Beauty tips

Kako i zašto uključiti glikolnu kiselinu u skincare rutinu?

07. rujan 2021.
Fotografija: IMAXtree

Ona je moćan antiage sastojak koji odgovara gotovo svakoj koži. Što je glikolna kiselina i zašto je trebate u svojoj rutini?

Njezine najbolje karakteristike su sposobnost poboljšanja teksture i tona kože, smanjivanje vidljivosti bora i drugih nepravilnosti te djelovanje protiv crvenila i akni. Glikolna kiselina jedan je od najmoćnijih aktivnih sastojaka koje možemo imati u svojoj skincare rutini, a evo nekoliko osnovnih informacija koje trebate znati prije nego što je uvrstite u omiljene sastojke. 

Glikolna kiselina jeda je od AHA ili alfa hidroksi kiselina koje imaju svojstva eksfolijatora. To znači da njima radimo kemijski piling kože. Osim glikolne, u AHA kiseline ubrajamo i laktičku, citričnu i mandeličnu kiselinu. 

Glikolna radi eksfolijaciju tako što oslabljuje "ljepilo" koje na površini kože drži mrtve stanice, otkrivajući tako novu, sjajnu i zdravu kožu. Ovaj je postupak važan u njezi kože jer poboljšava teksturu kože, ujednačava ton te dozvoljava serumu ili kremi da prodru dublje u kožu. Glikolna kiselina ima najmanje molekule od svih drugih eksfolijatora što znači da sama može prodrijeti dublje u kožu, a tako dolazi do dermisa - sloja ispod površinskog epidermisa - u kojem se stvara kolagen. Tako utječe na pojačanu proizvodnju kolagena u našem tijelu, koji čini našu kožu elastičnom, a to znači - manje bora. 

Glikolna kiselina pogodna je za korištenje na svim tipovima kože, ali ako imate osjetljiv tip, pripazite ispočetka jer biste mogli dobiti iritaciju. Radi se o snažnom sastojku pa pazite da se radi o proizvodu s malom količinom bilo koje AHA kiseline. Također, nikako nije pogodna za svakodnevno korištenje. Počnite jednom tjedno, a kasnije, kad se koža navikne, možete je koristiti najčešće svaki drugi dan, iako će i dva puta tjedno biti sasvim dovoljno. Počnite s proizvodima poput čistača jer oni imaju manju koncentraciju kiseline te se odmah ispire s vodom. Nakon što se koža navikne, možete prijeći na serume koji uglavnom imaju do 10 posto ovog sastojka. 

image
Watermelon Glow PHA + BHA Pore-Tight Toner - £14 (Cult Beauty) // Eucerin Hyaluron-Filler omekšavajući serum za bore - 242,90 kn (Notino) // Revolution Skincare Glycolic Acid Mud blato za čišćenje lica - 120 kn (Notino) // The Ordinary Lactic Acid 10% + HA - £5.80 (Cult Beauty) // Clarion eksfolirajući serum - 139 kn (Skintegra) // Caudalie Vinoperfect krema za noć protiv pigmentnih mrlja - 260 kn (Notino) // Bioderma Sebium Night peel kemijski piling - 109,90 kn (dm) // Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Lotion Exfoliant - 260 kn (Superskin) // Neutrogena Skin Detox piling za čišćenje lica - 62,90 kn (dm) // The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution- £6.80 (Cult Beauty)

Ako vam glikolna kiselina nikako ne dogovara, probajte s laktičnom, koja je puno nježnija i dobra je alternativa. Koju god kiselinu koristili za eksfolijaciju, obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom, i to što višim, to bolje. Naime, eksfolijacija uklanja površinski sloj stanica kože pa ona postaje osjetljivija i izloženija suncu i drugim vanjskim faktorima. 

Glikolnu kiselinu možete koristiti s drugim AHA i BHA kiselinama (salicilna), no izbjegavajte kombiniranje s retinolom. Ova dva sastojka koristite na različite dane kako biste izbjegli iritaciju kože.