Hair oiling

Može li "uljenje" biti tajna blistave i snažne kose?

01. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

Iako je trenutno u fokusu zbog društvenih mreža na kojima se trendovi za ljepotu šire poput požara, ova praksa njegovanja kose dio je drevne tradicije.

Tradicionalni rituali ljepote nerijetko nađu mjesta u našim suvremenim praksama. Hair oiling, drugog imena hair slugging ili u prijevodu - uljenje kose dio je Ajurvede, drevne indijske medicine iscjeljivanja. Ovim tretmanom se koristi snaga i hranjivost prirodnih ulja koja pozitivno djeluju na izgled i zdravlje kose i tjemena. Ovisno o odabranom ulju, masažom tjemena sprječava se crvenilo, nadraženost i perutanje, potiče se rast kose i sprječava opadanje, a vlasi nakon tretmana ostaju podatne, sjajne i deblje. Rezultati se vide već nakon prvog ispiranja. Naime, uljenje kose dovoljno je napraviti jednom na tjedan, a najpraktičnije je u večernjim satima ili prije kupanja i pranja kose.

image

Fotografije: IMAXtree

Benefiti poput sjajne i mekane kose vide se vrlo brzo nakon uljenja, no što je još važnije, dugotrajna praksa potaknut će cirkulaciju, pozitivno će utjecati na zdravlje tjemena, što je preduvjet za bolji rast snažne i bujne kose.

Kako se uljenje izvodi? Na tjeme i suhu kosu, prije pranja, nanesite ulje, umasirajte u tjeme i duž kose te ostavite nekoliko sati. Nauljena kosa može se ostaviti da djeluje i tijekom noći, a u tom slučaju omotajte kosu ručnikom ili svilenim turbanom kako biste zaštitili posteljinu. Dobro isperite i operite kosu, ako previše ulja ostane na njoj, efekt će biti kosa masnog izgleda. 

image

Fotografije: IMAXtree

Dobro ulje za kosu trebalo bi djelovati kao zaštita i obnova. Kokosovo ulje najčešće se spominje kao sveti gral kada je njega kose u pitanju - ono će kosu učiniti mekanom, sjajnom i zaštićenom, a prigodno je za svaki tip i vrstu kose, osobito za kovrčavu. Ricinusovo ulje osnažuje i potiče rast vlasiju, dok je ulje makadamije i argana poznato za tretiranje suhe i ispucale kose. Ako su vlasi tanke, a kosa beživotna, posegnite za uljem marelice.

image

Olival Amla ulje za kosu obogaćeno vitaminom E (39,90 kn)/
Angelic Argan Oil bio ulje argana; Notino (49,90 kn)

image

Ceremonia The Scalp Power-Duo ulje i četka za nježnu masažu tjemena; Net-a-Porter (300 kn)/
Ouai ulje za njegu kose (225 kn)/
Augustinus Bader The Hair Oil s aminokiselinama i TFC8® kompleksom (315 kn)

image

Nashi Argan Oil za obnavljanje i njegu (15 eura)/
Moroccanoil Treatment kura za sve tipove kose (321 kn)