Back to basics

Klasični sapuni za opuštajuće rituale kupanja

17. travanj 2021.
Fotografija: Unsplash/Promo
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Obnovili smo vezu s dobrim, starim, klasičnim sapunima, jednom kada ih uvrstite u rutinu, nećete ih se više odreći.

Obični sapun beauty industrija poznaje stoljećima, ipak, s tržišta su ih izgurale moderne inačice tekućeg oblika. Ovi današnji sapuni u ciglicama nisu što su nekada bili, njihova svojstva su njegujuća i blaga prema koži, a neki od njih se koriste i za pranje kose. U posljednje vrijeme ponovno su postali "zanimljivi" pa time i popularniji i sve češće umjesto klasičnih gelova biramo tradicionalni sapun.

Više razloga opravdava tu ideju - za početak, njihovo korištenje može biti "zeleniji" odabir. Primjerice, hrvatski Silvan primjer je zero-waste brenda - za omot sapuna koristi biorazgradivu ambalažu sa sjemenkama, pa iz nje, nakon što je posadite u zemlju, dobijete cvijeće. Puno malih proizvođača bavi se izradom domaćih sapuna, za što koriste prirodne i njegujuće sastojke te eterična ulja, pa njihovom kupovinom podržavate i malu proizvodnju i izbjegavate proizvode sa štetnim dodacima i sastojcima.

image
Sapun s jadranskom spužvom i grožđem Volo (39,90 kn)/ kruti sapun za piling, kokos s morskom soli i jojobom Silvan (29,90 kn)/ blag i njegujuć sapun s bio karite maslacem Savon du Midi; ecco verde (19,90 kn)/ sapun s morskom soli, lavandom i cimetom Sapunoteka (20 kn)/ nježni sapun Citronovac Mandarina L'Occitane (40,20 kn)

Obični sapun na loš glas došao je zbog mišljenja da će isušiti i nadražiti kožu, no današnji sastav je sasvim suprotno: nježan je prema koži, temeljito čisti i pritom ne isušuje, a ovisno o tipu kojeg odaberete, neki će svojim česticama - primjerice morskom soli napraviti i nježni piling tijela ili lica. Uz to, puno atraktivnije izgledaju u kupaonici od plastičnih bočica, svakako dodaju mediteranski duh, što izgledom, što mirisima. Isprobajte neke od ovih koje izdvajamo u nastavku. 

image
Charcoal Detox Soap s aktivnim ugljenom i čajevcem Madara Organic Skincare; ecco verde (83,20 kn)/ Senteurs d'Orient Hammam sapun; Net-a-Porter (272 kn)/ sapun s narančom Tinktura (30 kn)/ sapun za ruke i tijelo Lotus Flower Lush (60 kn)/ Terra Mediterranea sapun s ružmarinom i limunom (25 kn)