Nepregledan svijet

Prednosti i zamke BeautyTok galaksije

16. kolovoz 2022.

Fotografija: IMAXtree

Od mnoštva korisnih informacija pa sve do poneke beskorisne, TikTok nam na dnevnoj bazi nudi neobujmivu masu sadržaja. No kad je beauty u pitanju, izviru i oni trikovi koji su sve, samo ne bezopasni.

Kako oslikati lice lažnim, a uvjerljivim pjegicama, koje su prednosti nanošenja ruža na obraze umjesto rumenila i na koji sve način možemo iskoristiti staru ambalažu beauty proizvoda samo su neke od korisnih uputa koje nam na uvid pružaju korisnici BeautyToka, TikTokove "potplatforme". Na toj će društvenoj mreži rješenje pronaći i oni koji ni iz dvadesetog pokušaja ne mogu postići simetriju koju zahtijeva cat-eye look, kao i oni kojima nijedna gumica nije dovoljno čvrsta za kosu. Želite li romantične nježne kovrče, naučit ćete ih oblikovati bez figara: efekt možete postići koristeći čarape, aluminijsku foliju ili najlonke. Da ne spominjemo razne tipove kontura koje će povećati vaše usne, istaknuti vaše jagodice i eliminirati podočnjake. No, gdje bi svijet bio kad širina izbora i sloboda objavljivanja ne bi sa sobom donijele i loše strane, odnosno opasne trendove i upute koje nije uvijek lako prepoznati i izbjeći.

Tako neki autori sugeriraju rašpanje zubi instrumentima za nokte, prskanje parfema na užarene plohe pegle za kosu (što bi navodno trebalo posvijetliti pramenove), sušenje trepavica fenom i stavljanje ljepila u kosu. I da, neki od njih možda zvuče glupo i teško je povjerovati da bi itko slijedio takvu uputu, ali nakon što ste dokazali sami sebi kako je lokne moguće oblikovati čarapom, zašto crtu podvući na ljepilu?

@foxcraftcustom I swear by this method. If youve ever wanted to try sock curls… this is the easiest way to get em right!  #hairtok #heatlesscurls #hairhack #beachwaves #sockcurls #sockcurlsresults ♬ original sound - Liz Fox Roseberry

TikTok je omiljena platforma mladih među ostalim i zbog toga što je pravedniji od ostalih društvenih mreža: ne morate biti "netko i nešto" kako biste uspjeli, gledanost videa ne ovisi o društvenom statusu pojedinca, a bilo koji tip sadržaja može eksplodirati preko noći. TikTok nije rezerviran za demonstraciju elitnih života i za primjere standardizirane ljepote. Tako savjeti koje upijamo s njega nisu docirajući, pa čak ni suviše edukativno nastrojeni. Funkcioniraju više prijateljski, za čime kao društvo vapimo. Ne govorimo o platformi koju su preplavile reklame koje postaje teško razlikovati od autentičnih objava. Kako bismo postigli savršen večernji look, neće nam trebati najnovija paleta ili primer bez kojeg jednostavno ne možemo, već nešto što svi već posjedujemo kod kuće: selotejp, korektor, maramica ili komadić kartona. Zato je lako upustiti se u istraživanje i izgubiti se u moru informacija, a skupa s njima i dezinformacija. 

image

Fotografija: Unsplash

Kao i sve na ovome svijetu, BeautyTok galaksija ima svoje prednosti i mane. Ne možemo ništa drugo nego biti na oprezu i, kad naletimo na neki naizgled genijalan trend, provjeriti reakcije drugih korisnika. Ionako svaki popularan video poprate tisuće videa s komentarima, reakcijama i pokušajima drugih, što bude korisno koliko i recenzije proizvoda na platformama za kupnju.

Kad je ljepota u pitanju, mnogi provedu godine i sate gomilajući frustraciju zbog dijela tijela koji ne podnose. Treba se paziti savjeta usmjerenih točno na takve dijelove naših tijela, jer želja za korekcijom nečega što nam smeta može nadjačati zdrav razum. Tako je među trendovima isplivao i onaj stvaranja home made kiseline koja će ukloniti akne. Takav tretman kože ne samo da je neučinkovit, već je i opasan, a korištenje proizvoda koji nisu verificirani od strane dermatologa zasigurno neće uroditi plodom. Za još jedan fascinantan primjer zadužen je korisnik aplikacije Sean Anthony, koji svojim pratiteljima obećava savršenu bazu za postojan glossy make-up koju će dobiti miješanjem pudera s Durexovim lubrikantom. Posljedica? Iritacija, crvenilo, akne. Što drugo!

Na umu uvijek treba imati činjenicu da TikTok nikako nije zamjena za frizere, dermatologe i beauty stručnjake: može se koristi kao nadopuna ili kao inspiracija, možemo ga tretirati kao mjesto na kojem možemo čuti pokoji savjet, ali isti ne moramo uvijek poslušati. Svaku iole sumnjivu stvar beskrajno je važno istražiti i preispitati.