#OSTAJEMDOMA

Perite ruke, ali ne zaboravite ih i njegovati: Maske možete izraditi i kod kuće

16. ožujak 2020.
Fotografije: IMaxTree/Getty Images/iStockphoto
Ines Madunić
Ines Madunić

Krema za ruke obavezna je preko zime, a posebno sada, kad češće peremo ruke te koristimo agresivnija sredstva. Osim kvalitetne kreme, posegnite i za maskama koje možete pripremiti i kod kuće.

U posljednje vrijeme svi smo počeli ozbiljnije shvaćati osnovnu higijenu i uglavnom smo je pojačali kako bismo ostali zdravi i zaštitili sebe i svoje bližnje. Osim što se preporučuje barem 20-sekundno pranje ruku običnim sapunom, nakon toga ruke bismo trebali očistiti i dezinficijensom. Samo pranje ruku češće u danu ostavit će traga na našoj koži, a pogotovo sredstva za dezinfekciju. Ona moraju imati alkohola kako bi bila učinkovita, a on je prilično agresivan za nježnu kožu ruku. Zato ne zaboravite u svoju osnovnu higijenu uključiti i proizvode za njegu kože te pojačati njihovu upotrebu. 

Za početak, ključno je imati kvalitetnu kremu za ruke. Izbjegavajte one koje u sebi imaju parabene ili silikon, a tražite one koje sadrže parafin te ulja ili masti čajevca, makadamije, badema, kokosa, a dobar izbor su i one s vitaminom E te hijaluronom koji snažno hidratiziraju kožu. Shea maslac sastojak je koji ima zeleno svjetlo i često se nalazi u kremama za suhu i osjetljivu kožu. 

image
Često pranje ruku oštetit će kožu i isušiti je pa ne zaboravite češće stavljati kremu

Također, kreme su bolji izbor od losiona jer one imaju manje vode te će bogato nahraniti vašu kožu i držati ju hidratiziranom. 

Osim krema, možete koristiti i direktno masti koje će pomoći da koža ostane meka i vlažna. Njih je bolje koristiti navečer, prije spavanja, a za još jači učinak, prije spavanja stavite pamučne rukavice. 

Aplicirajte ulje ili mast na ruke i zamotajte ih u ručnik ili pamučnu krpu. Držite tako 5-10 minuta, a kasnije nemojte ispirati nego papirnatim ručnikom odstranite višak. Ostatak koji je ostao na rukama upit će se u idućih nekoliko minuta. Nakon toga namažite kremom. Među najboljima su masti i ulja nevena, čajevca, kokosa, badema i makadamije. 

Njih možete iskoristiti i u pravljenju home made maski. Njih ne trebate primjenjivati češće od jednom tjedno, ali ako su vam ruke iznimno suhe ili osjetljive i imate vremena, prakticirajte ih i češće. Evo nekih recepata za glatku i zdravu kožu ruku. 

KRUMPIR+ULJE

Prokuhajte jedan krumpir, ohladite ga i zgnječite. Dodajte žlicu maslinovog ili bademovog ulja (ili nekog drugog ako imate) te smjesom namažite čiste ruke. Držite 15 minuta pa uklonite višak i bogato namažite kremom. 

AVOKADO MASKA

U blenderu pomiješajte jedan avokado, dvije žlice meda, žlicu maslinovog ulja i dvije žlice jogurta. Namažite ruke smjesom, a za najbolji učinak ostavite preko noći, s rukavicama. Ako nemate rukavice, poslužit će i čiste čarape. Ujutro odstranite višak smjese (nemojte ispirati) te namažite kremom.

image
Avokado i maslinovo ulje vrijedni su sastojci domaćih maski

MASKA OD ZOBENIH PAHULJICA

Dvije velike žlice zobenih pahuljica usitnite da budu poput praha. Dodajte veliku žlicu meda i jednu do dvije žlice jogurta. Smjesu stavite na ruke i držite ju 10 do 20 minuta, a nakon toga odstranite ostatak te namažite kremom. 

BANANA MASKA 

Jednostavnije ne može - zgnječite zrelu bananu dok ne dobijete smjesu poput paste. Stavite na čiste ruke, držite 10-ak minuta i zatim odstranite višak s kože. Namažite bogatom hidratantnom kremom.