Od Rachel do Winone

Kako nositi kultne frizure 90-ih s modernim twistom

12. siječanj 2021.
Fotografije: Rex Features
Ines Madunić
Ines Madunić

Renesansa 90-ih ne jenjava - ovaj put inspiriramo se frizurama koje su slavne cure nosile tijekom ovog ludog desetljeća, ali prilagođavamo se sadašnjosti.

Ne samo da smo lani eksperimentirali s kosom nego smo to radili u kućnoj radinosti - jer što drugo raditi kad ste zatvoreni u kući. Bilo je tu svega, od uspješnog bojanja do neuspješnog rezanja šiški, no nekako smo se cijelo vrijeme vraćali u 90-e. Stilovi frizura iz tog perioda bili su jako popularni kod slavnih cura, koje su im pristupale na moderan način. Evo naših favorita koji će biti hit i u 2021. godini. 

The Rachel

image
Jennifer Aniston 1995.
Foto: Rex Features

Vjerojatno najpoznatija frizura ne samo 90-ih, nego i desetljeća nakon. Navodno ju je Jennifer Aniston prezirala, ali svi drugi su zato poludjeli za njom. Stepenasto ošišana kosa s pramenovima boje meda, poluduga i s dugačkim šiškama s razdjeljkom na sredini koji uokviruju lice - to je otprilike "The Rachel" koju je stvorio Chris McMillan. 

Modernu verziju donosi nam Bella Hadid, koja se ne zabrinjava savršeno isfeniranom frizurom, nego u prvi plan stavlja tople medene pramenove i razbarušene slojeve. 

Svemirske punđice

image
Mel B 1997.
Foto: Rex Features

Spice Girls bile su prave trendseterice, a Mel B posebno je voljela eksperimentirati s frizurama. Jedna od najupečatljivijih koju je prilično često nosila su svemirske punđice. Radi se o dvije punđe na vrhu glave, najčešće obavijene trakom ili nekim drugim ukrasom kako bi se još više istaknule.

Ako vam se čini kao da ste možda malo prestari da biste nosili ovu frizuru, inspirirajte se stylingom Jennifer Lopez koji je osmislio Chris Appleton. Punđice su napravljene na stražnjem dijelu tjemena, a dva su debela pramena ostavljena naprijed - također jedan od stilova koji su se nosili 90-ih. Drugačiju verziju space bunsa nosila je glazbenica FKA Twigs, koja ih je napravila asimetrično te tako postigla još dramatičniju frizuru. 

Kratki bob

image
Gwyneth Paltrow 1998.
Foto: Rex Features

Gwyneth Paltrow jedna je od ikona 90-ih koja je u tom razdoblju često mijenjala frizure, najčešće zbog uloga. Kratki bob nosila je u "Sliding Doors" i "Perfect Murder" krajem 90-ih. Trend se zadržao i u 00-im godinama. Danas je bob jedan od najtraženijih stilova ove godine. Razlog? Osim što izgleda odlično, lagan je za održavanje, a i izrastanje kose lakše je uz ovakvu kraću dužinu u startu. Uz ovu ćete frizuru otvoriti lice, a izgledat ćete puno mlađe. 

S kratkim bobom ove je godine eksperimentirala Kaia Gerber, kojoj sjajno pristaje, baš kao i manekenki Hanni Kleit. 

Kečke

image
Emma Bunton 1997.
Foto: Rex Features

Emma Bunton kao Baby Spice, a zatim i Britney Spears u "Baby One More Time" uvele su dugačke pletenice među neke od najvećih trendova 90-ih, i ne samo za djevojčice. Ova nas frizura pomalo vraća u djetinjstvo, ali definitivno može izgledati odraslo. 

Pokazala nam je to glazbenica Maya Yama, koja je dugačku kosu podignula u dvije kečke, a sve upotpunila dugačkim šiškama. Pletenice su zaigrane, ali i idealne za dane kad nam treba brza frizura za Zoom sastanak. 

Pixie 

image
Winona Ryder 1994.
Foto: Rex Features

Jako kratka kosa bila je posvuda 90-ih, od slatke gotičarke Winone Ryder, seksi Demi Moore i profinjene Halle Berry. Pravilo je bilo - što kraće, to bolje, a kratka kosa nosila se slijepljena uz glavu uz puno gela kako bi se dobio mokri izgled. 

Kratka kosa je, očekivano, bila hit 2020. godine jer mnogi su tijekom karantene odlučili skratiti svoju - neki čak i drastično. No, kako smo bili doma većinu vremena, jedino pravilo je bilo - opušteno. Nikakav gel ne dolazi u obzir. Svoju kratku kosu pokazala je i Demi Lovato, koja je nosi asimetrično, s dugačkim šiškama koje zatim lako stilizira. A Jada Pinkett-Smith pokazuje da se klasičan pixie može nositi u svakom desetljeću života - odlično joj je stajao 90-ih, ali i danas. 

Roza

image
Gwen Stefani 1999.
Foto: Rex Features

Malo tko je toliko eksperimentirao s kosom tijekom 90-ih kao Gwen Stefani. Osim ružičasta, bila je i modro plava, imala crne vrhove na platinastu kosu... Danas se drži potpuno platinaste, duge kose, ali ove godine mnogi su se inspirirali njezinim stilovima jarkih boja na kosi kakve je nekad nosila.

Među najuspješnijim bila je Dua Lipa, koja je isprobala svašta - od roza, crvene, narančaste... Sve s jasnim hommageom 90-ima i 00-ima.