Mirisni favoriti

Raspoloženi za... jesenske parfeme

19. listopad 2022.

Fotografije: Promo

U oblaku raskošnih mirisa, izdvajamo 10 mirisnih favorita za novu sezonu - od noviteta na tržištu pa do poznatih senzacija.

I više smo nego spremni za nove parfemske note na koži... Jer, jesenska sezona idealno je vrijeme za ulaganje u novu bočicu - svježe i citrusne parfeme ostavljamo za novo ljeto, a u jesen nam odgovaraju drugačije note. Srećom, ovo godišnje doba usko je vezano uz olfaktivne užitke, pa će pravi miris i od običnog jesenskog dana napraviti posebnu priliku. Topli, bogati, mošusni, začinjeni i intrigantni, nadopunjeni slatkim ili cvjetnim notama, asociraju na maglovite dane, šuškanje lišća, oversized šalove i vruću šalicu kave te pomažu kako bismo dodatno romantizirali sve ove svakodnevne trenutke. U nastavu izdvajamo 10 mirisnih senzacija: neke od njih možda već poznajete, dok izdvajamo i ovogodišnje novitete koji bi mogli postati novim osobnim favoritima. Od edgy cvjetnih nota do zemljanih i prigušenih mirisa, pronašli smo ponešto za svaki ukus. 

Loewe Earth 

image

Loewe Earth (100 ml 127 eura)

Earth kombinira ljubičicu, mimozu i sivi jantar s notama mošusa, tartufa i kruške. Cvjetni je, mošusni i inspiriran šetnjama kroz šumu. Poslastica za ljubitelje zemljanih parfema koji dolaze s neočekivanim tvistom.

Dries Van Noten Fleur du Mal

image

Dries Van Noten Fleur Du Mal (100 ml 220 eura)

U srcu ovog parfema nalazi se osmanthus (mirisnica), rijetki cvijet iz istočne Azije koji nalikuje jasminu, uz jači zemljani efekt. U gornjim notama je breskva,  a u bazi se isprepliću koža i jantar, što ga čini zanosnim parfemom idealnim za jesenske dane. "Želio sam stvoriti parfem kontrasta koristeći osmantus koji ima dualnost i neočekivanost. Čini se nevinim, ali može biti vrlo senzualan, gotovo životinjski - ovaj cvijet, koji izgleda kao anđeo, može postati đavolski", rekao je parfemski nos koji je kreirao ovu senzaciju, Quentin Bisch.

Maison Francis Kurkdjian 724

image

Maison Francis Kurkdjian 724; Parfumerija Lana (70 ml 184,22 eura; 1388 kn)

Luksuzni niche brend predstavio je novi miris inspiriran velikim gradovima i užurbanim tempom života. Predlaže parfem koji se nosi 24/7. U baznim notama nalazi se akord sandalovine i bijelog mošusa, u srcu je jasmin absolute iz Egipta, slatki grašak i pajasmin, a za miris koji podsjeća na svježe oprano rublje iz njujorških praonica je bergamot iz Italije.

Prada Paradoxe

image

Prada Paradoxe (50 ml 103,39 eura; 779 kn)

Cvjetni miris s neočekivanim završetkom - Paradoxe kao da kroz dan mijenja svoj karakter: očarava cvjetnim mirisom s daškom jantara, u gornjim notama je srž kalabrijskog bergamota, esencija mandarine, nota kruške, a u središnjim je esencija gorke naranče i pupoljaka gorke naranče, apsolut srca cvijeta tuniske naranče i apsolut arapskog jasmina. Osnovne note su jantarna nota, laoska benzoinska smola, ekstrakt premium bourbon-vanilije s Madagaskara i nota bijelog mošusa.

Tom Ford Ombre Leather 

image

Tom Ford Ombre Leather (140,55 eura; 1059 kn)

Snažan i beskompromisan, Tom Ford donosi kombinaciju mirisa kože, kardamoma i pačulija. Gornja nota je kardamon, srednje note su koža i jasmin sambac, a bazne note su amber, mahovina i pačuli.

Burberry Her Elixir

image

Burberry Her Elixir 

Za avanturiste te ljubitelje slatkog, senzualnog mirisa, Burberry predstavlja novi intenzivni dodatak Burberry Her obitelji: Her Elixir nudi voćne gurmanske note uz nalet tamnocrvenih bobica s jasminom, zaokruženih senzualnom i zaraznom vanilijom te jantarom.

Dior J’Adore 

image

Dior J‘adore (50 ml 112,68 eura; 849 kn)

Lansiran je 1999. godine i tada se upisuje na listu najpoželjnijih mirisa. Ovo je nova inačica kultnog mirisa i oduševit će ljubitelje clean beauty filozofije - kompozicija bez alkohola sadrži senzualne i lagane note cvjetnog buketa. U njemu se nalazi tropsko drvo kananga, bugarska i turska esencija Damask ruže, jasmin, indijski sambac jasmin i tuberoza iz Indije.

Byredo De Los Santos

image

Byredo De Los Santos; Top parfumerija (205,06 eura; 1545 kn)

De Los Santos je miris koji slavi život, kreiran kako bi potaknuo sjećanja. Odaje počast tradiciji Día de los Muertos pa u sebi nosi miris rituala i kolektivnih ceremonija - aromatični oblak mošusa u bazi parfema upotpunjen je kaduljom i šljivom mirabela, a u sredini se nalazi korijen irisa i citrus. 

Jo Malone London Myrrh & Tonka

image

Jo Malone London Myrrh & Tonka Cologne Intense (100 ml 175,06 eura; 1319 kn)

U gornjim notama nalazi se lavanda, u srednjoj je omumbiri mirisna smola, a u donjoj zrno tonke. Funkcionira kao uniseks parfem i nalazi se na balansu između intenzivnog i suptilnog parfema. Slatki, drvenasti i raskošni parfem koji u sebi sadrži cosy osjećaj.  

YSL Libre Le Parfum

image

YSL Libre (50 ml 124,10 eura; 935 kn)

Libre se već nalazi na popisu omiljenih parfema za hladnije razdoblje u godini, a ovo je nova interpretacija prepoznatljivog mirisa. Bočica donosi topao i aromatičan miris - lavandi je dodan akord šafrana iz vrtova zajednice YSL Ourika u Maroku.