DIO BEAUTY POVIJESTI

Otkriveno kako je izgledala rutina Marilyn Monroe, neki proizvodi i danas su nam dostupni

04. svibanj 2020.
Fotografije: Getty Images
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Možda nemamo priliku zaviriti u njujorški prvi Makeup muzej, no zahvaljujući društvenim mrežama otkriveno je kako se o svojoj koži brinula ikona Marilyn Monroe. I da, gotovo sve proizvode koje je ona koristila možemo nabaviti i danas.

Život i navike ikone prošlog stoljeća i danas intrigiraju javnost, gotovo šest desetljeća nakon njezine smrti. Njena ljepota je neupitna, a kako je izgledala njezina beauty rutina kojom je održavala besprijekoran ten? Odgovor na to pitanje nalazi se u prvom muzeju posvećenom ljepoti i make-upu. Svoja vrata trebao je otvoriti početkom svibnja ove godine u New Yorku, no zbog pandemije virusa Covid-19, otvaranje je odgođeno.

Srećom, uvid u prostor i izloške vidimo putem društvenih mreža, između ostalog i beauty rutinu koju je za Marilyn Monroe prepisao slavni dermatolog Erno Laszlo, koji je svakoj klijentici, a tada su to najčešće bile poznate zvijezde, pristupao individualno.

U muzeju je tako izložena rutina prilagođena za Marilyn koja datira iz 17. svibnja 1959. godine. Podijeljena je na jutarnju, večernju i onu za "formalne prilike", uz detaljan opis, proizvode i namirnice koje je Monroe trebala izbjegavati, kako bi zadržala što ljepši ten. Još bolja vijest - neki od ovih proizvoda dostupni su na policama i danas.

Po propisanoj rutini, slavna glumica jutro je započinjala umivanjem u toploj vodi s Erno Lazlo Active Phelityl sapunom, nakon čega je nanosila toner za matiranje lica Erno Laszlo Normalizer Shake-It (koji je ove godine re-launchan povodom suradnje Makeup muzeja i beauty brenda Erno Laszlo). Nanosi se blazinicom na lice, a Marilyn je nakon njega koristila kremu za okoloočno područje Erno Laszlo phelitone, a zatim Duo-Phase Face Powder na lice, vrat i dekolte.

image
Marilyn Monroe i danas je ikona ljepote

Za formalne prigode, trebala je nanijeti Shake-It toner, a zatim spomenutu kremu na oči - koju sada nanosi na cijelo lice, vrat i dekolte. Višak kreme zatim je utapkala s maramicom, uklonila višak i nanijela Duo-Phase Powder. Namirnice koje je trebala izbjegavati su orašasti podovi, masline, čokolada i školjke.

Večernja rutina nešto je zahtjevnija, a započinje s uljnim čistačem Erno Laszlo Active Phelityl Oil, zatim je nanosila hranjivu kremu Active Phelityl koju bi nanijela na cijelo lice, a zatim uklonila s pamučnim ručnikom. Nakon toga, slijedi toner Erno Laszlo Controlling Lotion nakon kojega bi također posušila lice s ručnikom i rutinu završila s istim tonikom nanesenim na nos i bradu, kako bi se upili tijekom noći.

image
Sapun za čišćenje lica Active Phelityl 38 dolara/ Shake-It toner za ujednačavanje tena 49 dolara
image
Phelityl uljni čistač lica 58 dolara/ toner za nježnu eksfolijaciju i matiranje 68 dolara/ hidratantna krema za suhu kožu 88 dolara

Neki od proizvoda koje je koristila Monroe danas su dostupni u limited edition izdanjima, a gotovo svi preparati brzo nestaju s virutualnih polica. U limited izdanju dolazi Shake-it toner koji ujednačava ten, kontrolira lučenje sebuma i smanjuje vidljivost pora. Formula tonera lansirana je još davne 1930. godine, pa je današnji proizvod pravi dijelić beauty povijesti.