Istine i zablude

Je li nam potreban beauty detox?

19. siječanj 2021.
Fotografija: Unsplash
 

U seriji članaka gg detox gošća nam je skincare ekspertica Jelena Skendžić s kojom smo razgovarali je li nam potreban beauty detox i na što se točno on odnosi.

Prva pomisao na detox više nije samo zdravi smoothie jer danas detoksikaciju vežemo uz gotovo sve situacije u kojima se rješavamo negativnih i toksičnih stvari iz života, bilo da je riječ o prehrani, društvenim mrežama ili odnosima. No po pitanju beauty i skin detoxa, pojam je izgubio svoje pravo značenje - ima li na koncu on uopće smisla?

Odgovor je da jednoznačnog odgovara zapravo nema. Kožu kao najveći organ ne možemo očistiti od toksina jer kroz njezine pore oni ne mogu izaći van. Ono loše što smo unijeli u sebe, ostavlja posljedice na koži u vidu novih nepravilnosti, akni, nadutosti... No, kroz kožu se ne uklanjaju toksini iz tijela, za to su zaduženi organi poput jetre i bubrega. Dakle, tehnički ne postoji skin detox, dok je metaforički on moguć i od njega možete imati dugoročne koristi.

Možemo ga shvatiti kao odluku o početku brige za zdravlje, što će se zatim očitovati i na našoj vanjštini. Temelji su uravnotežena i zdrava prehrana, promišljeno kupovanje beauty proizvoda, rješavanje od onih suvišnih i koži nepotrebnih dodataka te stabilna rutina koja je personalizirana. Pronađite savršeni balans u minimalizmu i, ako vam na policu jedva stanu svi proizvodi, razmislite o beauty detoksikaciji.

image
Foto: iStock

Za početak, ona se ne odnosi na izbacivanje svih preparata iz rutine njege i na povratak hladnoj vodi i običnom sapunu. Štoviše, naglo mijenjanje proizvoda koži može učiniti dodatnu štetu, kao i potpuni prestanak njegovanja. Beauty detox uključuje reduciranje proizvoda, što se posebno odnosi na one koji vole opširne rutine njege i ne mogu odoljeti samo još jednom preparatu. Razgovarali smo o tome i s Jelenom Skendžić, vlasnicom brenda Skintegra i beauty eksperticom.

"S obzirom na to da ni jedan proizvod ne može detoksicirati organizam kroz kožu, zapravo govorimo o redukciji broja proizvoda koji možda svakodnevno koristimo. U standardnoj njezi nalazi se 4-5 proizvoda poput čistača, tonika za lice, seruma i dnevne ili noćne kreme, eventualno i krema za područje oko očiju, a kumulativni učinci svih tih proizvoda za neke tipove kože su jednostavno previše. Tu obično govorimo o osjetljivoj koži koja inače ne podnosi previše proizvoda istovremeno. U takvom slučaju pristup ‘manje je više’ uistinu može puno pomoći, a savjetujem da se tijekom takve redukcije koraka njege nikako ne odričemo dnevne kreme sa zaštitnim faktorom, odnosno hidratantne kreme koju koristimo nakon čistača. Sve ostalo - poput seruma, esencija, tonika, ampula i slično - nije nužno potrebno osjetljivoj koži", savjetuje. 

image
Foto: Unsplash

Uz boom skincarea posljednjih godinu dana na dnevnoj bazi otkivaju se novi proizvodi, "čarobni" sastojci i prakticiraju se opširne rutine pa se u moru svih pojmova lako "izgubiti". Po iskustvima viđenim u virtualnim grupama koje okupljaju skincare entuzijastice, mnoge žene se nađu u situaciji da kupe i desetak proizvoda, bez da znaju koja im je namjena i kako ih ispravno koristiti u svakodnevnoj njezi. Rezultat ponekad završi iritacijom, u najmanju ruku. 

Dakle, očistite svoj kozmetički ormarić kako biste očistili tijelo i kožu, na koncu ne samo od suvišnih proizvoda koji su tu zbog trenda, već i od suvišnih sastojaka.

Čišćenje, hidratacija i SPF kao zaštita tijekom dana čine osnovne korake i nužni su svakom tipu kože. Dodatni aktivni sastojak kojim ćete nadograditi rutinu ovisi o individualnim potrebama - primjerice retinol će se ubaciti za anti-age njegu ili salicilna kiselina za kontroliranje nabujalih akni i nepravilnosti. Također, uz spomenuta tri osnovna koraka: čišćenje-njega-zaštita, sprječavamo ulazak toksina, odnosno koža je zaštićena od vanjskih radikala - UV zračenja, zagađenog zraka, dima cigarete... Pravilna njega i ustrajnost rezultiraju lijepom, sjajnom kožom.

Važna je i detoksikacija od onog štetnog što nanosimo na kožu: parabeni, sulfati, triklosan, formaldehid, parfemi - neki su od onih sastojaka s "crne liste". S druge strane, one poželjne izdvojila nam je Jelena: "Reakcije kože na različite sastojke vrlo su individualne i ne možemo generalizirati da su neki sastojci uvijek bolji od drugih, no formulacije primjerene osjetljivom tipu kože s puno umirujućih komponenti bit će najbolji izbor. Ovlaživači poput glicerina i hijaluronske kiseline, centelle, pantenola i ektoina najbolji su partneri osjetljive kože."

image
Fotografija: Unsplash
 

Dok uobičajena detox praksa traje tjedan ili deset dana, kod beauty čišćenja imajte na umu da se radi o promjeni koja je stalna i odnosi se na zaokret prema organskim, prirodnim i clean beauty proizvodima. Pokret čiste ljepote možemo shvatiti kao detoksikaciju ne samo organizma, već i planeta jer brendovi prirodne kozmetike pokušavaju odgovornim radom i proizvodnjom te pomnim odabirom sastojaka ostaviti što manji ekološki otisak. Svakodnevnim navikama koje idu u prilog okolišu to može učiniti i svatko od nas. 

Nove generacije korisnika osjetljivije su na ovakve probleme i prije odabira proizvoda se informiraju o sastavu i filozofiji brenda. Naravno, ne trebate naučiti cijeli popis sastojaka napamet, no već i po dugom popisu sastojka može se zaključiti da neki proizvod nije "čist." Educirajte se o brendu i vrijednostima koje podržava i sve toksične proizvode i navike izbacite iz svakodnevice, za pravi detox.