Zamke beauty industrije

Jedan proizvod za njegu čitavog tijela?

05. rujan 2022.

Fotografija: IMAXtree

Oprati kosu, lice i tijelo jednim jedinim gelom za tuširanje zvuči savršeno i gotovo predobro da bi bilo istinito. Spoiler alert: i jest!

Koliko je točno proizvoda poslagano na polici u vašoj tuš kabini ili na rubu kade? Dok određeni sretnici imaju kožu toliku čvrstu, otpornu i zahvalnu da mogu praktički jednim proizvodom temeljito oprati čitavo tijelo od glave do pete, pri čemu samo što isti ne iscijede i na četkicu te njime operu i zube, većina nas za tretmane različitih dijelova tijela koristi različite proizvode. Tako u određenoj prilici posežemo za gelom za tuširanje, a u nekoj drugoj za šamponom za kosu, maskom ili regeneratorom. Nakon tuširanja koristimo mlijeko za tijelo, a o skincareu da ne govorimo. Vrijedi postaviti pitanje: je li riječ o marketinškom triku ili zaista moramo odvajati proizvode?

Još jedno pitanje: koliko se nas, korisnika tisuću i jednog beauty preparata, može pohvaliti poznavanjem kemije ili - još jednostavnije - čitanjem sastava na deklaracijama proizvoda? Vrlo mali broj, rekla bih. Pretpostavljam da svi koristimo gel za tuširanje u tušu jer tako na njemu piše, i da bi nam netko bez problema mogao zamijeniti sadržaj te bočice i one tekućeg sapuna bez da primijetimo razliku. Ipak, razlike ima, i to velike, i odgovor na našu žalost nije najpovoljniji. Da, gelovi za tuširanje razlikuju se od proizvoda za čišćenje lica i ne mogu biti korišteni jedan umjesto drugog.

image

Fotografija: Unsplash

Iako su neka sredstva za pranje tijela namijenjena i koži lica, mnoga su vjerojatno preinvazivna s obzirom na osjetljivost tog dijela kože. Ne postoje slučajevi u kojima je bolje oprati lice gelom za čišćenje. Neće se dogoditi baš ništa strašno ako se tu i tamo zalomi, ali postane li vam to dio skincare rutine, ne očekujte reprezentativne rezultate. Jedina prednost korištenja gela za tuširanje u tu svrhu ustvari su praktičnost i nešto niža cijena, ali ćete isto tako taj proizvod brže potrošiti i brže morati kupiti novi koristite li ga za sve

Koža lica tanja je i osjetljivija od kože tijela, zbog čega korištenje gela za tuširanje umjesto cleansera može prouzročiti iritaciju, povisiti pH vrijednost kože, potaknuti izbijanje akni i poremetiti njezinu prirodnu proizvodnju sebuma. Isto vrijedi i u slučaju pranja lica sapunom za ruke: iznos pH sapuna varira između 9 i 10, dok je prirodni pH kože 4-5. To znači da bi sapun na kožu lica djelovao invazivno i ugrozio njene barijere i prirodnu zaštitu. Primijetili bismo crvenilo, intenziviranu osjetljivost i, ponovno, pojavu akni. Cleanseri stoga imaju istančanu formulu koja uzima u obzir krhkost kože lica i, pružajući joj sve što je potrebno, neće ostavljati neželjene posljedice (osim, naravno, ako cleanser koji ste odabrali ne odgovara vašem tipu kože).

image

Fotografija: Unsplash

Sapun umjesto cleansera često će izabrati oni koji su ekološki osvješteniji - sapuni stižu u pakiranjima za koje je korišteno manje plastike, a važno je napomenuti i kako nisu hipertrofijom proizvoda i konzumerističkom misijom "zagadili" industriju kao što to možemo reći za (neke) beauty proizvode. Smanjen utjecaj na okoliš definitivno jest važan faktor pri odabiru proizvoda koje ćete koristiti, no treba biti oprezan ako s druge strane vage stoji zdravlje vaše kože, pogotovo ako je ona i inače osjetljiva. 

Ukratko - ne, nismo te sreće pa da jedan proizvod možemo koristiti za njegu čitavoga tijela. Morat ćemo nastaviti kupovati odvojeno i time značajno opterećivati naš novčanik. No nije sve tako crno, jer iako proizvodi zaista jesu skupi i ponekad nas širina izbora zna preplaviti, ne bi ta industrija tako procvala da ne uživamo potiho u odabiru kremica i gelova, mlijeka za tijelo, u opojnim mirisima, nježnim teksturama i, dakako, senzacionalnim rezultatima, odnosno čistoj, mekoj, prozračnoj, hidratiziranoj koži. Treba se podsjetiti, na kraju dana, na to da skincare volimo i zbog gušta.