Lock it up

Najvažniji ljetni make-up saveznik: fiksator

05. kolovoz 2022.

Fotografija: imaxtree

Fiksator kao završni dodir vašu će šminku zaključati na licu i nećete morati brinuti ni o ljetnim vrućinama, ni o treningu koji imate kasnije u danu.

Must have na popisu ljetne kozmetike nije samo SPF krema. Tijekom dana, ali i onih večeri kad se pojačano znojimo potrebno je nabaviti i kvalitetan fiksator. Upravo pomoću njega šminka će ostati netaknuta i nepomaknuta, toliko da ćemo uopće i zaboraviti da je nosimo. Onima koji ga još uvijek odgađaju početi koristiti pravo je vrijeme da se predomisle - jer u ovom slučaju, ono što zvuči predobro da bi bilo istinito zaista i jest istinito. Fiksatori su obično prilagođeni tako da make-up održe postojanim do 8 ili 12 sati, što je idealno za ljetne izlaske, svečana događanja i cjelodnevne izlete. Koristi ga se obično nakon zadnje etape šminkanja, ali želite li biti potpuno sigurni, možete ga primijeniti i nakon svakih nekoliko koraka.

Fiksator čine tri sastojka: destilirana voda, alkohol i sredstvo za stvaranje zaštitnog sloja. Ukomponirani u tekućinu koja se na lice najčešće nanosi u obliku spreja, stvaraju barijeru koja poput zaštitnog celofana sprječava opadanje, klizanje i razmazivanje šminke. Riječ je o sličnoj formuli koja se koristi u gelu za kosu, ali je prilagođena uporabi na osjetljivim dijelovima tijela, odnosno licu. Ipak, fiksatori ne dolaze uvijek kao sprej - ponekad ih šminka već sadrži u sebi. Proizvode s fiksatorom prepoznat ćete po brendingu; ako brend tvrdi da određeno sjenilo, ruž ili puder karakterizira dugotrajni, osmosatni ili 12-satni učinak, vjerojatno je u formulu uključen i fiksator. Ako nije, možete ga uključiti i sami tako što prije nanošenja sjenila, na primjer, četkicu posprejate fiksatorom. To će vašim očima dati dodatan sjaj, ali još važnije od toga - učvrstit će i zaključati sjenilo na vašem licu.

Ako ga ipak koristite kao završni touch u procesu šminkanja, izdaleka ga nanesite na lice izbjegavajući kontakt s očima. Vaš make-up će ostati postojan u raznim uvjetima, uključujući i nepodnošljive ljetne vrućine. Odlučite se za mat ili dewey varijantu, ovisno o looku koji ste odabrali. Za još efektniji rezultat kombinirajte ga s primerom koji ćete nanijeti prije šminkanja. Tako će vaš make-up ostati zaključan tijekom čitave večeri, a vi ćete se moći opustiti, neopterećeni pritiskom da morate popraviti šminku. Donosimo vam izbor kvalitetnih i pouzdanih fiksatora za jednostavno i lako nanošenje.

image

Prime & Fix Refreshing Mist; Kiko Milano (10.99 €)/Maglica za učvršćivanje šminke Prep + Prime Fix+; MAC Cosmetics (151 kn)/Sprej za fiksiranje šminke mat NYX; Pink Panda (59,99 kn)/Sprej za fiksiranje šminke Dewey NYX; Notino (77 kn)

image

Sprej za fiksiranje Make It Last Milani Cosmetics; dm (99,90 kn)/Maglica za prime i učvršćivanje Rare Beauty by Selena Gomez; Douglas (24 eura)/Fiksator Urban Decay; Amazon (243 kn)/Sprej za učvršćivanje Hailey Beauty (208,90 kn)