After Sun

Lekciju o SPF-u smo savladali. A što je s njegom kože nakon sunčanja?

03. kolovoz 2022.

Fotografija: Unsplash

Unatoč svim upozorenjima, teško se držati podalje od sunca. Izbjegavati izlazak iz kuće između podne i pet nemoguće je, jer ljeto nas mami svojom energijom. Kako bismo se adekvatno pripremili za boravak na velikim vrućinama, nije dovoljna samo preventivna zaštita. Tijelo traži posebnu njegu i nakon sunčanja.

Tijekom sunca kožu izlažemo zaista nepodnošljivim uvjetima. Prije svega, tu je vrućina. Iscrpljujuća, sveprožimajuća vrućina. Ako usto nemamo naviku piti dovoljno vode (što, priznajmo, malo tko ima), bacamo kožu ravno u bitku s vjetrenjačama. Zatim, tu su sol i klor, kao i konstantna izloženost klima uređajima. Što se prehrane tiče, ljeti je nerijetko mijenjamo. Jedemo manje i, iako guštamo u salatama i osvježavajućim shakeovima, učestalom konzumacijom sladoleda, ledenih kava i koktela znatno povećavamo unos industrijskog šećera. Čak i ako pazimo na zaštitu kože i redovito se mažemo kremama sa zaštitnim faktorom, to nije dovoljno: koži je potrebna dodatna njega, dodatna pažnja i kvalitetna briga kad su ovi izazovni mjeseci u pitanju.

Suhoj i iscrpljenoj koži (pri čemu ne govorimo o opeklinama, jer to zahtijeva zasebnu njegu) potrebna je voda. No, počinjenu štetu nećete popraviti naknadnim unosom gomile tekućine. Odaberite i nanesite lagan losion nenametljive teksture koji će hidratizirati, rashladiti i nahraniti kožu. Omiljeni sastojak mnogih after sun krema je aloe vera, čiji će aktivni sastojci potaknuti kožu na regeneraciju i ublažiti jednostavne simptome.

image

Fotografija: Unsplash

No losion za njegu nakon sunčanja, treba zapamtiti, nije čudotvoran. Jača oštećenja koja na našoj koži nastanu od sunca tiču se samih stanica čija je funkcija narušena, i nema kreme koja može obnoviti takav tip štete. Stanica se mora sama popraviti, točnije, obnoviti, a njeno će se oštećenje prikazati na našoj koži u obliku crvenila i ljuštenja. Hidratantni losion ima smisla redovno nanositi zbog njegovih umirujućih sastojaka koji će hidratizirati tijelo i rashladiti ga, eventualno ublažiti kratkotrajne i bezopasne simptome opeklina od sunca, ali jednokratno korištenje nakon već počinjene štete uzaludno je. Pri odabiru idealnog losiona svakako odaberite onaj koji nema suviše intenzivan miris kako biste izbjegli iritaciju, a preskočite i one guste masne formule koje će na površini kože stvoriti barijeru - na taj način se toplina u tijelu zadržava, a upala pojačava.

Ako ste redoviti korisnik losiona za tijelo, ne morate nanositi oba - priklonite se jednom, ali odaberite onaj lakše teksture ili za osjetljive tipove kože (jer ljeti je svaka koža osjetljiva!). Potražite onaj s vitaminom E - sastojkom koji štiti kožu od štetnih UV zraka i zaštitno djeluje na druge vitamine. Ako ne znate otkud krenuti, predlažemo vam niz osvježavajućih, hidratantnih i učinkovitih after sun losiona jednostavnog sastava.

image

Losion poslije sunčanja s aloe verom; Immortella (59,90 kn)/Losion za tijelo poslije sunčanja Lavera; Tvornica Zdrave Hrane (57,00 kn)/Umirujući losion poslije sunčanja San Sun Care (76.23 kn)/Hidratantni losion poslije sunčanja Nivea Sun; dm (43,90 kn)

image

After sun body lotion MBR (132 eura)/After sun mlijeko poslije sunčanja Garnier; dm (75,90 kn)/Rashlađujući gel poslije sunčanja Sun Naif; Notino (117 kn)/Obnavljajući kremasti gel nakon sunčanja Avene Sun; Moja Ljekarna (112,48 kn)