Beauty trend

(Ne) reži me: Novo lice estetskih zahvata

20. kolovoz 2022.

Fotografija: Profimedia

Klasični odlazak "pod nož" mijenjaju tretmani pomlađivanja nakon kojih ste već za nekoliko sati spremni za akciju

Da su se zbog pandemije povećali redovi u estetskim klinikama već je stara vijest, no nakon početnog rasta koji je krenuo prije nekoliko godina, potražnja za korekcijama i dalje je visoka i, čini se, prihvaćenija no ikad. Stigma oko estetskih popravaka je manja, mijenja se baš kao što se mijenjaju i trendovi, odnosno dijelovi tijela na koje smo fokusirani – prije godinu dana to je bilo lice, a sada, kako se ponovno uvlačimo u hlače i pripijene haljine, traženiji su zahvati koji ciljaju na sužavanje figure. Ono očito što treba napomenuti jest da to što ste možda nabacili nekoliko kilograma ne znači da se trebate podvrgavati estetskim zahvatima ni operacijama. Ne znači ni da s vašim licem nešto "nije u redu" ako trend nalaže određeni izgled lica. I ovdje je riječ o slobodi izbora, a osuđivanje tijela koje je dorađeno operacijama ili zahvatima također bi trebalo ostati u prošlosti.

A trendovi u svijetu estetskih intervencija u ovoj godini također eliminiraju odlazak "pod nož" u klasičnom smislu - sve su popularniji zahvati oblikovanja tijela, odnosno liposukcije, kojima se remodelira tijelo i uklanja masnoća inovativnim tretmanima. Zamjena za klasičnu liposukciju, primjerice, jest high-definition liposukcija kojom se strateški uklanja masnoća s ciljanih dijelova tijela, dok grupe mišića ostaju definirane, tonirane, pa tijelo izgleda konturirano.

image

Manekenka Bella Hadid
Fotografija: Profimedia

Uz takve i slične metode upotrebljavaju se tehnike vakuuma ili se zahvati pak obavljaju pod lokalnom anestezijom što uvelike skraćuje proces oporavka pa ste već idući dan slobodni vratiti se uobičajenim navikama. Mršavi se lokalno, eliminacijom masnih naslaga s ciljanog područja tijela, primjerice trbuha ili bokova. Dnevni zahvati poput botoksa ili hijaluronskih dermalnih filera ne gube na popularnosti ni u 2022. godini. Tražene su usne koje su punog, ali prirodnog izgleda, i to kako bi sesmanjilo svakodnevno nanošenje make-upa. Iz tog je razloga i trajno bojenje usana kozmetički tretman koji je iznimno tražen u salonima, a kojim se nanosi neutralnija boja usana koja ostavlja dojam ruža.

Osim ovih dnevnih tretmana, sve je traženiji takozvani buccal fat removal surgery, zahvat kojim se odstranjuje suvišna masnoća iz obraza, što rezultira oštrim i definiranim crtama lica. Primjer takvog izgleda mačkastog pogleda i oštrih crta lica je manekenka Bella Hadid, ali i brojne druge slavne ličnosti koje dijele fotografije savršenih jagodica i konturiranog lica, suprotnog od baby ili punašnog lica. Stručnjaci predviđaju rast ovog zahvata, iako se za njega vežu određene kontroverze. Naime, estetičari ne savjetuju podvrgavanje ovom tretmanu onima u dobi do tridesete s obzirom na to da lice u tim godinama nije poprimilo konačne konture, koje će tek uslijediti s prirodnim procesom starenja. K tome, gledajući iz sadašnje perspektive, izražene jagodične kosti trenutno su popularan beauty trend koji će (ili neće, što će vrijeme pokazati) prestati biti poželjan. Ovisno o obliku lica i stanju kože, prije svakog tretmana najbolje što možete učiniti jest savjetovati se sa stručnom osobom i birati tretmane prema vlastitom ukusu i potrebama.