Pravila njege kože

Kako se slažu retinol i vitamin C i smijemo li miješati niacinamid s kiselinama?

21. travanj 2021.
Fotografija: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Aktivni sastojci ključni su u svakoj skincare rutini, ali postoje neki koji se nikako ne bi smjeli koristiti zajedno. Donosimo vodič.

Skincare, odnosno detaljno i ozbiljno razmišljanje o njezi kože lica u posljednjih je godinu dana postao jedan od najvećih trendova. Zahvaljujući pandemiji i višku vremena koje provodimo kod kuće, ali i popularnosti društvene mreže TikTok, njega kože postala je prava opsesija za mnoge. Ako ste i vi postali ozbiljniji u proučavanju sastojaka proizvoda, istraživanju njihovih učinaka, beskonačnog gledanja YouTubea i naručivanju novih seruma i krema, niste sami. Razveselio nas je i dolazak nekih inozemnih brendova u Hrvatsku pa sad možemo kupiti - ili naručiti i neke sjajne proizvode koji su nam bili nedostupni, poput CeraVea ili The Ordinaryja. 

Ipak, ako ste novi u tom području, moguće je da ste preplavljeni informacijama o raznim aktivnim sastojcima i pomalo ste se u svemu izgubili. Primjerice, znamo da je retinol neizostavan sastojak u anti-age rutini, ali i da nam je potreban vitamin C kako bi koža bila blistava i ujednačena. No, ta se dva sastojka ne slažu baš i ne bismo ih trebali kombinirati jer ćemo dobiti loše rezultate - i ovaj par nije sam u tome, ima ih još. U najboljem slučaju, nijedan neće raditi ono što bi trebao, a u najgorem, imat ćemo posljedice od kombiniranja nepoželjnih sastojaka, kao što su crvenilo, osip, pigmentacija ili akne. Zbog toga biste također mogli pomisliti da vam određeni sastojak ne odgovara pa odustati od njega potpuno, iako to ne mora biti točno. Kako biste to spriječili, donosimo pravila o kombiniranju sastojaka koja će vam pomoći da od svoje rutine dobijete najbolje rezultate. 

Retinol

Vitamin A ili retinol (možda naveden i kao retinoid) jedan je od rijetkih sastojaka koji može popraviti manje bore. Potiče lučenje prirodnog kolagena, jača barijeru kože i njezinu elastičnost, a pozitivno utječe na ujednačavanje tena te sprječava pojavu akni. Retinol je sjajan sastojak koji svakako treba uvrstiti u rutinu, pogotovo ako želite krenuti s anti-ageom. Dermatolozi procjenjuju da ga je potrebno redovno koristiti barem 12 mjeseci da biste vidjeli učinke. On je i jedan od sastojaka s kojim trebate jako paziti, pogotovo kad dođe do kombiniranja ili slojevitog korištenja s drugim aktivnim sastojcima. To ne znači da ga se trebate odreći - ili potpuno izbaciti druge iz rutine, nego samo paziti kad ih i kako koristite. 

Primjerice, nemojte koristiti retinol nakon kemijskog pilinga AHA i BHA kiselinama. One su moćni sastojci koje koristimo za kemijski piling, odnosno uklanjanje mrtvih stanica kože. S obzirom na to da se proizvodi nakon pilinga bolje upijaju, mnogi vjeruju da je dobro staviti retinol odmah nakon eksfolijacije. No, problem je u tome što su i AHA i BHA kiseline, kao i retinol, snažni sastojci koje nije dobro koristiti zajedno jer će iritirati kožu. Možete završiti ne samo s crvenilom, nego s ozbiljnijim kemijskim opeklinama. S obzirom na to da se ni retinol ni ove kiseline ne bi trebale koristiti svaki dan - pogotovo u početku - stvorite rutinu u kojoj ćete rotirati ova dva sastojka po danima; jednu večer AHA i BHA kiseline, nakon čega obavezno hidratizirajte kožu, a retinol koristite dan poslije, te također završite s hidratacijom.

Retinol nije dobro kombinirati ni s vitaminom C, odnosno askorbinskom kiselinom. Razlog leži u različitim pH vrijednostima ovih sastojaka, zbog kojih nećete dobiti dobre rezultate; dapače, mogli biste završiti s diskoloracijom kože i/ili tamnim mrljama. 

Retinol ima viši pH od vitamina C - 5.5 do 6 naspram 3.5 - i nikako ne mogu raditi zajedno. Ako ih stavite na kožu, retinolov pH će se smanjiti, a vitaminov C povećati, što će rezultirati time da nijedan sastojak neće moći prodrijeti u našu kožu. Ostat će na površini i neće napraviti ništa korisno. Ova dva sastojka koristite na različite dane, ili retinol stavite navečer, a vitamin C ujutro. Ne zaboravite staviti i kremu sa zaštitnim faktorom. 

Također, ako stavljate retinol ujutro - iako se preporučuje korištenje navečer - nikako ne smijete preskočiti SPF. Naime, retinol čini našu kožu fotoosjetljivom, što također može dovesti do stvaranja mrlja. 

Ne bi ga se trebalo koristiti ni s BPO-om, odnosno benzoil peroksidom jer se doslovno poništavaju. Ovaj se sastojak koristi za borbu protiv akni i može se pronaći u gelovima za čišćenje lica ili posebnim proizvodima za tretiranje akni. Kao i s drugima, koristite ga na različite dane od retinola. 

Može se kombinirati s: hijaluronskom kiselinom, niacinamidom i kremom sa zaštitnim faktorom. 

Ne može s: vitaminom C, BPO-om (benzoil peroksidom), AHA i BHA kiselinama

image
La Roche-Posay Retinol anti-age serum za regeneraciju - 344,90 kn (Notino) // Paula's Choice Clinical 0,3% retinol + Bakuchiol treatment - 480 kn (Superskin) // L’Oréal Paris Revitalift Laser Pure Retinol noćni serum protiv bora - 110,70 kn (Notino)

Vitamin C

Još jedan super sastojak, vitamin C uvedite u svoju rutinu što prije. Radi se o antioksidantu koji pomaže u borbi s oštećenjima od Sunca, onečišćenjima iz okoliša, ujednačava ten i čini kožu blistavom, doprinosi stvaranju kolagena i ublažava znakove starenja. Slično kao retinol. Najčešće dolazi u obliku seruma jer je kao sastojak prilično nestabilan pa ga je teško kombinirati s kremama i drugim oblicima. 

O tome zašto se ne slaže s retinolom smo pisali, a nije ga dobro koristiti ni s AHA i BHA kiselinama u većini slučajeva. Naime, kako se radi o kiselinama, pH vrijednosti im se poklapaju pa se neće poništavati, no više kiselina odjednom moglo bi biti jako iritantno za kožu. Izbjegavajte ovu kombinaciju ako imate suhu, normalnu ili mješovitu kožu, dok bi za one s masnom kožom moglo funkcionirati, pogotovo ako se radi o BHA kiselini i vitaminu C. Ipak, kako biste izbjegli nepoželjne reakcije, napravite pauzu između stavljanja ova dva sastojka na kožu - i to barem pola sata. Za svaki slučaj, svima se preporučuje da kemijski piling odradite navečer, a vitamin C stavite ujutro.

BPO može uzrokovati oksidaciju vitamina C pa ih izbjegavajte koristiti zajedno. Inače, vitamin C je najbolje koristiti tijekom dana, ali obavezno morate staviti kremu sa zaštitnim faktorom. 

Dobro ga je kombinirati i s vitaminom E i feruličnom kiselinom jer su ta dva sastojka također antioksidansi te će u kombinaciji s njim povoljno djelovati na zaštitnu barijeru kože. 

Može se kombinirati s: vitaminom E i feruličnom kiselinom, kremom sa zaštitnim faktorom

Ne može s: retinolom, AHA i BHA kiselinama, BPO-om (benzoil peroksid)

image
La Roche-Posay Pure Vitamin C posvjetljujući serum protiv bora - 249,90 kn (Notino) // Superba C serum - 199 kn (Skintegra) // Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster posvjetljujući serum protiv bora - 142,90 kn (Notino)

Niacinamid

Sve popularniji sastojak, niacinamid ili vitamin B3, sjajan je u svakoj rutini jer pozitivno utječe na probleme kao što su pigmentacija, bore, višak sebuma, velike pore, dehidracija, crvenilo... Dakle, još jedan supersastojak od kojeg biste mogli itekako profitirati. Iako ne treba toliko paziti s njime kao s retinolom ili vitaminom C, svejedno treba obratitit pozornost kako ga koristimo u rutini. Primjerice, sa spomenutim vitaminom C neće se dobro slagati, dok ga s retinolom možete kombinirati. 

Niacinamid se, točnije, ne slaže s kiselinama općenito, pa tako izbjegavajte i kombinaciju s AHA/BHA. U oba slučaja, rezultat može biti crvenilo i iritacija kože. Razlog je ponovno u pH vrijednosti - niacinamidova je veća od vitamina C i AHA/BHA pa ne mogu doći do izražaja ako se koriste zajedno. Također, u kombinaciji s kiselinama, niacinamid reagira tako da promijeni kemijski sastav i pretvori se u niacin koji uzrokuje crvenilo kože. 

S retinolom se može koristiti, a jedina "kiselina" koja niacinamidu odgovara je hijaluronska. Pod navodnicima jer se radi o "pravoj" kiselini nego tehnički o šećeru. Hijaluronska kiselina prirodno je prisutna u našem tijelu, a kad je koristimo u njezi kože, ona izvlači vodu iz dubljih slojeva na površinu (iz dermisa u epidermis), što rezultira hidratiziranom kožom. Niacinamid također hidratizira kožu, ali na drugačiji način - on povećava koncentraciju ceramida, kolesterola i masnih kiselina u našoj koži, koji utječu na hidrataciju. Također, niacinamid potiče proizvodnju kolagena, a hijaluronska kiselina doprinosi elastičnosti, što zajedno rezultira mlađim izgledom. Možete ih koristiti zajedno jer im se pH vrijednosti poklapaju te su oboje na bazi vode pa u tom slučaju nije važno koji sastojak ćete koristiti prije, a koji poslije. 

Može se kombinirati s: retinolom, hijaluronskom kiselinom

Ne može s: vitaminom C, AHA i BHA kiselinama

image
Revolution Skincare Niacinamide 15% hidratantni serum - 97,90 kn (Notino) // The Ordinary Niacinamide u prahu - 5,50 funti (Asos) // Tria Light tretmanska krema - 159 kn (Skintegra)

AHA i BHA kiseline

Dermatolozi nikako ne preporučuju mehanički piling, odnosno korištenje raznih scrubova i peeling gelova jer to može biti ne samo štetno za kožu, već oni ni ne rade mnogo za nju. Preporučuje se kemijski piling, koji se radi upravo ovim kiselinama. AHA ili alfa hidroksi kiseline su laktična, glikolna i citrična kiselina, a BHA ili beta hidroksi je salicilna kiselina. Često se koriste zajedno te ćete najčešće pronaći baš takve proizvode koji ih kombiniraju. O tome koje sastojke izbjegavati nakon kemijskog pilinga već smo pisali - to su retinol, vitamin C i niacinamid, a ono što se preporučuje su proizvodi s hidratizirajućim sastojcima. U obzir dolaze ceramidi, hijaluronska kiselina, petrolatum i glicerin, a možete koristiti i SPF. 

Može se kombinirati sa: svim hidratizirajućim sastojcima (glicerin, hijalurionska kiselina, ceramidi), kremom sa zaštitnim faktorom

Ne može s: retinolom, vitaminom C, niacinamidom, benzoil peroksidom

image
Lumion eksfolijarući tonik s AHA i PHA kiselinama - 189 kn (Skintegra) // Piling tonik AHA PHA - 79,90 kn (Olival) // The Ordinary AHA 30% + BHA 2% peeling solution - 54,90 kn (Superskin)