#OSTAJEM DOMA

Retro workout puno je zabavniji od običnog vježbanja

24. ožujak 2020.
Fotografije: Profimedia/Getty Images
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Izgovor "nemam vremena za vježbanje" više ne vrijedi - u izolaciji smo dobili i višak vremena s kojim do sada nismo raspolagali, pa ako niste sigurni kako ga kvalitetno potrošiti, zašto ne (napokon) krenuti s vježbanjem? Predlažemo ono na old-school način. 

Osim što je izvrsno za fizičko zdravlje, dovođenje tijela u formu i jačanje imuniteta, vježbanje je sjajno i za podizanje raspoloženja. Poznato je to desetljećima, a prije nego što smo se upoznali s Instagram fitness trenerima, health influencerima i cijeđenim sokovima od celera, postojala je video kultura vježbanja koja je na to upućivala. Jane Fonda, Marky Mark, Cher i ekipa začetnici su kućnog aerobika i pilatesa i nikada nije bila bolja prilika da se vratimo korijenima i isprobamo njihove retro vježbe od doma. Uskačemo u biciklističke hlačice (ionako su danas opet in), bodi, navlačimo znojnike i bacamo se na posao. S videokazeta materijali se lako pronađu na Youtubeu, izaberite omiljeni - od zabavnog hot dancea s Cher, do oblikovanja tijela s Cindy Crawford.

Jane Fonda aerobik (1982.)

Fonda je u 80-im godinama uvela revoluciju svojim aerobikom i postala ono što bi danas nazvali - influencerica. Ovaj pilates workout od 30 minuta će vas pošteno umoriti, od zagrijavanja, vježbi pa do istezanja. Potrebna vam je prostirka ili ručnik, tajice i boca s vodom. 

Cher Fitness - Hot Dance (1992.)

Za topljenje masnih naslaga i jačanje kondicije preporučujemo ples s legendarnom Cher u trajanju od 38 minuta. Koreografiju uz klasički rock onog vremena je složila njezina suradnica Doriana Sanchez. 

Cindy Crawford 'Shape Your Body' tjelovježba (1992.)

Supermodel 90-ih i danas ima zavidnu figuru, zahvaljujući redovitoj tjelovježbi i aerobiku. U valu popularnosti video workouta i Cindy je imala onaj sa svojim potpisom. 

MTV The Grind workout: hip-hop aerobik (1995.)

Koreografija na dance hitove 90-ih godina koji su se vrtjeli na MTV-ju pod vodstvom koreografkinje Lynde Nader i nekadašnje reality zvijezde Erica Niesa je nostalgičan, zabavan i izazovan način tjelovježbe uz ples. Inače, MTV je tada prikazivao show The Grind u trajanju od pola sata u kojem su mladi ljudi plesali na hitove. Zašto ovakav show nemamo danas?

Marky Mark workout (1993.)

Prije nego smo ga upoznali kao glumca, Mark Wahlberg zvao se Marky Mark i bio je zanimljivi fenomen u 90-im godinama. Tada reper i bilder zavidne forme, u videu u trajanju od nešto više od sat vremena Mark vježba s "Cousin Jizzom" i s dvije djevojke koje naziva "fly honeys", a na kraju preporučuje i plan prehrane. Ne savjetujemo vježbanje uz znojnog Marka i fly honey, jer između ostalog, zahtjeva različite sprave (ili kućnu teretanu), ali sam video zabavan je materijal za pogledati.