made novu boju kose, srećom je crnka pa je eksperimentiranje kod kuće u njezinom slučaju prošlo bez strašnih posljedica, no svaka plavuša ili ona koja njeguje pramenove teško si nešto takvo može priuštiti jer bi to vjerojatno rezultiralo s #ostajemdoma frizurom.

Poriv za promjenom izgleda i u normalnim situacijama se javlja svakih nekoliko mjeseci, pa nije neobično da se i sada, osobito kad imamo viška vremena, želimo poigrati s novom frizurom - promijeniti dužinu, boju kose...Šiške su najlakši put do promjena i najčešće su prvi izbor – no svaki frizer će u ovoj situaciji savjetovati da ne uzimate škare u ruke. Ja sam se oglušila na to, pa sam se odlučila "samo ih malo skratiti" i dobila još jedan razlog da neko vrijeme ne izlazim iz kuće. Vjerujem da frizerka neće biti najsretnija mojim eksperimentom sa škarama, a nije se usrećila ni Miley Cyrus koja je postigla Joe Exotic look. 

image
Miley Cyrus je u Instagram liveu pokazala 'karantena šiške'

Frizerka Antonija Mužar, vlasnica luksuznog salona za njegu kose i lica, kaže kako je u stalnoj komunikaciji s klijenticama koje joj se javljaju s raznim upitima. Traže savjete za njegu i oblikovanje, a Antonija na društvenim mrežama - putem Instagram storyja - dijeli savjete i odgovara na pitanja. Kaže, može svatko sam odrezati šiške, ali pitanje je kako će one na kraju ispasti. Dogodi se da ih skratite "taman na milimetar", a nakon sušenja one "skoče" do pola čela.

Ako ste prespavali tu odluku i odlučni ste u šišanju šiški, upozorila je na što sve treba pripaziti kako bi rezultat bio što bolji:

"Kao prvo, šiške se moraju slagati uz vaš oblik lica i, naravno, biti u skladu s kvalitetom vaše kose. Kako biste jasno vidjeli dužinu, šišajte ih samo dok su suhe jer mokra kosa je duža i skuplja se dok se suši. Tako ćete izbjeći da ih ne ošišate prekratko ili kraće nego što ste htjeli... Naravno, morate paziti s kakvim škarama šišate, jer one u domaćinstvu koje imamo kosu "guraju ispred sebe" dok je režu.

Profesionalne škare nisu nužne, ali ipak trebaju biti malo bolje (mogu se kupiti u bilo kojoj ljekarni). Prije samog šišanja, kosu pričvrstite sa strane ukosnicama ili kopčom tako da možete bolje odrediti širinu - rubovi šiški trebaju nježno uokviriti lice.

Počešljajte ih i prstima ih razlabavite da prirodno padaju na čelo, zatim uzmite kosu između kažiprsta i srednjeg prsta, malo ih podignite tijekom šišanja i šišajte ih pod kutem od ispod tako da budu slojevite, kako bi mekše padale. Ako želite ravne šiške, savjet je da čekate svog frizera."

Njezine klijentice javljaju se i s upitima kako prekriti sijede ili izrast, pa osim savjeta preko videa, Antonija na kućnu adresu stalnim klijenticama šalje preparate kojima mogu popraviti frizuru, sve uz detaljne upute, koliko je to moguće preko poruka ili poziva. Oni koji su se frizirali kod nje jednom ili dva puta tjedno sada traže načine kako da to odrade sami. Pletenice ili visoki rep dobar su izbor, kosu možete lagano oblikovati i figarom, ali sada je najbolje vrijeme da je pustimo da se malo odmori od tretmana i da joj pružimo njegu.

"Idealno je vrijeme za njegu kose – nisam ljubiteljica pripravaka iz kuhinje, ali preparati poput maski i ulja odlični su za njegu. Nanose se prije pranja kose – ostavite ih da djeluju i isperite, vrhovi će biti zaglađeni, a kosa neće biti suha. Ipak je zdrava kosa - najljepša frizura”, savjetuje Antonija. Za brzinsku frizuru od doma ima i  kreativne savjete – u nedostatku viklera poslužit će role wc papira oko kojih se omota pramen kose i pričvrsti se ukosnicom. Pokazala nam je rezultat.

image
Nova vremena traže kreativna rješenja
image
Antonija Mužar vlasnica je salona Antonija Studio