gg suplementi

Koliko je kapsula potrebno za ljepotu?

04. lipanj 2023.

Fotografija: launchmetrics.com/spotlight

Možemo li do ljepote i zdravlja ikada doći prečacem, instant-rješenjem koje se nalazi u lijepoj bočici?

Probala sam taj tekući kolagen, okus je bio bezvezan, ali čula sam da djeluje - govori mi nedavno prijateljica nakon što je vidjela na Instagramu reklamu za još jedno "čudo u bočici" koje obećava "vječnu ljepotu", pa se odlučila na isprobavanje noviteta. Vjerujem da se malo tko nije uhvatio za beauty suplemente koji su u posljednjih nekoliko godina u fokusu kozmetičke industrije. Istraživanja govore da nakon pandemije covida-19 tržište minerala, vitamina i dodataka prehrani u SAD-u bilježi profit od 36 milijardi dolara te se očekuje da će taj iznos do 2027. doseći 45 milijardi. Nakon raznih seruma, pilinga i njegujućih postupaka koji se sastoje od previše kompliciranih koraka, dodaci prehrani čine se kao jednostavniji način održavanja ljepote, i to iznutra - uzeti jedan gumeni bombon na dan za lijepu kosu lakše je nego uložiti pola sata dnevno na njegovanje i nanošenje svih proizvoda.

U toj euforiji oko jednostavne ljepote koja dolazi u bočici, pritom omamljeni oglasima s društvenih mreža te preporukama influencera i prijateljica koje čujemo na kavi, smetnemo s uma da rezultati nikada, pa ni u ovom slučaju, ne dolaze preko noći te da nije preporučljivo u organizam unositi bilo koji proizvod, pa čak i ako ima dobre recenzije. Ako je odgovarao nekom drugom, ne znači da će odgovarati i nama i možda naše tijelo uopće ne treba sve te dodatke. Kako bismo lakše navigirali kroz brojne suplemente, savjet smo potražili od nutricionistice Ivane Barišić, koja nam je za početak otkrila kako se točno definiraju.

image

Ivana Barišić
Fotografija: John Pavlish

"Suplementi su dodaci prehrani koji mogu biti u tekućem ili praškastom obliku, u kapsulama i/ili tabletama. Služe kao nadopuna zdravoj i balansiranoj prehrani, a primarna im je funkcija omogućiti našem organizmu pravilno funkcioniranje. Njihova je svrha nadopuniti uobičajenu prehranu (balansiranu), koja pruža koncentrirane izvore hranjivih tvari", objašnjava Ivana.

Uz suvremeni način života koji za posljedicu ima i nepravilnu prehranu organizam ostaje bez dovoljne količine vitamina i minerala, pa su i marketinški trendovi i potreba tržišta za rješenjem iz bočice u velikom porastu. Najčešće se u dodacima prehrani nalaze vitamini C, E, A, niacin, cink i vitamin D, a uvijek je poželjno da dolaze iz biljnih izvora jer se bolje apsorbiraju u našem tijelu, odnosno crijevima. Takve dodatke prehrani najčešće uzimamo u sezoni gripe i viroze, iako su našem tijelu potrebni cijelu godinu.

"Za rast popularnosti dodataka prehrani zaslužne su društvene mreže, poistovjećivanje s influencerima i njihovim iskustvima. Iz moje perspektive nutricionistice koja radi s klijentima u ordinaciji Nutrilifea, dodaci prehrani su potreba - kod pojedinih zdravstvenih stanja poput artritisa, osteoporoze, dermatitisa, upalnih procesa u crijevima, bolesti štitnjače... Balansirana prehrana tada nije dovoljna, već je potrebno uključiti i ciljanu suplementaciju koja je vezana za određeno zdravstveno stanje", ističe nutricionistica. S druge strane, industrija ljepote zatrpava nas informacijama o proizvodima koji utječu na mladolik izgled i zadržavanje ljepote, blistavu kožu i jače nokte, kosu...

image

Fotografija: Getty Images/iStockphoto

"Tržište beauty industrije i wellbeinga u ogromnom je globalnom porastu, a tu se kolagen nametnuo kao broj jedan jer se često ističe njegov utjecaj na ljepotu i mladolikost, čemu teže sve žene. No, važno je naglasiti da zdravlje i ljepota kože primarno ovise o zdravlju naših crijeva. Njegujući svoja crijeva pravilnom, balansiranom prehranom, direktno utječemo na sve nepravilnosti koje se pokazuju na koži, a time i na proces starenja. Zalažem se za to da je prvi korak posložiti prehranu prema životnom stilu, a dodaci prehrani, odnosno suplementi, služe kao dodatna podrška za željeni cilj. Uvijek preporučujem ciljane dodatke prehrani koji su na biljnoj bazi", savjetuje Ivana Barišić.

Pritom napominje da ne treba uzimati sve što vidimo na reklami ili čujemo na kavi, prije svega je potrebno posavjetovati se s nutricionistima, koji su stručnjaci za prehranu te mogu preporučiti što nam je zaista potrebno. "Tako štedite i novac te ćete sigurno brže doći do željenog rješenja. Uzimati premalo svega jednako je štetno kao i pretjerivati."

image

Fotografija: launchmetrics.com/spotlight

Kako uopće prepoznati da su nam potrebni suplementi? Prvi simptomi da nečega nedostaje u organizmu manifestiraju se na koži - našem najvećem organu. To su dehidriranost, nepravilnosti, akne... Zatim na kosi - postaje tanka, lomljiva i suha. Također se mogu primijetiti pad koncentracije i smušenost te promjene u probavi. Prema situaciji preporučuju se određeni dodaci koji organizmu služe kao potpora, a sa zdravim tijelom čije su zalihe napunjene dolazi i bolji vanjski izgled.

Važno je naglasiti da zdravlje i ljepota kože ovise o zdravlju naših crijeva. Njegujući svoja crijeva pravilnom prehranom, direktno utječemo na sve nepravilnosti koje se pokazuju na koži, a time i na proces starenja

Ono čemu se uvijek nadamo su rezultati koji dolaze preko noći, no treba imati na umu da je uzimanje suplemenata maraton koji zahtijeva redovitost i posvećenost. Neovisno o tome koje rezultate želite postići, za njih ne postoji prečac. S razlogom se ovi proizvodi nazivaju dodacima prehrani: oni nikako nisu zamjena za dobar san, balansiranu prehranu i zdrav(iji) način života, koji jedini mogu zaista utjecati na tijelo. "Dosljednost i zdrave navike ključ su dobrog zdravlja, a time i ljepote. Zaista, ljepota dolazi iznutra - od zdravlja naših crijeva, tj. od načina na koji se njegujemo iznutra. Svi volimo instant-rješenja, a ona najčešće ne donose dugoročne rezultate. Posložite svoju prehranu, jer je na kraju to trend kojeg se trebamo držati", zaključuje nutricionistica.