NIKA BAŠIĆ

Kako me fizička bol navela da pokrenem svoj brend prirodne kozmetike

05. svibanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Privatni album

Zagrepčanka Nika Bašić godinama se borila s fizičkom boli - patila je od endometrioze i probala sve. Jedino što je ‘upalilo‘ bila je aroma terapija. Pričali smo s njom o novom brendu koji je pokrenula te snazi prirode i važnosti ekologije.

Clean beauty ili prirodna kozmetika koja u sebi nema umjetnih i potencijalno toksičnih sastojaka sve je veći trend u svijetu, a polako dolazi i do nas. Sve više žena koristi prirodne proizvode, sve više nas se educira o sastojcima i čitamo malena slova na etiketama. Važnost prirode i prirodnih sastojaka postala je prioritet, a jedna od onih koja je prepoznala taj trend i u njemu se potpuno pronašla je i Nika Bašić.

Zagrepčanka je na svojoj koži osjetila koliko je važno znati čime smo okruženi i što sve stavljamo na svoju kožu. Pokrenula je nedavno svoj prirodni brend BASIC Botanikals, koji bi uskoro trebao imao launch. Zbog krize s koronavirusom sve je pomalo pomaknuto, no uskoro možemo očekivati prve proizvode.

Ispričala nam je sve o tome što ju je potaknulo da pokrene svoj posao i počne proizvoditi prirodnu kozmetiku, ali i otkrila svoju beauty rutinu i filozofiju.

Pokrenuli ste beauty brend BASIC Botanikals. O čemu se radi, koja je filozofija iza brenda i što će sve biti u ponudi?

BASIC Botanikals je linija prirodne, clean green kozmetike, čiji je glavni cilj ponuditi proizvode beskompromisne kvalitete sirovina, proizvodnih procesa, ambalaže i dizajna. Naša linija prirodne kozmetike njeguje vašu kožu i čuva vaše zdravlje pomoću suptilne, ali snažne energije biljaka. Želja nam je ojačati svijest o važnosti clean kozmetičkih proizvoda i ljekovitih svojstava naših pomno odabranih biljaka. Sanjamo o životu u čistom, ne-toksičnom okruženju, te želimo Majci prirodi, kao i našim tijelima odati počast koristeći upravo snagu i ljekovitost Prirode. U ponudi ćemo imati sve ono što je danas potrebno modernim i osviještenim ženama i muškarcima za njegu tijela, lica i kose.

image
Nika godinama koristi isključivo prirodnu kozmetiku

BASIC Botanikals je prirodna kozmetika. Zašto vam je bilo važno da napravite clean beauty proizvode?

Iskreno, sve je krenulo iz vlastite potrebe. Godinama sam bolovala od duboke zdjelične endometrioze, čije je tretiranje, uostalom kao i svakog autoimunog stanja, zahtijevalo da iz svog kućanstva i beauty rutine izbacim sve što nije clean. Ispalo je da je to bilo sve što sam do tad koristila. Zbog nesnalaženja na tržištu i nemogućnosti pronalaska nečeg što me zadovoljavalo u svim aspektima (od kvalitete, izbora sirovina do estetike i dizajna), krenula sam sama kuhati sve što mi je bilo potrebno za njegu.

Lansiranje je zaustavljeno zbog krize s koronavirusom. Kakva je trenutno situacija s brendom, odnosno imate li neke informacije o tome kad će sve krenuti?

Nisam željela napustiti svoje talijanske partnere i odmah sam odlučila da ću s lansiranjem prvog proizvoda pričekati dok oni budi spremni isporučiti mi odabranu ambalažu. Bilo što drugo bio bi kompromis, primarno na kvaliteti, a tu sam nepopustljiva. I dalje je vrlo nezahvalno prognozirati bilo što u ovoj situaciji koja nas je sve zatekla, ali vjerujem i nadam se da smo tijekom lipnja vani. Neizmjerno se tome veselim.

Koje ćete proizvode imati u ponudi i kome su namijenjeni?

Naši su proizvodi namijenjeni svima kojima je bitno što stavljaju na svoju kožu i kosu. Imam širok krug prijateljica i sve su prilično osviještene po tom pitanju, čak i bez mog utjecaja. (smijeh) To mi daje nadu da je takvih žena (i muškaraca) sve više.

Krećemo s nečim posebnim za njegu usana, a portfelj ćemo razvijati polako, mudro i sigurno, osluškujući potrebe i želje naših kupaca. Krajnji cilj je imati sve proizvode koji su danas potrebni za njegu lice, tijela, kose i noktiju.

Kad ste i kako počeli otkrivati svijet prirodne kozmetike?

Sve je krenulo prije tri godine. U vrlo lošem fizičkom stanju, psihički iscrpljena od godina bolova, otišla sam na prvu aromamasažu. Reakcija mog tijela bila je nemjerljiva s ičim s čim sam do tad pokušala, i tako je bilo uzastopno, prvih nekoliko tretmana. Zaprepastila me moć kapljica eteričnih ulja. Hitno su mi trebali odgovori na pitanja zašto i kako je moguće da je bočica eteričnog ulja djelotvornija od bilo čega što sam do tad probala i tu sam upisala prvu aroma školu. Pa drugu, pa treću itd. Odjednom sam se našla u situaciji da vlastitim rukama znam formulirati kozmetičke proizvode.

Počela sam kuhati sebi i prijateljicama, pa onda njihovim prijateljicama i tako je došao trenutak da se ohrabrim i pokušam napraviti vlastiti brend. Ime brenda smišljala sam dugo, znala sam da moram provući svoje ime i prezime u nazivu, tako je nastao BASIC za koji smo maknuli kvačice iz mog prezimena, i Botanikals, u kojem smo namjerno "c" pretvorili u "k", suptilno stavljajući "Nika" u tako zvučnu riječ.

Naši su proizvodi namijenjeni svima, ženama i muškarcima, kojima je bitno što stavljaju na svoju kožu i kosu.

Koliko vam je ekologija važna u poslu, ali i privatnom životu?

Ekologija mi je veoma važna. Obiteljski smo osviješteni, no moram priznati da sam i sama zatečena trenutnim odgovorom prirode na predah od zagađenja. Iako živim u centru, imam veliki vrt. Bila su potrebna tri dana od početka karantene da se vjeverice i ostala družina spuste iz obližnje šume i vrate u moj vrt i na terasu.

Što se tiče posla, odmah sam odlučila da ću, čim mi uvjeti dozvole, imati neki vid nagrade za kupce za povrat iskorištene staklene ambalaže, dakle cilj bi bio vlastito recikliranje BB ambalaže. Za to nam treba još neko vrijeme, no u međuvremenu smo pokušali osmisliti ambalažu tako da cijelo pakiranje našeg prvog proizvoda bude uporabljivo i nakon što se sam proizvod potroši.

Koja je vaša beauty rutina? Bez kojih proizvoda ne možete?

Kupka, kupka, kupka. Kupka i kada su nešto bez čega ne mogu. Dok sam renovirala stan, najviše sam pozornosti posvetila kupaonici i kadi, svom kućnom spa centru, budući da zaista svaki dan završim u opuštajućoj kupki punoj soli i njegujućih ulja. Tom prilikom na lice nanesem ili svoj omiljeni trostruki piling ili neku od maski koje sam umiješala. Jednom tjedno u kadi radim piling tijela, a dvaput tjedno prije ulaska u kadu, tijelo dobro iščetkam četkom za suho četkanje. Poslije svakog kupanja, kožu tijela nahranim maslacem ili uljem (ovisno o sezoni).

Što se tiče njege lica, ujutro sam vrlo kratka po tom pitanju, koristim sve proizvode kao i navečer, ali ne posvetim vrijeme masaži lica, iako znam da mi je to mana. No zato navečer ide mini facial. Kožu lica hidratiziram u vidu cvjetnih vodica i to jako obilno. Na to, dok mi je koža još mokra od tonika, nanosim hijaluronski serum ili serum za duboku hidrataciju. Kružnim, ali nježnim pokretima to sve dobro umasiram u lice i vrat te dekolte. Slijedi krema ili emulzija koju također dobro umasiram. Sve to dobro zaključam uljnim serumom kojeg, pogodit ćete, ponovno dobro umasiram.

image
Prvi proizvodi BASIC Botanikals očekuju se u lipnju

Prema kojem principu birate proizvode koje koristite u njezi kože?

Već tri godine koristim uglavnom samo svoju kozmetiku uz iznimke nekih, dragih mi malih proizvođača. Volim, naravno, Dr. Stribor kozmetiku te jedva čekam izlazak Gesha cosmetics, oboje od mojih dragih i cijenjenih učitelja i velikih znalaca. Također, ukoliko mi prijateljice iz aroma škole nešto umiješaju, s veseljem to koristim. Od stranih prirodnih kozmetičkih kuća, cijenim jako Tatu Harper, te ponekad, kada mi se iznimno njeguje i mazi, koristim njene proizvode. Važno mi je da sve što koristim, a nisam skuhala sama, njeguje iste ili slične vrijednosti kao moje.

Je li se i kako vaša beauty rutina promijenila u ovo vrijeme koronavirusa, u karanteni?

Moja beauty rutina nije se promijenila u karanteni. Gore opisan kućni spa i rutina nastali su iz potrebe tretiranja boli s kojom sam godinama živjela te su nešto bez čega ne mogu.

Što je za vas ljepota, što je potrebno da se osjećate lijepo?

Ljepota. Uvijek i samo iznutra. Žena može biti lijepa poput porculanske lutke, ako je prazna iznutra, ja je neću ni primijetiti. No, kada spazim karakter i osobnost, tada mi se žena i fizički proljepša. Volim šarmantne dame, s pokojim fizičkim obilježjem, poput nosa ili pjegica i madeža.

Lijepo se osjećam kada sam zadovoljna i ispunjena, koliko god zvuči kao floskula. Naravno da se ponekad volim dotjerati i krenuti u izlazak u štiklama i haljini, ali moja uniforma su omiljene mi traperice, tenisice, velika vesta ili tunika i dobar komad nakita.

Kako inače podnosite ovo vrijeme karantene? Što vam najviše nedostaje?

Moj se život nije puno promijenio s karantenom, godinama imam tu sreću da mogu raditi od kuće. Promjena je što su ukućani sada doma u jednakoj mjeri kao i ja. Nedostaju mi prijateljice i baka, koju ne odlazim vidjeti iz razloga predostrožnosti, ali zato svaki dan idem u prirodu i radim yogu.