Potpuna njega

Kako do čvrstih i neslomljivih noktiju?

27. rujan 2022.

Fotografija: IMAXtree

Prirodno snažni nokti nisu samo mit. Naprotiv, mogu postati i realnost, tretira li ih se pravim proizvodima i osigura li im se dovoljno vremena za rast i zacijeljenje.

Bez obzira na učestalost tretmana kojima podvrgavamo svoje nokte, njihova čvrstoća i prirodna jakost nisu nepovratno izgubljene čak ni onda kad mislite da jesu. Kad govorimo o snažnim noktima, govorimo o, vjerojatno, snu svake žene, ali ostvarivom - i do njega se može doći na posve prirodne načine. Oslabjeli nokti skloni pucanju definitivno su znak da nešto nije u redu i da biste trebali svoju njegu ruku prilagoditi i posvetiti tom području. No, nije za očekivati da će rezultati doći preko noći i ostati zauvijek. Kao i za svaku dubinsku i strukturnu promjenu, najvažniji sastojak koji vam na tom putu treba jest - vrijeme, odnosno strpljenje.

Baš kao što ćemo kosi nakon ljeta posvetiti dodatnu pažnju, a ruke ćemo mazati kremom čim krenu vjetrovi i hladnije vrijeme, i oštećenim noktima ima spasa. Za početak, bilo bi poželjno neko ih vrijeme držati kraćima. Manje skloni lomljenju i usputnim mikrokatastrofama kao što je ona kad noktom zapnete za zatvarač ili vam pukne u naletu brzog tipkanja na tipkovnici, kratkoća nokta osigurat će samome noktu i kožici oko njega prostor za obnovu.

image

Fotografija: Unsplash

Pitanje broj jedan tiče se prevencije. Važno je znati koji je uopće uzrok krhkog stanja noktiju. Može biti riječ o procesu starenja ili o utjecaju genetike, ali i o vanjskim faktorima, koji su češći razlog olabavljenoj čvrstoći noktiju. Zato se, primjerice, preporučuje nositi rukavice pri svakom duljem doticaju s vodom. Previše vruće vode, bilo tijekom kupanja, tuširanja ili pranja suđa, oštećuje nokat koji ima tendenciju upiti popriličnu količinu vode što, pak, dovodi do ljuštenja, lomljenja i ukupnog slabljenja noktiju. 

Također, preporučuje se i korištenje staklenih rašpica umjesto onih kartonskih koje, iako pristupačnije i dostupnije, nisu najbolji izbor kada je zdravlje noktiju u pitanju. Potražite i sredstvo za uklanjanje laka bez acetona, jer agresivne odnosno invazivne kemijske formule koje sačinjavaju aceton isušuju nokte i također dovode do intenzivirane lomljivosti. Odstranjivača laka za nokte bez acetona ima na tržištu, iako neće preplavljivati police poput onih s acetonom koji su znantno popularniji. Ipak, ima ih u većini drogerija i lako ćete pronaći onaj koji vam odgovara.

image

Fotografija: Unsplash

Nadalje, važno je izbjegavati proizvode s formaldehidom, koji obično dolaze u ambalaži koja obećaje brze i jednostavne "restauracije" nokta. Brze i jednostavne - možda, ali isto tako i jako kratkotrajne, a s dugoročnim lošim posljedicama. Formaldehid, koji se često potkrada kao sastojak u lakovima za nokte, u početku će očvrsnuti nokat, ali će ga s vremenom učiniti lomljivijim i krhkijim. Može uzrokovati i teške alergijske reakcije, nadražiti i oštetiti kožu. Umjesto formaldehida, za njegu zanoktica radije potražite kreme i proizvode bogate fosfolipidima, za koje se dokazalo da povećavaju fleksibilnost i čvrstoću noktiju. Isto možete pronaći i u suncokretovom ulju, kojim se postiže isti efekt. Najljekovitije sastojke najčešće ćete pronaći u namirnicama koje već posjedujete kod kuće, i pritom ne treba previše komplicirati!