GG x Leonor Greyl

Kako održati zdravu i sjajnu kosu kod kuće: imamo savjete za svakodnevnu njegu 

31. ožujak 2019.
Fotografije: Leonor Greyl
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Vrijeme izolacije i društvenog distanciranja dobra je prilika da se posvetimo vlastitoj njezi za koju do sada možda nismo našli dovoljno vremena. Poznati beauty brend ima savjete za njegu kose koje ćemo uvrstiti u svakodnevnu rutinu. 

Za njegu kose uglavnom se oslanjamo na frizerske salone i povjeravamo je frizerima, istovremeno kada je dolazimo oblikovati. No, stručnjaci tvrde da kosu treba njegovati jednako kao što njegujemo kožu lica i tijela kako bi ona bila zdrava i prirodno lijepog izgleda. Budući da sada ne moramo trošiti odviše vremena na stilizaciju, donosimo vam savjete brenda Leonor Greyl o ispravnim postupcima u svakodnevnoj rutini njege kako bismo imali lijepu kosu i zdravo vlasište.

Kako izgleda savršeno pranje kose?

Kao i za rutinu njege lica i make-up, morate odvojiti najmanje tri minute da pravilno operete kosu. Temeljito je navlažite, a zatim nanesite malu količinu šampona pomiješanog s malo vode. Masirajte ga na vlasištu kako biste potaknuli mikrocirkulaciju, a zatim dodajte još malo vode i uzmite još malo šampona. Ponavljajte dok se ne stvori pjena, a zatim isperite dok vam kosa ne bude "škripavo" čista.  Šampon ne treba nanositi po duljini i vrhovima kose jer bi se ona time samo oštetila. Šampon koristite za pranje vlasišta, a dok ga ispirete, pjena će se spustiti prema ostatku kose i tako je blago oprati.

Koliko je proizvoda potrebno nanijeti?

Ovisi o stanju vaše kose. Ako je normalna i zdrava, šampon prilagođen vašem vlasištu i zaštita od topline prije feniranja mogu biti dovoljni.

Nakon postupaka koji oštećuju kosu, kao što je izbjeljivanje, stavljanje pramenova, peglanje ili učestalo feniranje, morat ćete nahraniti vlakna kose kako biste zadržali lijepu kosu. Kovrčava kosa, koja je prirodno suha ili duga kosa, koja je sklona oštećenjima po duljini, također zahtijeva posebnu brigu. Gradski život, ili pak dulji boravak u zagrijanim prostorijama, sportske aktivnosti – također utječu na stanje vaše kose.

U svim tim slučajevima savjet je upotrijebiti ulja koja njeguju i omekšavaju kosu prije nanošenja vašeg šampona, prije svega L’Huile de Leonor Greyl, te regenerator prilagođen vašoj duljini kako bi se kosa hidrirala i dobila zdrav sjaj.

Što treba uzeti u obzir pri svakom pranju kose?

Na prvom mjestu, stanje kože vlasišta je to koje će odrediti koji ćete šampon koristiti. Uvijek odaberite šampon u skladu s vlasištem, a ne prema dužini i vrhovima. Na primjer, za masno vlasište je potrebna odgovarajuća formula za uravnoteženje pravilnim tretmanom, inače će stanje ostati nepromijenjeno. Česta je pogreška koristiti dječji šampon koji sadrži vrlo malo sastojaka za čišćenje i nije prilagođen vlasištu odraslih osoba. Zato uvijek koristite pravi šampon za vlasište i, kad je potrebno, nanesite regenerator na kosu po duljini kako ona bila hidrirana.

Također, budite oprezni sa šamponima koji stvaraju puno pjene, jer često s kose odstranjuju njezina prirodna ulja. Dobar se šampon ne treba mnogo pjeniti da bi bio djelotvoran! Ako kosu perete često, svaki dan ili svaki drugi dan, trebali biste je šamponirati samo jedanput. Inače se preporučuju dva uzastopna šamponiranja.

Učestalost šamponiranja prilagodite okolišu u kojem se nalazite: život u onečišćenom gradu ili u vlažnom okruženju zahtjeva češće pranje. Kvaliteta vode je također važna: u slučaju da imate tvrdu vodu koja oštećuje kosu i boju, nakon šamponiranja koristite regenerator koji se ne ispire kako biste uklonili štetne naslage.

Na kraju, redovito čistite svoju četku za kosu! Čak i sitna prašina može ugasiti prirodni sjaj vaše kose.

Kako vlasište održavati zdravim?

Pravilna higijena vlasišta je ključna: folikuli kose moraju se osloboditi viška sebuma, prašine ili naslaga kako bi se osigurao optimalan rast kose. Vlasište perite onoliko često koliko je to potrebno šamponom za nježno čišćenje i s ciljanim djelovanjem, koji je blag za kosu, kako biste izbjegli reakciju lojnih žlijezda. Savjet je koristiti esencijalna ulja prije šamponiranja – kao što je Régénérescence Naturelle – za poticanje i pročišćavanje vlasišta. Također, jednostavna i učinkovita gesta kojom ćete potaknuti vlasište i održati ga zdravim je masirati ga vrhovima prstiju tijekom jedne minute: to će aktivirati cirkulaciju krvi tako da hranjivi sastojci nužni za rast kose mogu doći do vašeg vlasišta.

Kako njegovati kosu i vlasište u starijim godinama?

Kao i za kožu, protjecanje vremena utječe na stanje vlasišta i teksturu kose, čini ih tanjim i suhim, s većom vjerojatnošću lomljenja prilikom četkanja. Hranjiva ulja i hidratantni regeneratori preporučuju se za vraćanje mekoće i sjaja, a da zaštitu od topline prije feniranja i ne spominjemo. Oštećenja nastala zbog topline često se podcjenjuju! Da biste i dalje poticali rast kose i učinili je čvršćom, također upotrijebite energizirajuće proizvode koji će vlasištu dati potrebne vitamine i oligo-elemente: preporuka bi bili tretmani bez ispiranja – kao što je Tonique Vivifiant – jer su praktični za upotrebu a djelovat će na vlasište tijekom cijelog dana.

S kojim tretmanom ili njegom kose treba započeti u 20-im?

S 20 godina njega kose uglavnom će ovisiti o tipu kose i sofisticiranim postupcima kojima je kosa podvrgnuta.
Budući da zdrava kosa počinje od zdravog vlasišta, pravilo je uvijek koristiti šampon prilagođen prirodi vašeg vlasišta te održavati pravilnu higijenu.

U slučaju da imate prirodno suhu kosu ili ako je vaša kosa oštećena bojama, pramenovima, feniranjem ili peglanjem, osim L’Huile de Leonor Greyl, savjetuje se nanošenje hranjivih maski za popravak vlasi i vrhova te za sprečavanje lomljenja kose. Ulijte malu količinu ulja Leonor Greyl na dlan, nanesite na kosu, ravnomjerno raspodijelite pomoću četke od prirodne dlake. Ostavite da djeluje 10–15 minuta ili preko noći za dubinsko regeneriranje. Zatim isperite šamponom.

Zaštita od topline je potrebna da bi kosa ostala zdrava ako koristite sušilo za kosu ili peglu: oštećenja uzrokovana toplinom često se podcjenjuju!

U 20-im godinama često nas privlače proizvodi za oblikovanje, ali budite oprezni s formulama bogatim silikonima koji dugoročno zagušuju kosu.

Leonor Greyl sve savjete sažima u 10 zapovijedi za pravilno pranje kose:

image
LEONOR GREYL

Kako ispravno njegovati kosu, pogledajte i na videima.

Cjelokupni asortiman proizvoda Leonor Greyl dostupan je u web trgovini parfumerija Douglas. Pazite na sebe i ne zaboravite - #ostajemdoma.