Make-up trikovi

Kako svojem obliku usana prilagoditi šminkanje

08. studeni 2021.

Fotografije: IMAXtree

Bez obzira koji oblik imate, volite ih i njegujte. A kad dođe do make-upa, evo i nekoliko trikova koji će vam dati baš ono što želite.

Kao i svaki dio našeg tijela, i naše su usne sasvim jedinstvene. Dolaze u svim mogućim oblicima - od tankih, punih, proporcionalnih i onih malo manje proporcionalnih. I baš takvima ih trebamo voljeti i njegovati ih, posebno u jesen i zimu, kad su stalno izložene hladnom zraku i onom isušenom u zatvorenim prostorima. A kad dođe do šminke, uvijek su tu različiti lookovi uz koje ćemo ih staviti u prvi plan ili ih ipak malo neutralizirati u korist snažnog sjenila ili tuša na očima. Ovisno o tome kakav oblik imate, donosimo neke trikove i savjete kako postići baš ono što želite s određenim make-upom taj dan. 

Proporcionalne

Imate najveću slobodu u izboru boja i tekstura, ali zapamtite da nude i svijetle nijanse vizualno mogu smanjiti usne, baš kao i jako tamne boje ruža. One intenzivne, jarke boje bit će optimalne, ali to, naravno, ovisi o tome kakav look želite. 

image

Proporcionalni oblik podnosi sve nijanse i teksture

Malene, okrugle

Kako biste naglasili napućenost malenih i okruglih usana, koristite sjajne ruževe i sjajila. Oni će ih vizualno povećati, a pažnju usmjerite i jarkim nijansama. Izbjegavajte tamne nijanse jer će se usne doimati manjima nego što jesu. 

Veća donja

Ovo je jedan od najčešćih oblika. Ako želite naglasiti donju usnu, na nju nanesite nešto svjetliju nijansu ruža na njezinu sredinu te slobodno koristite mat ruževe. Ako želite uravnotežiti, izaberite sjajne ruževe te nude, prirodne nijanse. U tom slučaju, možete i prije stavljanja ruža nanijeti malo korektora kako biste lagano "zamutili" linije usana.

image

Korektor na rubovima vizualno će smanjiti usne

Veća gornja

Kako biste uravnotežili usne, uokvirite gornju usnu, a donju malo precrtajte s olovkom. Možete i vizualno stvoriti ravnotežu tako da na donju usnu nanesete nešto svjetliju nijansu ruža i sjajilo. 

Ravne

Ako imate dojam da su vam usne "ravne", odnosno nisu prirodno napućene, vjerojatno želite dodati malo volumena. To možete postići korištenjem pudera kojeg ćete nanijeti oko usana. Tamnija olovka od nijanse ruža koristit će vam za okvir usana, a ako želite, možete i lagano prijeći liniju. Olovkom iscrtajte i dio usana, a zatim na ostatak nanesite ruž. U sredini nanesite sjajilo ili čak bijelu olovku kako biste ih vizualno povećali. 

image

Sjajilo na sredini vizualno će povećati usne

Tanke

Želite li malo "pojačati" tanke usnice, koristit ćete olovku koja je dvije ili tri nijanse tamnija od vašeg tena i lagano precrtati liniju u sredini, a zatim tu liniju spojite s prirodnom. Najbolje će vam pristajati sjajni ruževi ili sjajila, koji će uvijek vizualno povećati usne. Možete i u sredini usana aplicirati svjetlije sjajilo da dobijete na volumenu, a prije svega možete staviti malo pudera oko usana kako biste stvorili iluziju sjene. 

Široke

Imate li širok oblik usana, znamo da imate i najljepši osmijeh. Ako želite dodati malo vertikalnog volumena, uokvirite usne nešto tamnijom olovkom od boje ruža, a kad to radite, lagano prijeđite preko donjeg središnjeg dijela preko crte. Pristajat će vam mat teksture i neutralni, nude ruževi.  

image

Srcolike usne naglasite jarkom nijansom

Oblik srca

Ovaj oblik karakterizira istaknuti "Kupidov luk" u sredini gornje usne, a jedan je od najpoželjnijih oblika. Ako ih želite istaknuti još više, koristite tamniju olovku kako biste uokvirili usne, a na sredini aplicirajte nešto svjetlije nijanse ruža ili sjajila, što će dodatno naglasiti oblik srca.