njega kose

Zagrebačka hair stilistica otkriva nam zašto voda loše djeluje na našu kosu i kako riješiti taj problem

13. veljača 2024.

Fotografije: Press 

Leona Čorbić/ Sponzorirani sadržaj

Prilikom pranja kose tvrdom vodom dolazi do akumulacije minerala (kalcija) u vlaknima, što rezultira oštećenom kosom koja je sklona pucanju. Kako bismo saznali više o ovom problemu, uputili smo nekoliko pitanja zagrebačkoj hair stilistici, koja nam je otkrila čime i na koji način tretira oštećenja uzrokovana kalcijem.

Iako bez vode ljudski život nije moguć, ona može dovesti do nepoželjnih rezultata, među ostalim i kada govorimo o kosi. Točnije, riječ je o tvrdoj vodi koja u sebi sadrži velike količine kalcija, minerala koji ima brojne blagodati za tijelo ako ga se unosi prehranom u organizam, no prilikom pranja kose dolazi do njegove akumulacije u vlaknima, što rezultira oštećenom kosom koja je sklona pucanju. Dovoljan je možda jedan pogled na tragove kamenca u tuš kabini, kadi, kuhalu ili perilici suđa kako bi nam postalo jasno da ni naša kosa nije otporna na njegov učinak. Kao jedan od najčešćih pokazatelja upravo je film na površini kose i suhi vrhovi. Naime, zbog nakupljanja naslaga minerala, kosa može postati teška, beživotna i/ili masna, a kako tvrda voda uklanja prirodnu masnoću iz kose, vrhovi istovremeno postaju suhi. U slučaju da bojate kosu, učinak kalcija prepoznat ćete i po tome što će boja brže izblijediti. No, kako ga ukloniti i obnoviti vlasi? Odgovor je zapravo poprilično jednostavan.

Razmislite na trenutak, što radite kada želite očistiti kuhalo od kamenca - koristite kiselinu! E pa upravo su kiseline ono što trebamo potražiti u sastavu kozmetičkih proizvoda, a sjajno bi bilo da su u kombinaciji s aminokiselinama koje su neophodne za zdravu i sjajnu kosu. Kako bismo saznali više o rješavanju ovog problema, postavili smo nekoliko pitanja zagrebačkoj hair stilistici Valentini Čajo, koja nam je otkrila čime i na koji način tretira oštećenja uzrokovana kalcijem. 

image

Hair stilistica Valentina Čajo otkrila nam je koje proizvode koristi

"Kalcij na kosu djeluje štetno, on je pojačivač oštećenja. Zbog poroznosti, oštećena kosa upija do tri puta više kalcija iz vode u odnosu na zdravu kosu. Zato je bitno pravilno njegovati kosu i koristiti odgovarajuće preparate", rekla je Valentina i otkrila nam kako je, iako dobra za organizam, voda loša za našu kosu. Upravo zbog tog negativnog utjecaja na naše vlasi, poznati francuski brend za njegu kose predstavio je novu liniju kojom je i ona oduševljena. 

"Kérastase Première linija je game changer u njezi kose. Ovi proizvodi u svom sastavu sadrže do 8% čistih aktivnih sastojaka - do 3% limunske kiseline i do 5% glicina koji uklanjaju nakupljeni višak kalcija i obnavljaju kosu. Do sada je njega kose započinjala samim pranjem, a sada se prije kupke na vlažnu kosu nanosi predtretman za dekalcifikaciju kose, odnosno Concentré Décalcifiant Ultra-Réparateur, te se nakon pet minuta koncentrata dodaje kupka", rekla nam je o ovoj novoj liniji. Naime, upravo je spomenuta kombinacija limunske kiseline i glicina razlog zbog kojeg ovaj tretman daje sjajne rezultate. Limunska kiselina učinkovito uklanja kalcij s površine, ali i jezgre vlasi, te posljedično smanjuje krutost i beživotnost kose. Nakon što se kalcij ukloni, aminokiselina, poznata pod nazivom glicin, dubinski prodire u vlas i obnavlja veze u keratinskom lancu, što znatno umanjuje lomljivost kose.

image

Kérastase Première linija je game changer u njezi kose

"U salonu nudimo Première tretman koji je jako ugodan. Uz proizvode koji su dostupni i za kućnu njegu, salonska njega se sastoji od još jednog koncentrata s 2% limunske kiseline, točnije Concentré Liquide Resurfaçanta, koji intenzivno uklanja višak kalcija s površine kose, neutralizira lomljivost i upornu ukočenost. Kosa je puno mekša, zaglađenija, podatnija te sjajnija. Uz kućnu njegu, Première tretman u salonu poželjno je napraviti jednom mjesečno. Ono što je sjajno kod ovog tretmana, ali i linije općenito jest to što odgovara svakom tipu kose, odnosno svim vrstama oštećene kose. Idealan je i za žene koje u svojoj rutini zaista imaju odlične preparate, ali uz to ipak nedostaje neki “završni touch” kako bi kosa zablistala. Linija se može koristiti zasebno ili kao dodatak dosadašnjoj rutini, ali u tom slučaju bitno je naglasiti da uz Première predtretman za dekalcifikaciju treba koristiti isključivo kupku iz iste linije", objasnila je Valentina tretman u salonu, a zatim se osvrnula i na vlastito iskustvo.

"Proizvodi su dobri jer su potrebni zaista svima. Trenutno najveću promjenu vidim na svojoj kosi jer sam imala privilegiju isprobati liniju prije samog lansiranja. Uzastopno sam šest puta oprala kosu istom i mogu reći da je već znatno mekša, sjajnija i poslušnija", rekla je za kraj ova hair stilistica iz zagrebačkog "Salona".

image

Osim što novu liniju možete pronaći u frizerskim salonima, proizvodi su također dostupni i u maloprodajnim trgovinama

Kako je objasnila Valentina, osim što je Kérastase osmislio proizvode za upotrebu u salonu, u sklopu linije ćete pronaći i one koji su dostupni i za kućnu upotrebu. Ako namjeravate provesti tretman kod kuće, započnite s proizvodom Concentré Décalcifiant Ultra-Réparateur, a nakon pet minuta direktno na njega nanesite Bain Décalcifiant Réparateur, kupku za dekalcifikaciju koju je Valentina spomenula. Idući korak je Fondant Fluidité Réparateur, regenerator koji hidrira kosu i čini ju mekšom. Zatim možete nanijeti Masque Filler Réparateur, masku za kosu koju je potrebno ostaviti pet minuta kako bi obnovila kosu. Nakon nje uz pomoć seruma, koji nosi naziv Sérum Filler Fondamental, možete lakše stilizirati neposlušnu kosu i, za kraj, nanijeti ulje Huile Gloss Réparatrice na oštećene vrhove ili po dužini kako bi kosa dobila sjaj. Osim što je posebno osmišljena za borbu protiv kalcija, linija ima i osvežavajuć miris. Osjetit ćete note citrusa, mandarine, cvjetova naranče i jasmina koje su kreirale Alexandra Carlin i Catherine Poensin Stefani.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria Glam x Kérastase