Beauty tips

Izbor proizvoda s moćnim ceramidima za najbolju hidrataciju kože

24. listopad 2021.
Fotografija: IMAXtree

Imate li suhu i/ili dehidriranu kožu, oni su jedan od važnih saveznika, pogotovo tijekom hladnijeg dijela godine.

Osim što našoj koži ne odgovaraju hladan zrak i vjetar, u hladnijem dijelu godine smetaju nam i suhi zrak od grijanja, kao i kontakt s vrućom vodom, između ostalih stvari. Sve to narušava stanje naše kožne barijere, a posebno loše djeluje na suhi tip kože i sve dehidrirane. 

U pomoć stižu ceramidi, lipidi, odnosno masne kiseline koje se i inače nalaze u koži i štite naše stanice od isušivanja. Zamislite ih poput malih crepova koji su postavljeni jedni povrh drugoga i tako čine nepropusnu zaštitu gornjeg sloja kože, zadržavaju hidrataciju unutra i prenose je u dublje slojeve kože. Naravno, kao i većina sastojaka u našoj koži, s vremenom ih proizvodimo sve manje, a na njihovu količinu mogu utjecati i vanjski faktori, poput Sunčevog zračenja, hladnog i suhog zraka itd. 

S obzirom na to da su najbolji u (dugoročnom) zadržavanju vlage u koži i hidratiziranju, najviše će benefita od njih imati suhi tip kože te svi koji imaju dehidriranu kožu. 

Preporučuju se i u anti-age njezi, kao i u njezi problematične kože jer imaju sposobnost regeneriranja kože, smirivanja, a koža će nakon tretmana ceramidima izgledati zategnuto, elastično i svježe.

image
Elizabeth Arden Flawless Future Moisture Cream hidratantna krema s ceramidima SPF 30 - 282,90 kn (Notino) // Glow Recipe Avocado Ceramide Recovery Serum - £38 (Cult Beauty) // Atomic blagi uljni predčistač - 149 kn (Skintegra) // Paula's Choice Clinical Ceramide-enriched firming moisturizer - 500 kn (Superskin) // Dr. Jart+ Ceramidin Cream - £30 (Cult Beauty) // The Inkey Ceramide Night Treatment - £14,99 (Cult beauty) // Holika Holika Good Cera hidratantna krema s ceramidima - 133,50 kn (Notino)

Odlična stvar je činjenica da se radi o nježnom, ali moćnom aktivnom sastojku koji odgovara svim tipovima kože, a mogu se kombinirati i s većinom drugih aktivnih sastojaka, pa čak i retinoidima. Njihova je funkcija, osim prenošenja vlage u dublje stanice kože, prenošenje i drugih hranjivih tvari pa se i preporučuje korištenje uz druge sastojke. 

Isto tako, na tržištu postoji zaista širok spektar proizvoda s ceramidima, od onih drogerijskih pa sve do ekskluzivnih. Ako nisu navedeni pod nazivom ceramidi, pronađite ih na popisu sastojaka prema oznakama NP, NS, EOS, EOP, AP. U beauty industriji koriste se i prekursori ceramida - nazivaju se sfingolipidi i fitosfingozin - a koji su nešto poput medija koji potiču kožu da proizvodi još prirodnih ceramida. 

image
Úna hranjiva krema - 169 kn (Skintegra) // The Ordinary natural moisturizing factors + HA - 37,23 kn (Superskin) // Matrix Total Results So Long Damage obnavljajuća maska s ceramidima - 78,20 kn (Notino) // Nikel Tonik ruža bez alkohola - 99,90 kn (dm) // Afrodita Ceramides Rich noćna krema za lice - 79,90 kn (dm) // CeraVe emulzija za čišćenje s hidratantnim učinkom - 84 kn (Notino) // Nacomi second skin serum za lice Ceramides 5% - 89,90 kn (dm) // Olival professional vitaminski serum RA - 179,90 kn (Olival)

U proizvodima se nalaze u raznim oblicima - od čistača, seruma, emulzija do krema i maski. Svakako ih probajte uključiti u svoju rutinu tijekom cijele godine, a preko jeseni i zime možete i "pojačati" njihovu primjenu.