Novi režim

Ljetni makeover kozmetičke torbice: koje proizvode izbaciti, a koje ubaciti u rutinu

16. lipanj 2020.
Fotografija: Unsplash
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Koža lica zahtijeva drugačiju njegu za vrijeme vrućih ljetnih dana. Vrijedi mantra ‘manje je više‘, ali i ‘laganije je više‘ pa izbjegavamo sve preparate koji će zagušiti i biti preteški za kožu.

Ljetni mjeseci imaju svoje dobre i loše strane - koliko god ga voljeli i iščekivali većinu godine, ljeto može biti okrutno prema našoj koži, kako lica, tako i tijela. Isto kao i garderoba, promjene moramo napraviti u kozmetičkoj torbici - neke preparate izbaciti ili svesti na minimum, a neke uključiti u ljetnu dnevnu rutinu. 

Na visokim temperaturama izbjegavamo teške i masne teksture, kako kod make-upa tako i kod kozmetike, kako bi izbjegli teški osjećaj i neželjeni masni sjaj na licu. Do jeseni zato na čekanje stavljamo teksturom bogate kreme i okrećemo se laganim i prozračnim koje lijepo sjedaju na lice. Osim toga, još nekoliko promjena treba uzeti u obzir.

SPF kao broj 1

Kreme sa zaštitnim faktorom postale su neizostavni dio jutarnje rutine, ne samo u ljetnim mjesecima, već i u jesen i zimu. No, u ljeti tražimo kreme s visokim faktorom, 30 ili 50, a kako svaka SPF krema već hidratizira kožu, dnevna hidratantna krema nije potrebna - osim ako nemate stvarno suhu kožu. Kod normalne, mješovite i masne kože SPF će obaviti posao hidratacije, a ispod nje možete nanijeti tek laganu gel kremu. On što stvara problem kod SPF krema su začepljene pore, no danas na tržištu se izdvajaju lagane formule koje ih neće začepiti ili ostaviti bijele tragove već će savršeno sjesti na kožu kao podloga za lagani make-up. Ako izbjegavate pudere za vrijeme ljeta, dobar izbor su tonirane kreme sa zaštitom od sunca.

Eksfolijanti na pauzi

Mnogi će u ljetnim mjesecima preskočiti čišćenje lica. Ono i dalje mora ostati dio jutarnje, a osobito večernje rutine lica. Stručnjaci preporučuju i maske od gline na tjednoj bazi, kako bi pore ostale čiste, a lice blistavo. Eksfolijante, kiseline  i kemijske čistače s druge strane stavite na pauzu - agresivniji proizvodi u kombinaciji sa suncem mogu nanijeti štetu i 'spržiti' lice, što će ostaviti iritaciju, upale i crvene tragove. Za vrijeme godišnjeg odmora na jakom suncu preporučuje se izbjegavanje retinola, kao i inače za vrijeme ljeta, no dok niste svakodnevno izloženi jakom suncu koristite ih uz obveznu SPF 30 ili 50 zaštitu. Eksfolijante ne morate u potpunosti izbaciti iz rutine, već ih smanjite na minimum i pobrinite se da u rutini s njima obavezno nosite kreme sa SPF-om. 

Nastupaju serumi

Dobar serum zamijenit će hidratantnu kremu ljeti i poslužit će kao podloga za make-up. Zaduženi su za hidrataciju kože, zadržavaju svježinu i vlagu, a oni s antioksidansima poput vitamina C će pomoći u borbi s hiperpigmentacijskim mrljama. Lagane teksture i serumi neće začepiti pore i izazvati nepravilnosti pa se u ljetnim mjesecima nameću kao bolji izbor od bogatih krema i ulja koja ljeti također izbjegavamo. Vodimo se filozofijom 'manje je više', što se u njezi lica pokazalo boljom solucijom. Previše proizvoda zagušit će kožu i stvoriti kontra-efekt. Važno je prepoznati što je koži potrebno i njegovati je s preparatima koji joj to i pružaju. 

GG izbor

image
SVR zaštita od sunca s faktorom 50, 124 kn/ Skintegra Solar I s faktorom 30, 219 kn/ La Roche-Posay Anthelios XL Ultra light fluid SPF50+, 134 kn/ Skin Ceuticals antioksidans serum za normalnu do masnu kožu, 166 dolara/ Vichy Mineral 89 booster 239 kn/ Rosal clean lagana dnevna krema sa niacinamidom 50 kn