Hidratacija

Kakve veze ima sendvič s njegom kože?

07. rujan 2022.

Fotografija: IMAXtree

Čak i ako nanesemo jedan, dva, pa i tri proizvoda za hidrataciju kože, proces može biti uzaludan. Ključno je nanijeti ono sredstvo koje će istu tu vlagu u koži i zadržati.

Kako i sam naziv sugerira, tehnika moisture sandwich podrazumijeva njegu kože u nekoliko slojeva, s ciljem duboke hidratacije i, posljedično tome, prirodnog sjaja. Tajna je u tome da proizvode za hidrataciju "zarobite" odnosno zaključate između prvog, poticajnog i posljednjeg, učvršćavajućeg sloja, na taj način dozvolivši koži da polako i sigurno upije svaki sastojak. Takvim raslojavanjem njege spriječit će se suvišni transepidermalni gubitak vlage, što je u samom procesu ključno: svi silni proizvodi s hijaluronskom kiselinom, namijenjeni hidrataciji, uzaludni su ukoliko ne nanesete i sastojak koji će ih na koži zadržati.

Moisture sandwich metoda blago se razlikuje kad su u pitanju koža lica i koža usana. Točnije, razlikuju se proizvodi, ali redoslijed njihova nanošenja ostaje isti. Prvi korak predstavlja čista voda, zatim slijedi nanošenje lakših tekstura i vodenih formula na vlažnu kožu te u konačnici spomenuto "zarobljavanje" hidratantnih sastojaka gušćim, čvršćim sredstvom. Rezultat? Onaj svjetlucavi, zlatni glossy efekt o kojem sanjamo kad pričamo o zdravoj koži.

image

Fotografija: IMAXtree

Kad je u pitanju koža lica, proces započnite nanošenjem cleansera, odnosno gela ili pjene za čišćenje. Nakon toga pošpricajte lice vodicom u spreju odnosno maglicom za lice ili ga navlažite običnom vodom iz slavine, kako biste prirodno osvježili kožu. Idući korak: serum, odnosno hijaluronska kiselina u bilo kojem obliku, a zatim ponovno pošpricajte lice vodicom ili nanesite jednu do dvije kapljice hidratizirajućeg losiona ili ulja. Po potrebi možete ponoviti posljednja dva koraka, a u posljednjoj točki namažite lice omiljenom kremom ili proizvodom nalik balzamu. Maglicu odnosno vodicu u spreju preporučuje se nanijeti nakon svakog sloja kako bi se podigla razina vlage kože te kako bi se ostali skincare proizvodi bolje upili u vašu kožu.

Ukoliko vam je koža izrazito suha, sitna doza vazelina poslužit će svrsi, no koristite je oprezno - bez doticaja s retinolom. Vazelin nije preporučivo koristiti ni ako vam je koža sklona pretjeranom izlučivanju sebuma i masti (odnono, ako imate problema s aknama), ali ako to nije slučaj poslužit će dobro kao sredstvo pomoću kojega ćete uspješno "zaključati" vlagu na licu.

image

Maglica za lice Revolution (59,99 kn)/Stick za usne Atoderm Bioderma (41,10 kn)/Gel-krema za lice Hydro-Boost Neutrogena (113,90 kn)/Hijaluron hidrator Olival (119,90 kn)

Što se usana tiče, njih je također prvo potrebno navlažiti običnom vodom iz slavine kako bi oni sastojci koji bolje djeluju u suradnji s vodom (poput glicerina) dosegli svoj optimalni učinak, odnosno prodrli u dublje slojeve kože te se tamo dulje vremena zadržali. Zatim se u tankom sloju nanosi ovlažavajuće sredstvo, odnosno hidratantna krema kojom ćete pokriti čitavu površinu usana, a kako biste učvrstili i osigurali djelotvorniji učinak korištenih sastojaka i preparata, nanesite balzam za usne koji će upiti vodu, a vlagu zadržati na usnama. Slijedi efekt utegnutijih, punijih, sjajnijih i hidratiziranih usna.

image

Fotografija: Unsplash

Ovakav se pristup njezi kože može koristiti u svakodnevnoj rutini, ali i kao baza za make-up nakon koje će šminka bolje prionuti uz kožu te djelovati sjajnije i svježe. Ako je vaša koža zdrava te inače njegovana i zahvalna, možda vam uz ovakav prep highlighter neće ni trebati, no dodatni sjaj nikad nije na odmet. I iako će se benefiti moisture sandwich tehnike vidjeti i fizički u obliku svjetlucave svježine na vašem licu, najveći učinak dolazi upravo kroz osjećaj, odnosno spoznaju da je pod debelim nanosom šminke hidratizirana, meka, nježna i njegovana koža koja diše.