Stručnjaci upozoravaju

Molimo vas, nemojte nanositi SPF kao Gwyneth Paltrow

03. travanj 2021.
Fotografija: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Kraljica wellnessa ponovno je na udaru stručnjaka, ovog puta zbog svoje skincare rutine koju je snimila za Vogue.

Iako većina ljudi zna da su savjeti Gwyneth Paltrow rubno suludi i ne bi ih trebalo pratiti, njezina pozicija kao jedne od najutjecajnijih žena u wellness industriji ostaje nepromijenjena. Dosad su se mnogi stručnjaci oglasili oko savjeta koje je davala u vezi raznih proizvoda ili samo načina života, poput dijete koja pomaže u borbi s Covidom, a koju je kritizirao šef britanskog sustava javnog zdravstva, a svojedobno je reagirala i NASA kako bi je demantirala.

Reakcije su stigle i nakon što je snimila svoj jutarnju skincare rutinu za Vogue. Osim što stručnjaci kažu kako manipulativno koristi riječi "clean beauty", jedan je detalj posebno razljutio dermatologe, a to je način na koji Paltrow nanosi kremu sa zaštitnim faktorom. Naime, glumica je prvo pričala kako joj je bilo teško naći kremu sa SPF-om koja nije "toksična", a zatim ju je nanijela na nos i ispod očiju, "tamo gdje sunce zaista 'udara'". 

"Molim vas, nemojte nanositi kremu sa zaštitnim faktorom poput highlightera. SPF bi trebao biti ključan i temeljni dio bilo čije rutine njege kože za sve koji ne žele prerano ostarjeti ili dobiti rak kože", napisala je na društvenim mrežama kozmetičarka Sofie Pavit, a s njom se složila i dermatologinja Jessica Weiser, koja kaže da je s tim proizvodom bolje pretjerati nego ga nanijeti premalo te preporučuje da na lice nanesete pola čajne žličice kreme sa zaštitnim faktorom te masirate lice dok se ne upije.

Ono što joj je također zasmetalo je Gwynethino ponavljanje pojmova "toksično", "bez kemikalija" i "clean beauty". Razlog je činjenica da se mnogi bez pokrića nazivaju "clean beauty" brendovima, a s obzirom na to da takva definicija ne postoji službeno, sve možete nazvati "štetnim" ili "toksičnim" bez argumenata. 

"Trebali biste kupovati proizvode koji su dobri i koji za vas funkcioniraju, a ne ih koristiti zato što vas je netko preplašio toliko da ih kupite", zaključuje Pavitt.