Beauty tips

Njega u hladnoj sezoni: 5 savjeta za zdravi izgled kože

08. listopad 2021.
Fotografije: IMAXtree
Ines Madunić/Sponzorirani sadržaj

Minimalizirajte moguću štetu koju bi hladna sezona mogla imati na vašu kožu.

Ljeti smo se štitili od utjecaja sunca, mora i soli, a sad nam stiže hladno vrijeme i sezona grijanja. Ništa od toga ne pogoduje našoj koži pa je vrijeme da prilagodimo rutinu situaciji kako bi ostala zdrava, lijepa i mladolika. Evo što možemo napraviti već danas. 

Lagano čišćenje i eksfolijacija

Za početak je važno imati dobar čistač za lice, a to znači - onaj koji odgovara vašem tipu kože. Ako ste primijetili da vas lice zateže nakon što nanesete čistač - točnije, nakon što se osuši - možda je on presnažan za vas. Nakon što operete lice, ono bi trebalo biti glatko i mekano i ne bi vas smjelo zatezati. S dolaskom hladnijeg vremena i paljenjem grijanja, barijera kože postaje slabija, a naša koža osjetljivija na vanjske utjecaje. Zamijenite svoj čistač nekim nježnijim. Također, barem jednom tjedno napravite kemijski piling AHA ili BHA kiselinama. Koža u jesen i zimu zna postati bezlična, bez sjaja pa je eksfolijacija dobar način da je pomladite. Ona će odstraniti sve mrtve stanice i ostaviti lice sjajnim i čistim.  

Hidratacija

Osjećaj zatezanja lica nakon čišćenja označava i da vam fali hidratacije. Osim što treba imati dobru hidratantnu kremu - najčešće treba biti malo masnija od one koju koristite ljeti - pazite i da unosite dovoljno tekućine. Često zimi zaboravimo da trebamo piti vodu, a osim dehidracije, i naša koža će osjetiti posljedice. Posebno zato što više boravimo u zatvorenim prostorijama sa suhim zrakom, zahvaljujući grijanju. Ako vam ne odgovara voda, prebacite se na čaj ili u toplu vodu ubacite malo đumbira i limuna, koji će povoljno djelovati i na vaš imunitet. 

Dodaci

Ljepota dolazi iznutra, pa tako moramo paziti i na ono što našoj koži treba, a možemo joj nadomjestiti. Kako bi ostala mladolika, zdrava i sjajna, tu je skinage COLLAGEN PRESTIGE 10000, dodatak prehrani koji sadrži hidrolizirani kolagen, hijaluronsku kiselinu, vitamin C, vitamin B kompleks, mangan i cink. Kako starimo, sposobnost našeg organizma da prirodno proizvodi kolagen i hijaluronsku kiselinu se smanjuje, a to znači da je koža manje elastična i dehidrirana. Rezultat su vidljive bore. Jedan od najboljih načina za borbu protiv toga je redovno uzimanje tekućeg kolagena, koji se puno bolje apsorbira u našem organizmu i ima snažnije djelovanje. To znači da dugoročno možete uspješno nadomjestiti gubitak kolagena i hijaluronske kiseline te dati svojoj koži najbolje alate za borbu protiv starenja, štetnih vanjskih utjecaja i stresa. Posebno je to važno tijekom hladnijeg dijela godine, kad je koža osjetljivija. 

image
Yasenka skinage COLLAGEN PRESTIGE 10000 najbolje je uzimati svaki dan

SPF, još uvijek

Krema sa zaštitnim faktorom još uvijek vam treba. Iako su UVB zrake slabije - to su one koje kratkoročno štete našoj koži i daju nam opekline - UVA zrake još su iznimno jake. Dermatolozi ih često nazivaju UV-ageing zrake, jer one imaju dugoročno štetan utjecaj na našu kožu te upravo njih možemo kriviti za prerane znakove starenja. Zato je važno svaki dan nanositi hidratantnu kremu s faktorom 30 ili više. 

Ruke i usne

Obratite pažnju na ruke i usne koje zimi znaju biti jako oštećene, što zbog hladnog, što zbog suhog zraka. Kad god možete, zaštitite ruke, a na usne nanosite balzame koji će ih čuvati od vanjskih utjecaja. Najbolje bi bilo da i balzam ima zaštitni faktor. Bogate kreme za ruke također su must have tijekom zime, pogotovo zato što svi često koristimo dezinficijense, koji mogu dodatno isušiti kožu. Dobra su ideja i noćne maske za ruke koje će vam pomagati u najhladnijem razdoblju godine.