Beauty 2020.

Kako smo postali ovisnici o njezi kože

14. prosinac 2020.
Fotografija: Profimedia
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Prisjećamo se ključnih trendova koji su obilježili beauty svijet u ovoj godini. Od bojanja kose kod kuće do DIY maski, o većini se ne bi pričalo da nije bilo globalne pandemije.

Sjećate se razdoblja "Tiger Kinga" i recepata za savršeni kruh od banane? Davno se čini početak 2020. godine i vrijeme prvog lockdowna. Sada brojimo posljednje dane ove neobične godine koja nas je suočila s brojnim izazovima i naravno, donijela brojne situacije, trendove i trenutke o kojima se pričalo. U beauty kontekstu, trendovi su nastajali sukladno uvjetima.

Dok smo se socijalno izolirali i ostajali kod kuće, postali smo pravi skincare ovisnici, što nužno nije loše. Njega kože dobila je dublji smisao, počeli smo promišljati o rutinama i proizvodima i što je najvažnije, počeli smo se educirati o određenim sastojcima, spojevima, kiselinama, novim super spojevima beauty svijeta. Iz ove godine odlazimo za barem neko znanje vezano za kozmetiku pametniji - ako ništa, zna se da je retinol anti-age zvijezda, a uz retinol, jedan od najpretraživanijih pojmova bio je bakuchiol (prirodna alternativa retinolu). Zvjezdani status dobio je i vitamin B, odnosno niacinamid. S obzirom na karantenu, DIY maske za lice postale su trending, razno razni recepti proširili su se Tik Tokom poput šumskog požara, pa čak i Kendall Jenner je isprobala usitnjeni avokado kao tretman za lice. 

Make-up nam realno nije bio potreban, pa je zato naglasak stavljen na prirodni look i proizvode koji će naglasiti ljepotu. Uređivali smo se jedino za Zoom sastanke, a s druge strane, porasla je želja za eksperimentiranjem, dijelom iz dosade. Često su s rekreirali make-up lookovi iz hit serije "Euphoria". Sa zatvorenim beauty salonima, poraslo je pretraživanje za uređivanjem obrva kod kuće i lamination tehnikom. Naglašavanje usana, nježno rumenilo i uređene obrve sve su što nam treba za Zoom kavu, pa su ove točke bile u fokusu. 

S problemima i eksperimentima nosila se i kosa - dok su slavna lica na društvenim mrežama pokazivala DIY pramenove u pastelnim bojama, mi smo se pitali što napraviti s izrastom, treba li ga uopće srediti, i kako skratiti šiške. Mnogi su se zato odlučili uzeti stvar u svoje i ruke i pomoći si Youtube tutorijalima. Za one koji su puštali prirodnoj kosi da nadjača bojanu, izrast se nazivao i trendom. Pretraživao se i ljubičasti šampon o kojem se govori već neko vrijeme, a isto kao za lice, tražili smo maske za kosu kojima ćemo zamijeniti njegu iz frizerskog salona.