Njega za njega

Proizvodi za njegu kose koji se moraju pronaći u muškom ormariću

05. srpanj 2022.

Fotografije: Petar Krajačić Vilović

Sponzorirani sadržaj/Lea Ladišić

Poznati frizeri otkrivaju nam koliko su se posljednjih godina promijenile navike njegovanja tijela i kose, koliko suvremeni muškarac posvećuje vremena njezi i kako spriječiti onaj mrski problem - ispadanje kose.

Kod žena, ispadanje kose se ponekad događa zbog lomljenja uslijed hormonalnih promjena ili zbog negativnog utjecaja uređaja za stiliziranje. Kod muškaraca, gubitak volumena može nastati zbog stanjivanja vlakana tijekom vremena. Za oba spola, opadanje kose događa se iz korijena zbog vanjskih čimbenika kao što su stres i prehrana u kojoj nedostaje odgovarajućih hranjivih tvari. Također, u oba slučaja, pravilna njega i odabir adekvatnih preparata mogu imati ključnu ulogu u sprječavanju opadanja kose. A osim samog problema gubitka vlasi, s poznatim hrvatskim frizerima razgovarali smo o suvremenim načinima muške njege kose, proizvodima koji su obavezni dio beauty rutine i inovativnim linijama koje preporučuju svojim klijentima.

image

Kolagen je ključni sastojak kada je u pitanju zadržavanje vlasi u korijenu

Ivan Bošnjak, Ivan Hair Designer

Koliko su se beauty navike suvremenog muškarca promijenile kroz posljednjih desetak godina? Na što muškarci danas posebno paze?

- Nove generacije pridaju više pažnje izgledu i njegovanju kose. Nastoje biti u trendu, a beauty industrija stalnim lansiranjem noviteta utječe na navike, koristi se više preparata za dnevnu i intenzivnu njegu kože i kose. Muškarcima više nije "sramota" priznati da koriste dnevnu i noćnu kremu za njegu lica, da posjećuju kozmetičke salone, da se depiliraju, idu na tretmane i imaju svoje rituale ljepote, posjećuju frizerske salone za oblikovanje kose i brade...

Kako pravilno njegovati kosu - što bi svaki muškarac trebao znati?

- Pravilna njega kose prvenstveno ovisi o životnoj dobi, vrsti kose i vlasi, eventualno o nekom medicinskom problemu s vlasištem te u skladu s pravilnim izborom preparata za njegu (pranje, oblikovanje i tretiranje). Muškarci bi trebali znati da način života, vrsta posla kojim se bave, genetske predispozicije i "godina proizvodnje" utječu na kvalitetu kose. Njega počinje pranjem adekvatnim šamponom, a nastavlja se tretmanom za kosu i uporabom proizvoda za stiliziranje. Naši muški klijenti znaju da rituale koje provodimo u salonu mogu nastaviti i u kućnoj njezi svakodnevno, u periodu između dva šišanja. Često pitaju i za savjet kod određene problematike (uz problem opadanja ili gubljenja kose), primjerice perutanje vlasišta, suhoće vlasi, neposlušne kose i slično.

Koje su prednosti nove Genesis Homme linije? Koje proizvode izdvajate kao ‘must have‘?

- S frizerskog stajališta moram izraziti osobno oduševljenje linijom za muškarce Genesis Homme i s nestrpljenjem očekujemo da i u vlastitom salonu Ivan Hair Designer u Opatiji intenziviramo tretmane za muškarce ovom linijom jer gotovo svaki drugi muškarac ističe problem ispadanja kose. Aktivni sastojci ekstrakta korijena đumbira, kreatin i aminexil utječu na to da kosa bude zdravija, punija i snažnija, a vlas kose deblja, samim tim i bujnija. Uz serum koji ima najveću moć ako govorimo o tretmanu protiv opadanja kose izdvajam Cire Push-Up, glinu za oblikovanje kose za gustoću. Veliki plus je divan i moćan mirisni potencijal proizvoda koji notama cedra, limete, bergamota, vetivera osvajaju na prvu.

image

Kérastase Genesis Homme je luksuzni asortiman za gušću kosu i protiv opadanja kose - za novu generaciju muškaraca

Denis Mašić, salon Evelin

Kako pravilno njegovati kosu - što bi svaki muškarac trebao znati?

- Većina muškaraca pere kosu svaki dan, a važno je pritom koristiti proizvode po preporuci frizera-stilista. Način njegovanja je individualan ovisi o tipu kose i vlasišta.

Je li moguće spriječiti ili ublažiti opadanje kose, i na koji način?

- Ispadanje kose je moguće prvenstveno usporiti, a moguće je i potaknuti rast nove kose. Svakodnevna aplikacija proizvoda po preporuci je neizostavni korak na tom putu.

Koje su prednosti nove Genesis Homme linije? Koje proizvode izdvajate kao ‘must have‘?

- Genesis homme linija sadrži sve ono što bi svaki muškarac trebao imati za njegovanje i održavanje frizure. Styling proizvode bih istaknuo zbog instant volumena te potiču na dugotrajno korištenje proizvoda, a to se naravno upotpunjuje s kupkom i neizostavnim serumom za njegu.

Duško Masnić, salon Teuta

Koliko su se beauty navike suvremenog muškarca promijenile kroz posljednjih desetak godina? Na što muškarci danas posebno paze?

- Posljednjih 10 godina muškarci su jako promijenili svijest o njezi kose, kože i brade, a samim time mijenjaju se i njihove beauty navike. Mislim da su svjesniji da neadekvatnom njegom, lošim životnim navikama i nedovoljnom brigom o kosi i vlasištu mogu izazvati neželjene pojave, a jedna od njih je opadanje kose. Najviše pažnje posvećuju njezi kože na zaliscima, jer tu obično je ispadanje kose najuočljivije.

Koji su neizostavni proizvodi za njegu kose u muškoj rutini njege?

- Prilikom detaljne dijagnostike svakom muškarcu treba preporučiti odgovarajuću kupku prema stanju kose i vlasišta, njegu u obliku seruma ili ampula te lagane proizvode za teksturu koji će biti prozračni i neće "zagušiti" vlasište.

Koje su prednosti nove Genesis Homme linije? Koje proizvode izdvajate kao ‘must have‘?

- Nova Genesis Homme linija je jednostavna za korištenje i sa svega par proizvoda cjelokupna njega je itekako kompletna. Osobno najviše volim serum, koristim ga svaki dan, pruža mi osjećaj ugode na vlasištu, pomaže u borbi protiv ispadanja i divno miriše.