Dobre promjene

Iz perspektive stručnjaka: kako se nositi s izazovima za kožu u menopauzi

21. listopad 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Sponzorirani sadržaj/Lea Ladišić

Kao i u svakom periodu života, koža u menopauzi zahtijeva promjenu rutine njege. Promjene se događaju, no umjesto srama, treba ih prihvatiti i samim tim uživati u novom razdoblju - sa samopouzdanjem i blistavom, zdravom kožom.

Menopauza predstavlja novu etapu u životu svake žene - događaju se hormonalne promjene koje utječu na kosu, kožu i tijelo svake žene, međutim, iako je riječ o normalnom razdoblju u životu koje donosi promjene kojih se ne treba stidjeti, o menopauzi se i dalje govori s dozom srama i nelagode. Menopauza nas ne treba iznenaditi, već se za nju treba pripremiti, a kako bismo to napravili najbolje za naše zdravlje i ljepotu, ne treba se ustručavati kod traženja pomoći i savjeta.

Svake godine, 25 milijuna žena prođe kroz menopauzu i do 2025. će širom svijeta u postmenopauzi biti 1,2 milijarde žena. Najčešće započinje u 51. godini života, dok je u četrdesetima vrijeme perimenopauze, koje se prepoznaje po nizu promjena: najčešće se uočavaju nepravilna krvarenja, valovi vrućine, problemi sa spavanjem, promjene raspoloženja, promjene u seksualnoj funkciji, pojačano opadanje ili smanjena kvaliteta kose te promjene na koži.

image

Fotografija: Profimedia

Ključno je o ovoj temi razgovarati čim više, kako bi se u svojoj koži svaka žena osjećala sigurno i dobro. Vichy se istaknuo kao brend koji beskompromisno pruža podršku i savjete ženama koje se nalaze pred menopauzom. S ciljem da ohrabri žene i podigne svijest o važnosti podrške, Vichy se isprofilirao kao lider na tržištu u području njegovanja zrele kože, a u Facebook grupi #NemaPauze u menopauzi nalaze se savjeti stručnjaka, iskustva drugih članica grupe te razni edukativni i zabavni sadržaji. 

Mijenjaju se životne navike i način razmišljanja, no na adekvatan način potrebno je prilagoditi njegu kože i tijela. Od važnosti je odabrati prave proizvode koji ciljano djeluju na promjene koje se događaju. Prve od njih uočavamo na koži lica. Naime, menopauza utječe na tijelo kad jajnici prestaju stvarati hormone estrogen i progesteron. U predmenopauzi, tijekom menopauze i u postmenopauzi primjetne su promjene u strukturi lica i sveukupnoj čvrstoći. Javlja se gubitak elastičnosti, suhoća kože, a samim tim crte lice postaju manje izražene, javljaju se bore, dok koža lica i vrata postaje opuštena. Koža je često nadražena, crvena, s osjećajem pečenja, dok suhoća izaziva hrapavost, svrbež i gubitak sjaja. Sa smanjenjem razine kolagena koža počinje gubiti čvrstoću, a vjerojatno ćete vidjeti učinke prekomjernog izlaganja suncu kroz pojavu smeđih mrlja, dok se također mogu pojaviti i menopauzalne akne. Tri najvažnija stanja kože na listi promjena su: svrbež, ovješenost, suhoća. pritom, osjećaj suhe kože kojoj nedostaje elastičnosti najneugodnija je pojava, a javlja se zbog nemogućnosti kože da zadržava vodu. Koži je prije svega potrebna obnova, hidratacija i smirivanje. Kako onda njegovati zrelu kožu u njenom novom razdoblju života?

Brend Vichy sada već tradicionalno organizira panel MenoTalks gdje se govori o temama važnima za zdravlje svake žene. Savjete za njegu kože dala je doktorica Marija Kaštelan iz poliklinike 3derm Rijeka, spec. dermatovenerologije i pročelnica Zavoda u KBC Rijeka, kojoj je uže područje interesa i djelovanja imuno dermatologija, autoimune bolesti kože i estetska dermatologija. Naglašava - zdrava koža je prije svega hidratizirana koža.

"Koži moramo vratiti vlagu i vratiti zaštitnu funkciju barijere te joj omogućiti noćnu obnovu. Za to nam služe različiti pripravci i različiti tretmani. Spomenula bih pripravke za njegu zrele kože, odnosno kreme koje sadrže istovremeno aktivne sastojke, hidratiziraju i daju koži anti age učinak, odnosno istovremeno djelu i na bore i na ovješenost kože. To mora biti dobra dnevna krema koja ima SPF zaštitni faktor", savjetuje i dodaje da su važni i aktivni sastojci koji djeluju hidratizirajuće, ali i smanjuju bore, mlohavost lica i toniziraju lice. Potražite proizvode sa sastojcima poput proksilana, dehidroepiandrosterona, koji je prekursor estrogena i androgena, retinol, hijaluronsku kiselinu…

image

Voditeljica Tončica Čeljuska, glumica Sanja Vejnović i doktorica Marija Kaštelan

"Ono što je također jako bitno i što se može preporučiti u prevenciji to su i različiti estetski tretmani od mezoterapije, zatim i skin boostera, gdje duboko u kožu unosimo aktivne hidratizirajuće sastojke, do microneedlinga, PRP-a i sličnih tretmana. Potrebna je svakodnevna rutina, svakodnevna njega kože, važno je odabrati pripravke kremaste strukture koji neće dodatno isušivati kožu i svakako zaštititi od sunca", ističe. 

Svoje iskustvo s menopauzom podijelila je i glumica Sanja Vejnović, koja se o menopauzi počela informirati u 38. godini, uz knjigu "Mudrost menopauze". Priznaje kako joj je ta odluka itekako pomogla. 

"Većina žena, nažalost, gleda krajnji rezultat menopauze, a to je gubitak menstruacije, kad žene postaju svjesne da jesu u menopauzi. Ali tome prethodi razdoblje perimenopauze, koje te može pripremiti, gdje možeš već sam sebi pomoći da lakše prebrodiš to razdoblje i sve njegove tegobe", govori Sanja i nadodaje kako žene upravo u menopauzi počinju ostvarivati nove karijere, postaju kreativne i pune pozitivne energije. 

"Nažalost, upisano je u naš genetski kod - ta neka kolektivna svijest da je menopauza tabu tema i da žena kad gubi reproduktivnu funkciju, njena biološka funkcija prestaje. Da, prestaje biološka, ali nijedna druga ne i treba se veseliti životu i biti sretna", zaključila je glumica koja se dobro educirala o njezi kože i tako krenula u pripremu - kroz pravilnu njegu, hidratizaciju kože i tretmane koji stimuliraju proizvodnju elastina i kolagena.

Valja napomenuti kako je menopauza individualna stvar i razlikuje se od žene do žene. Veliku ulogu ima i genetika, kao i rutina njegovanja kože koja se slijedila kroz život. Ulaskom u menopauzu, kao i u svakom razdoblju života, važno je odabrati proizvode namijenjene potrebama kože - u ovom slučaju, proizvode koji će zrelu kožu hidratizirati, a istovremeno djelovati na bore i opuštene dijelove kože. Takvi će proizvodi nadoknaditi transepidermalni gubitak vode te vratiti sjaj i zategnutost. Uz čišćenje nježnim proizvodima za skidanje make-upa i nečistoća, redovito koristite proizvode poput krema koje sadrže hijaluronsku kiselinu, glicerin i ostale humektante te serume koji sadrže retinol, fitohormone s čimbenicima rasta, aminokiseline, vitamine C, E i A, peptide i ostale molekule koje utječu na znakove starenja. Ovisno o potrebama i stanju kože, važni su eksfolijansi, odnosno glikolna kiselina koja će napraviti blagi piling kože. Nužna je i svakodnevna upotreba zaštitnog sredstva širokog spektra koja zaista sadrži UVA prije izlaska na otvoreno.

Poznata linija za njegu zrele kože dolazi iz ponude Vichyja i nudi sve potrebno za pravilnu njegu. Neovadiol linija je saveznik u menopauzi, čiji proizvodi djeluju protiv ovješene kože, vraća joj se mladolikost, volumen, gustoća, mekoća i blistavost. Uz dnevnu i noćnu njegu, novitet je Neovadiol MENO 5 BI serum za kožu koji utječe na pet glavnih izazova kože lica u menopauzi: bore, ovješenost, staračke pjege, suhoća te gubitak sjaja kože. Formulacija seruma je dvofazna - vodena faza sastoji se od optimalno koncentriranih dermokozmetičkih aktivnih sastojaka proxylane, ekstrakta sjemena sene, vitamina B3-Cg, glikolne kiseline i Vichy vulkanske vode, dok je uljna faza seruma obogaćena vitaminom E i Omega 6-9 masnim kiselinama za ugodu i mekoću kože nakon nanošenja.

image

Vichy Nevoadiol linija prilagođena je potrebama kože u menopauzi

Kako bi njega kože u menopauzi bila upotpunjena, slijedite Vichyjev protokol: nakon nanošenja nekoliko kapi Neovadiol MENO 5 BI-seruma kao prvog koraka nakon čišćenja lica, nanesite Neovadiol njegu za područje oko očiju i usana, a potom Neovadiol dnevnu njegu. Dr. Kaštelan ističe da je usvajanje redovite rutine njege ključan korak. 

"Ako si zadovoljan i sretan iznutra onda će se to vidjeti i na koži. Važan savjet koji bih dala ženama da lakše prođu kroz menopauzu vezan je uz njegu kože, a to je usvajanje svakodnevne rutine njege kože. I ne pretjerivati u ničemu naravno. Estetski tretmani - oni koji mogu pomoći, ali ne da ti potpuno promijene tvoj izgled", ističe stručnjakinja, a važan savjet za sve žene uputila je i Sanja Vejnović: "Informirajte se žene, to je važno. Gledajte ovakve razgovore, slušajte, čitajte i budite pripremljene da doživite stotu!" 


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria Glam  x Vichy Laboratoires