TIPS&TRICKS

Ne zaboravite očistiti make-up kistove: vizažistice su nam otkrile svoje trikove 

20. ožujak 2020.
Fotografija: iStockphoto
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Make-up četkice, spužvice, blenderi i ostala pomagala kojima se uljepšavamo mogu biti leglo bakterija i izvor raznih infekcija i zaraza, a sada kada smo dnevnu higijenu podigli na još veći nivo, češće trebamo obraćati pažnju i na čistoću make-up pribora. Savjete za održavanje smo potražili kod profesionalki.

Beauty blenderi, odnosno spužvice uvelike olakšavaju nanošenje pudera, ali za održavanje su puno zahtjevniji od četkica. Upijaju proizvod i ne želimo razmišljati kakve se kulture razvijaju unutar te lijepe ružičaste spužvice. Zato uvijek, a u vrijeme ove pandemije još češće, na ispravan način održavamo pribor za šminkanje, koliko god ponekad bili lijeni to napraviti, ili ćemo ga zamijeniti s novim ako mu je vijek pri kraju. Savjete smo potražili kod profesionalnih šminkerica koje smo pitali i koliki je rok trajanja pribora za šminkanje. 

"Kistovi i spužvice za nanošenje make-upa dolaze u direktan kontakt s kožom lica i potrebno ih je pravilno čistiti kako zaostali proizvodi u kistovima ne bi postali leglo bakterija i prljavštine. Savjetujem da kistove i spužvice ne dijelite s ukućanima ili prijateljicama. Vlastiti pribor za šminkanje bilo bi poželjno očistiti najmanje nakon svakog drugog nanošenja", savjetuje vizažistica Estera Tolušić, a s njom se slaže i profesionalna šminkerica Seka Kožul.

U ovo vrijeme još češće trebamo prati i dezinficirati ruke kojima diramo pribor i šminku, bilo to za osobnu upotrebu ili za profesionalan rad.

"Sav pribor za šminkanje moramo čistiti često, dezinficirati i održavati urednim pa bilo to u vrijeme kao sad kad nažalost vlada epidemija ili ne. Naravno, u ovo vrijeme još češće trebamo prati i dezinficirati ruke kojima diramo pribor i šminku, bilo to za osobnu upotrebu ili za profesionalan rad. Čistoća i redovita higijena moraju biti na visokom nivou", smatra vizažistica Seka Kožul, a kao jedan od najefikasnijih načina čišćenja savjetuje namakanje četke (ne drške) u toploj vodi, pranje s dječjim šamponom i stiskanjem prema van kako bi se izbacila prljavština i ostatak make upa. "Sve ponovite dok voda ne bude potpuno čista", savjetuje. 

image
Vizažistica Seka Kožul/ Foto: Goran Čižmešija

"Slično radite sa spužvicama i aplikatorima koje prije čišćenja natopite u mlaku sapunicu i kod njih blagim stiskanjem i ispiranjem dođite do potpune čistoće", kaže. Važno je da su četkice u potpunosti suhe kako se u doticaju s proizvodom ne bi razmnožavale nove bakterije. Posude i torbice u kojima stoji pribor također treba održati čistim, najbolje s malo vate i alkohola.

Za temeljito čišćenje i dezinfekciju ključan je alkohol, što su nam napomenule vizažistice. "Za efikasno čišćenje pribora za šminkanje potreban je antibakterijski sapun, alkohol (70%), topla voda i ručnik. Kistove i spužvice potrebno je temeljito, ali nježno oprati uz pomoć sapuna i tople vode. Kada su potpuno suhi, preporučujem da se dodatno dezinficiraju prskanjem alkohola", kaže Estera. 

image
Vizažistica Estera Tolušić

"I da, isplati se uložiti u skuplje četkice i spužvice, provjerene kvalitete i proizvođača, mada danas na tržištu postoje povoljniji brendovi koji ih rade jako kvalitetno", kaže nam Seka, a Estera napominje da trajanje ovisi i o vlasniku.

"Pravilnim korištenjem i čišćenjem, kvalitetniji kistovi mogu potrajati godinama. Spužvice imaju znatno kraći vijek u odnosu na kistove. Svakako se isplati uložiti u nekoliko kvalitetnijih kistova. Najskuplji kist nije nužno najbolji, ali često su oni više cijene kvalitetniji. Tržište je danas puno veće i 'šarenije' u odnosu na prije nekoliko godina, stoga se mogu pronaći odlični kistovi za prihvatljivu cijenu" smatra Estera.

image
Kao i make-up, četkice i spužvice imaju rok trajanja

Naravno, make-up pribor ima rok trajanja, posebno spužvice, a Seka savjetuje zamjenu svaka 2 mjeseca, dok kistovi mogu trajati nešto duže. Tolušić ističe da je kistove jednostavnije održavati i dezinficirati, a kako se spužvice danas mogu naći gotovo svugdje te su vrlo često i jeftine, savjetuje da ih se mijenja jednom tjedno.

Obratite pažnju i na vijek šminke, na make-up proizvodima istaknut je rok trajanja, a dok se koriste također se mogu čistiti.

Olovke za oči, usne ili obrve lakše je čistiti jer se stari sloj jednostavno našilji i tako odstrani. S druge strane, ruževe u plastičnoj ambalaži bolje je zamijeniti s onima u metalnoj, u kojoj je bakterije manje zadržavaju. Očistite ih tako što gornji sloj odstranite s nožem i umočite ga u alkohol, ili praktičnije poprskajte s onim u spreju, nakon čega se treba osušiti na zraku. Slično je i s paletama ili puderom u kamenu. Proizvodi s aplikatorom poput tekućeg ruža ili maskare nisu baš pogodni za čišćenje, pa se njih preporučuje češće mijenjati, osobito nakon infekcije ili zarazne bolesti.