Promjena zakona

Korak naprijed: Kina poboljšava mjere protiv testiranja na životinjama

04. svibanj 2021.
Fotografija: Unsplash
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Korak po korak - jedna od vodećih zemalja svijeta (između ostalog!) u proizvodnji kozmetike napravila je par iznimnih zakonskih koraka.

Kina se polako približava odgovornijem testiranju beauty proizvoda. Još 2019. se počela odmicati od testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama, što je prethodno bilo propisano i zakonom. Prije par dana kineska vlada donijela je sljedeći korak na svom putu prema kozmetici bez okrutnosti, okončavši sva obavezna ispitivanja na životinjama za većinu opće kozmetike.

Ova će promjena omogućiti tvrtkama da plasiraju većinu uvozne kozmetike - uključujući šampon, sredstvo za čišćenje tijela, ruž za usne i šminku - bez prethodno potrebnih ispitivanja na životinjama. To je prilično značajna promjena, s obzirom na to da je Kina drugo najveće tržište kozmetike nakon SAD-a, donoseći više od četiri milijarde funti prihoda. Prije je tvrtkama bez okrutnosti (kao što je primjerice Fenty Beauty) bio zabranjen izravni uvoz proizvoda. Međutim, novi opušteniji propisi ne znače stvarni kraj ispitivanju na životinjama u Kini. Kao što RSPCA ističe, oni ne uključuju proizvode koji su klasificirani kao "posebna kozmetika", kao što su boje za kosu, proizvodi za obojenu kosu, kreme za sunčanje i proizvodi protiv gubitka kose. Tvrtke će također morati poduzeti niz koraka da bi se prijavile za izuzeća od zahtjeva za testiranje na životinjama, a oni koji se ne kvalificiraju morat će i dalje plaćati kako bi testirali svoje proizvode na životinjama.

"Vjerujemo da nema apsolutno nikakvog opravdanja za nanošenje štete životinjama zbog testiranja kozmetike, a potrošači širom svijeta pokazali su da se osjećaju isto u vezi te teme", kaže voditeljica RSPCA-ovog odjela za životinje u znanosti, dr. Penny Hawkins. "Iako naravno pozdravljamo ovaj korak naprijed za Kinu, globalno nas čeka još dug put prije nego što vidimo kako se naš krajnji cilj ostvaruje te kako se svi pokusi na životinjama zamjenjuju humanijim alternativama."

Međunarodni čelnik organizacije Paul Littlefair također pozdravlja kineski potez za zabranu obaveznog testiranja, rekavši: "Ovaj potez je još jedan signal da kineske vlasti dobrobit životinja sve jasnije vide kao važan dio razvoja zemlje."