Miris dobrog raspoloženja

Male mirisne bočice kao idealan mood booster

06. svibanj 2022.

Fotografija: Profimedia 

Razmišljate li o funkciji beauty proizvoda prije nego što ga zaista i kupite? Uzmimo za primjer parfeme; kao zasebna kategorija, izgledaju drugačije nego u svojim počecima. Nekada su se koristili kako bismo lijepo mirisali, sada parfem dolazi kao mentalna stimulacija, uz spektar emocija ili jednu intenzivnu koju smo odlučili iskusiti. U kriznim, neizvjesnim vremenima u konstantnoj smo potrazi za dobrim (boljim) raspoloženjem, odnosno stvarima koje će nam to pružiti - makar na trenutak.

Još 2018. wellness brend The Nue Co. predstavio je svoj prvi parfem koji su nazvali funkcionalnim. Pročišćen i prirodan miris koji se bazira na drvenastim, uniseks notama vodi se japanskom filozofijom šumskog kupanja, prakse koja se prakticira kako bismo se "očistili" od svakodnevnog stresa, besciljnim šetnjama kroz prirodu ili šumu. The Nue Co. parfem obećava oslobađanje od stresa, smiruje um i djeluje na sva osjetila. Note zelenog kardamoma, cilantra, ljubičice, mošusa i palo santa u parfemu kod 89 posto osoba djelovali su antistresno i smirujuće u roku od tridesetak minuta. Inače su to blagodati aromaterapije, koja pomoću ulja djeluje na boljitak tijela i uma. Karakterizira ih i specifičan miris, no kod The Nue Co. parfema nećete zaudarati na snažna esencijalna ulja, već je njegov miris poput svakog drugog uniseks parfema.

image

THE NUE CO. Functional Fragrance uniseks i anti-stres parfem

Ubrzo su i ostali nišni beauty brendovi koji počivaju na wellbeingu predstavili funkcionalne parfeme čistih formulacija baziranih na uljima i prirodnim sastojcima, a svima je cilj, uz lijep miris koji nosimo kroz dan na koži, ujedno popraviti stanje našeg uma i umiriti nas od kaosa svakodnevice. Međutim, ono što treba imati na umu - parfemi najčešće dolaze uz sintetske formulacije koje nisu prirodnog podrijetla.

S druge strane, aromaterapija je proces kojim se pomoću čistih esencijalnih ulja tijelo i um opuštaju, pune energijom, jačaju imunitet i u globalu tako utječu na bolje stanje. Parfem, kako bi zaista bio funkcionalan, mora u sebi sadržavati esencijalna ulja - što čišća, tim bolja - no i u tom slučaju teško je pomiriti sve ostale sastojke u mirisima zajedno s esencijalnim uljima koja se u praksi aromaterapije pažljivo biraju, doziraju i nanose direktno na kožu.

Miris je u svakom slučaju naše osjetilo koje nudi najbrže putovanje do boljeg (ili lošijeg raspoloženja). Zato su parfemi pogodni za prodaju ne samo kao mirisno zadovoljstvo već i kao pojačivač raspoloženja - nekoliko kapljica djeluje osnažujuće, podiže samopouzdanje, budi seksualnost, slobodu... Ovisno za čim tragate. Jedino je pitanje - je li razlog parfem ili naš kognitivni sustav?

Miris vanilije, primjerice, prigodan je ako se želite osjećati senzualno i zavodljivo. Citrusni mirisi bude sva osjetila pa su najbolji izbor za započeti dan. Ako se osjećate anksiozno, sandalovina će relaksirati um, dok paprene note bude potrebu za avanturom i izazovima. Treba imati na umu da aromaterapija djeluje terapeutski, dok parfemi djeluju psihološki. Funkcionalni parfemi vas, dakle, neće "izliječiti", no bilo koji parfem imat će nekakav utjecaj na raspoloženje, stoga on ispunjava i drugu funkciju osim samog poboljšanja mirisa kože. Onaj pravi parfem vodi na neka druga mjesta, u druga vremena, trenutke... Pa ako nam mogu poslužiti kako bismo se barem na trenutak u ovim vremenima osjećali dobro i pritom mirisali još bolje, zašto ne iskoristiti sve prednosti opojnih kapljica.

image

VYRAO Magnetic 70 uniseks parfem s drvenastim notama/FEWE Eau So Happy funkcionalni parfem citrusnih nota koji podiže raspoloženje
/ LE LABO Santal 33 uniseks parfem s paprenim notama