Bath Essentials

Iščekujući jesen: korak po korak do savršene kupke

23. kolovoz 2022.

Fotografija: Unsplash

Ispraćamo kolovoz, a pozdravljamo vruće kupke! Do jučer nismo na njih mogli ni pomisliti bez da se odmah preznojimo, a danas im se već veselimo. Idealan način za opuštanje nakon dugog radnog dana ponovno je u opticaju.

Pred nama je još nekoliko kišnih dana koji donose i zahlađenje. I dok neki ne mogu i ne žele prestati oplakivati ljeto, neki su jedva dočekali priliku da se vrate svojim jesenskim ritualima. Jedna od omiljenih self-care rutina koju smo napustili tijekom srpnja i kolovoza definitivno su vruće kupke - odmor za dušu i tijelo koji nam za ljeta nije ni pao na pamet, a sada mu se spremno vraćamo. Taj osjećaj kad ugasimo svjetla, udaljimo se od tehnologije, nemira i obaveza, pospremimo sve mentalne "to do" liste u zaključane pretince, i prepustimo se taktilnim i olfaktivnim podražajima koji umiruju naša osjetila... Ne, to nema cijenu.

Kako bi vaša prva novosezonska kupka bila neponovljivo savršena, potrebno je dobro se pripremiti. Znate što to sve uključuje: mirisnu svijeću ili kapljicu arome, sol, pjenu, možda tišinu, a možda i meditativnu glazbu, čašu vina... Ako imate dodatke poput jastuka za kadu, nemojte ga propustiti iskoristiti. U nekoliko koraka pripremite idealne uvjete za opuštanje - odvojite si dovoljno vremena, pobrinite se da niste presiti ni pregladni - i priuštite si pola sata samo za vas.

image

Fotografija: Unsplash

Sol

Najčešći i omiljeni eliminatori stresa su soli za kupanje - sredstva čiji je glavni sastojak morska ili gorka sol koja se otapa u vodi i opušta mišiće i um. Kupka sa solju utječe na cirkulaciju, kao i na zdravlje i hidrataciju kože, nježno masira naše mišiće i pomaže nam da se u potpunosti prepustimo trenutku i užitku. Soli dolaze u mirisnim i bezmirisnim oblicima - budite na oprezu da ne pretjerate s olfaktivnim podražajima. Birajte između arome, mirisne soli i mirisne svijeće, jer previše opterećenja na vaš organ njuha sigurno neće rezultirati relaksacijom. Ako vas preplavi širina izbora, odlučite se za himalajsku sol ili onu iz Mrtvog mora, jer je njihov učinak jači zbog gušće koncentracije minerala. 

image

Prirodna sol za kupku iz Mrtvog mora Ahava (70 kn)/Sol za kupku od ružičastog papra i rižinog mlijeka Souletto (96 kn)/Umirujuća sol za kupku Aveda (325 kn)

Eterično ulje

Ako ste se odlučili za bezmirisnu sol, idući korak je eterično ulje. Nekoliko kapi unijet će egzotiku i čaroliju u vaš me-time, a pritom će vas i dodatno opustiti. Najčešći odabir su lavanda, mirisi citrusa, ruža i kamilica. Ne treba pretjerivati i popustiti suviše intenzivnim odabirima, ali ne moramo se držati ni isključivo neutralnog. Najvažnije je imati na umu da eterična ulja (kao ni bilo koje drugo ulje) nisu topiva u vodi i zato će, ako ga izravno nakapate na površinu vode, na njoj i ostati. Umjesto toga, probajte ga prije kupke emulgirati, odnosno pomiješati desetak kapljica s otprilike 150 ml punomasnog mlijeka ili sojinog, odnosno zobenog vrhnja te tu mješavinu uliti u kadu.

image

Eterično ulje s mirisom bora Dea Flores (59 kn)/Bio eterično ulje s mirisom ružmarina Oshadhi (95 kn)/Opuštajuće eterično ulje N Elements (22 kn)

Svijeća

Ako ste koristili eterično ulje, možda će vam mirisna svijeća biti previše. No uvijek je možete staviti na drugi kraj prostorije i izabrati neki blagi, nježni, nenametljivi miris poput onog vanilije. Ili se, pak, možete odlučiti na kontrast: ako je pri odabiru eteričnog ulja prevagnuo miris citrusa, možda će vam pasati svijeća s mirisom sandalovine ili nekog sličnog, drvenastog efekta. Ali ne treba zaboraviti da svijeća uopće ni ne mora mirisati. Ona može biti tu kako bi njeno svjetlo treperilo u tami, opuštajući vaše osjetilo vida i stvarajući atmosferu u kakvoj nemate priliku svaki dan uživati.

image

Svijeća s mirisom vanilije i morske soli Woodwick (189 kn)/Svijeća s mirisom jasmina Lugnare Ikea (45 kn)/Svijeća s drvenastim mirisom Jo Malone (535 kn)

Pjena

Uvjet bez kojeg kupke jednostavno nema: pjena! Ona meka, snježna, pahuljasta nakupina radosti koju toliko volimo prevrtati po rukama i njome masirati kožu ruku, vrata i nogu, glavni je razlog zašto se veselimo kupanju. Možda pjena sama po sebi nema neke sastojke koji će direktno djelovati na određene dijelove naših tijela, ali svakako će nas vratiti u djetinjstvo i pridonijeti opuštajućoj atmosferi. 

image

Pjenušava kupka Candy Floss Organic Shop (50 kn)/Pjenušava kupka Prava lavanda L‘Occitane (233 kn)/Pjenušava kupka Sleepy Lush (63 kn)

Nakon kupke sve je lakše. Odmorni smo, a opet, pospani. Bolje ćemo spavati. Smireniji smo i prepoznajemo da neki problem koji nam se prije sat vremena činio nerješiv ipak nije toliko strašan. Ako smo i zbog čega jedva čekali jesen, to su vruće, nježne večernje kupke. Planirate li uskoro selidbu, naša preporuka je da ponešto pozornosti usmjerite na kadu. Riječ je o nečemu u što se zaista isplati uložiti - tijelo će vam biti zahvalno.