Povijesni potez tušem

Mačkasta linija: tako jednostavan, a upečatljiv look

18. studeni 2020.
Fotografija: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Malo produžena linija tušem izvan okvira oka, poznata kao cat eye, jedna je od najpopularnijih tehnika, ali i najstarijih.

Povijest mačkaste linije tušem jako je duga i teško ju je svesti na tek nekoliko rečenica. Iako je ovaj look bio prisutan i na aktualnim Tjednima mode, primjerice na revijama Diora, Valentina i Chloé, treba početi puno, puno prije - u starom Egiptu. 

image
Dior SS21
Foto: Imaxtree
image
Valentino SS21
Foto: Imaxtree

Bista kraljice Nefertiti, za koju se smatra da je nastala u 14. stoljeću prije Krista, prikazuje nekad najljepšu ženu svijeta s upravo ovakvim lookom, a navodno ga je voljela i Kleopatra. Koristila je bakrenu rudu ili zeleni mineral malahit kako bi povukla liniju izvan okvira, a look je bio popularan i kod muškaraca, odnosno faraona koji su se također tako ukrašavali. 

Osim navedenih minerala, koristio se i kajal, crni prah koji je imao i ljekovita sredstva pa je tako štitio zdravlje onih koji su ga nanosili oko oka. Njega su, osim Egipćana, koristili i narodi u Aziji i na Srednjem Istoku 3000 godina prije Krista. 

image
Kraljica Nefertiti
Foto: Profimedia

"Žene su stoljećima stavljale kajal oko očiju i kako bi se zaštitile od zlih duhova. Kao i mnoge stvari, ta se praksa pretvorila u način izražavanja društvenog statusa, da bi kasnije postala simbol ljepote i njegovanja žena i muškaraca svih iz svih dijelova društva", kaže Rachel Goodwin, vizažistica i suosnivačica Muzeja make-upa iz New Yorka. 

image
Josephine Baker
Foto: Profimedia

U moderna vremena, mačkasti make-up u mainstream beauty je uvela zabavljačica Josephine Baker 20-ih godina. Nosile su ga i druge glumice, poput Grete Nissen i Louise Brooks. Kombinirao se uz jako tanke obrve u visokom luku, intenzivan ruž s olovkom za usne i kratkom kosom za žene. Ukratko, šminka je bila jako dramatična. Kako su se pojavili i prvi filmovi za širu publiku, žene su se počele sve više šminkati u slobodno vrijeme. Tad se tuš radio miješanjem čađe i vazelina. 

image
Marily Monroe
Foto: Profimedia
image
Sophia Loren
Foto: Rex
image
Brigitte Bardot
Foto: Rex

Nešto manje dramatičan look nosio se 50-ih i 60-ih, ali još uvijek s potezom tuša prema gore. Popularizirale su ga, dakako, zvijezde Hollywooda, poput Sofije Loren, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn i Brigitte Bardot, a utjecaj je ostavila i Elizabeth Taylor u ulozi Kleopatre u istoimenom hitu Josepha L. Mankiewicza iz 1963. godine.

image
Elizabeth Taylor u 'Kleopatri'
Foto: Profimedia

Zvijezde su ovaj look nosile i u svakodnevnom životu, a 50-e su donijele i masovnu produkciju i komercijalizaciju industrije kozmetike i šminke. Izmišljen je tad i tekući tuš, što je bilo revolucionarno. Manekenka Patty Boyd napisala je 1965. godine kolumnu za američki magazin "16" o tome kako usavršiti cat eye look tušem. 

image
Twiggy
Foto: Rex
image
David Bowie
Foto: Rex

Nosila ga je i najpoznatija manekenka 60-ih, Twiggy, a cat eye brzo je našao poklonice i poklonike u glazbenoj industriji. David Bowie koristio ga je u svim bojama, posebno u vrijeme Ziggyja Stardusta, ali i kasnije. Rock i punk prihvatili su ovaj trend i još ga podignuli na višu razinu. Punkerica Siouxsie Sioux voljela je oštre linije tušem, koje je još naglašavala tamnim sjenilom, baš kao i Robert Smith iz The Curea. Cat eye nosila je i Grace Jones, kao i Debbie Harry iz Blondie. 

image
Debbie Harry
Foto: Rex
image
Siouxsie Sioux
Foto: Rex

U novom mileniju, možda najpoznatija po svom izraženom cat eyeu je bila Amy Winehouse, čija je linija bila debela i izlazila je daleko izvan okvira oka prema gore. 

image
Amy Winehouse
Foto: Rex

Malo suptilniji potez tušem u kombinaciji s crvenim ružem ultimativni je retro look koji funkcionira u svim situacijama, od svakodnevnih pa do večernjih, svečanijih. Nose ga svi, od alternativaca pa do uglađenih gospođa jer s njim nema greške - naravno, ako ga znate izvesti kako treba i ako ste dovoljno vježbali - uvijek ćete izgledati savršeno elegantno, a ako povučete još koju crtu ili dodate boju, i avangardno.