Nježan i moćan

Sastojak koji možete koristiti svaki dan i odgovara svim tipovima kože

23. studeni 2021.

Fotografije: Unsplash 

Sastojak koji bi u skincare rutini trebali imati svi i s kojim ne možete pogriješiti – bez obzira na tip kože.

Postoje neki sastojci koje bi u svojoj skincare rutini trebali imati svi, bez obzira na to kakav tip kože imaju te jesu li već krenuli s anti-age njegom ili ne. Jedan od takvih je hijaluronska kiselina, istovremeno nježna i moćna, s kojom jednostavno ne možete pogriješiti. Inače se i prirodno proizvodi u našem organizmu, a ključna je za hidrataciju kože i baš zato treba je uvrstiti u svoju rutinu što prije. Osim toga ima i anti-age svojstva te pomaže u borbi s aknama.

Hijaluron ili hijaluronska kiselina veliki je i složeni ugljikohidrat koje naše stanice prirodno formiraju, a uz kolagen i elastin jedan je od glavnih sastojaka vezivnogtkiva koje okružuje naše stanice, dajući koži vlagu i čvrstoću. Kako starimo, prirodna proizvodnja hijalurona se smanjuje, zbog čega je važno nadomjestiti ga u svojoj skincare rutini.

Najvažnija karakteristika hijaluronske kiseline je mogućnost privlačenja i vezanja vode. Jedna molekula hijalurona na sebe može vezati između 1.000 i 10.000 puta teže molekule od sebe, ili preciznije: jedan gram hijalurona na sebe veže između jedne i 10 litara vode. Također, njezine su molekule toliko malene da mogu prodrijeti kroz kožnu barijeru i doći do epidermisa, tzv. donjeg sloja kože, pružajući tako dubinsku hidratizaciju. 

Koža će nakon toga izgledati zaglađeno, bit će mekana i podatna, bore će biti lagano popunjene, a uz hijaluron ćete dobiti i onaj toliko poželjni zdravi sjaj. Djeluje i preventivno, odnosno sprječava gubitak vlage, koja je iznimno važna za zdravu i sjajnu kožu.

Pogodna je za kožu sklonu aknama jer ima umirujuće djelovanje te smanjuje crvenilo, koje se često pojavljuje oko njih, a uz to nije komedogena, odnosno ne začepljuje pore, što je čini odličnim izborom jer hidratizira i dopušta koži da diše. Naravno, ponovno se vraćamo na hidrataciju jer ona je ključna za održavanje zdrave i sjajne kože u bilo kojoj dobi. Posebno je dobar izbor tijekom hladnijeg perioda godine jer je koži potrebno još više zaštite i još više hidratacije nego tijekom ljeta.

Zašto je tako važno održavati kožu hidratiziranom? U slučaju dehidracije, koža nije samo suha, nego može postati iziritirana, a slabi i njezina barijera, zbog čega je osjetljivija na štetne vanjske utjecaje, poput Sunčevog zračenja, smoga i sl. Isto tako, vizualno gubi sjaj i elastičnost te su zato mogući i prvi znakovi starenja, koji se ne bi pojavili da je koža hidratizirana. Zato je važno nadomjestiti prirodan hijaluron proizvodima koji ga sadrže. 

Mnoge možda zbunjuje naziv kiselina pa očekuju kako se radi o sastojku poput AHA i BHA kiselina, koje se ne smiju koristiti svaki dan te u nekim slučajevima mogu iziritirati kožu. No, to nije istina. Ono što je možda najbolja karakteristika hijaluronske kiseline je činjenica da je možete koristiti svaki dan, pa čak i dva puta dnevno, u jutarnjoj i večernjoj rutini, a odgovara svim tipovima kože. To znači da je možete koristiti ako imate suhu, normalnu, ali i masnu te osjetljivu kožu. Odgovarat će mladenačkoj, ali i zreloj koži, a slobodno je kombinirajte i s drugim aktivnim sastojcima.

U beauty industriji jedan je od hit sastojaka koji se može naći u brojnim proizvodima, od čistača, seruma i boostera do hidratantnih krema. U svakom slučaju, ako još niste uključili hijaluronsku kiselinu u svoju rutinu, vrijeme je da joj date priliku.