Beauty tips

Kako njegovati kosu tijekom jeseni i zime

29. rujan 2021.
Fotografije: IMAXtree
Ines Madunić/ Sponzorirani sadržaj

Hladnije vrijeme zahtijeva i promjenu rutine njege kože, ali i kose. Evo što možete napraviti da ona bude lijepa i zdrava.

Niže temperature, snažni vjetar i suhi zrak čekaju nas u idućih nekoliko mjeseci sezone jeseni i zime. Nakon što smo ljeti njegovali kosu kako bismo je zaštitili od snažnog utjecaja sunca i mora, sad je vrijeme da njegu prilagodimo hladnijem dobu godine. Što možemo napraviti kako bismo sačuvali zdravlje i ljepotu vlasi?

Za početak, vrijeme je za šišanje. Ako niste ošišali vrhove nakon povratka s ljetovanja, sad je vrijeme da to učinite. Redovno šišanje ključno je za zdravlje kose, čak i ako puštate da izraste. Vrhovi se često oštete od čestog izlaganja suncu, kupanja u moru ili u bazenu... A kad počnemo nositi kape i šalove, oni će se oštetiti od stalnog trenja o odjeću. Zato dogovorite termin kod frizera što prije i ne propustite šišanje još jednom prije proljeća. 

Kad je u pitanju pranje kose, bolje je ne prati je prečesto. Stručnjaci se slažu kako je takva praksa bolja jer tako štitite zaštitni sloj prirodnih ulja na tjemenu i vlasi koji čuvaju kosu od pucanja. 

Redovno šišanje ključno je za zdravlje kose, čak i ako puštate da izraste

Nemojte kosu izlagati vrućoj vodi - za sjajnu i zdravu kosu koja ne puca puno je bolje prati je u mlakoj ili čak hladnoj vodi, dok bi je vruća mogla oštetiti. Ne zaboravite unijeti proizvode za dubinsku hidrataciju u njegu, poput leave-in regeneratora i maske jednom tjedno, a na suhu kosu možete nanijeti prirodno ulje - pazite da ga ne nanosite na tjeme, nego samo na vrhove. 

Tijekom jeseni i zime svakako se pridržavajte savjeta da ne izlazite iz kuće s mokrom kosom. Ne zato što ćete dobiti neku upalu, nego jer biste mogli oštetiti kosu. Naime, ako nije potpuno suha, izlazak na niske temperature mogao bi dovesti do smrzavanja vlasi koje onda pucaju. Zato je dobro osušite prije izlaska - najbolje prirodno ili fenom na niskoj temperaturi (visoke temperature i držanje fena preblizu vlasima također će ih oštetiti).

image
Skinage HAIR BOOST uzimajte svaki dan za zdravu i sjajnu kosu

Osim njege izvana, bitno je obratiti pažnju i na njegu iznutra, i to tijekom cijele godine. Posebno je to važno ako ste primijetili da vam kosa raste sporo, često puca, ispada i isušena je, bez obzira na to koje proizvode koristite. Za snažniju, sjajniju i ljepšu kosu tu su dodaci prehrani bogati keratinom, vitaminima i mineralima. Skinage HAIR BOOST tekući je dodatak prehrani bogat hidroliziranim keratinom (Cynatine HNS), kompleksom vitamina B i cinkom. Zašto keratin? On je glavni gradivni element kose i noktiju te čini 80 posto kemijskog sastava vlasi. Često se nalazi i u maskama za kosu, no uzimanjem ovog sastojka u tekućem obliku postiže se snažniji efekt na našu kosu i nokte jer se puno bolje upija te ga naš organizam može u potpunosti iskoristiti. Tako utječemo na kvalitetu i zdravlje kose iznutra. On osnažuje korijen vlasi i čuva kosu od vanjskih štetnih utjecaja te potiče rast snažne i zdrave kose - problem rješavate u samom izvoru. Uzimanjem tekućeg hidroliziranog keratina potiče se rast mlade kose, vlasi manje ispadaju, a kosa je snažnija pa dobivate i veći volumen. Svi ti benefiti odnose se i na nokte, koji će biti snažni i zdravi te manje skloni pucanju i listanju. 

Uz to, ne zaboravite unositi dovoljno vode svaki dan kako biste izbjegnuli dehidraciju, koja može utjecati na sjaj kose, kao i kože.