Održiva kozmetika

6 kozmetičkih brendova koji prate clean beauty filozofiju

16. kolovoz 2021.
Fotografije: Promo

Kozmetička industrija ima problema s ekologijom i još uvijek je teško pronaći brend koji je zaista clean i ekološki odživ. Iako će se na tržištu mnogi tako deklarirati, ovih šest brendova zaista pripadaju u skupinu ‘čistih‘.

Sve pažljivije biramo proizvode koje nanosimo na lice, kosu i kožu jer smo osvijestili da sve čime se njegujemo dugotrajno ostaje u organizmu. Također, osvijestili smo da, kako kozmetika utječe na stanje naše kože, jednako može utjecati i na okoliš te ostaviti na njemu negativan trag. Svjesni smo da smo da je za klimatsku krizu odgovoran čovjek, pa iako se čini da izborom ruža ne možemo puno napraviti za očuvanje okoliša, važno je znati da i takvi mali odabiri mogu napraviti veliku razliku. 

Čista ljepota usporedno s razgovorom o održivosti postala je trendom koji je lako iskoristiti i krivo protumačiti, no na tržištu postoje kozmetički brendovi preparativne i dekorativne kozmetike koji se svrstavaju u kategoriju clean proizvoda. Njihove formulacije su veganske, ne koriste po organizam potencijalno štetne sastojke, ne testiraju proizvode na životinjama i procesom proizvodnje nastoje zagaditi okoliš u što manjoj mjeri.

Westman Atelier

Već kultni brend kozmetike skriva u ponudi nekoliko proizvoda koji su obožavani godinama, a svi su rađeni kako bi poštovali i očuvali prirodu te kožu i zdravlje. Westman Atelier koristi prirodne sastojke bez parabena i žive, pakiranja proizvoda su reciklirana, a nude i refill pakiranja kojima se smanjuje otpad. 

image
Kremasti ruž za usne Lip Suede, Westman Atelier (78 funti)/ rumenilo u sticku Baby Cheeks Blush Stick, Westman Atelier (44 funte)

Tata Harper

Tata Harper jedna je od prvih koja je kozmetici pridodala riječ green i clean. Izazvana zdravstvenim problemima oca i nemogućnošću da na tržištu pronađe kozmetiku koja je oslobođena štetnih sastojaka, pokrenula je brend kozmetike koji je danas među omiljenijima kod celebrityja i svih ljubitelja čiste, luksuzne i kvalitetne kozmetike.

image
Hidratantna maska za lice Floral Mask, Tata Harper (83 funte)/ uljni čistač za lice tata Harper (75 funti)

La Bouche Rouge Paris

Francuski brend aktivan je u promicanju beauty održivosti - u proizvodnji izbjegavaju plastiku koja je zamijenjena luksuznijim refill pakiranjima od kože i recikliranih materijala, drže se francuske tradicije koja u fokusu ima eleganciju i kvalitetu, sve sa suvremenim pogledom i nastojanjem mijenjanja industrije. Ruževi za usne i maskare koji su ekološki prihvatljivi istovremeno su kvalitetni, kao luksuzni dodatak kozmetičkoj torbici.

image
Ruž za usne sa satenskim završetkom, La Bouche Rouge Paris (36 funti)/ maskara Le Serum Noir, La Bouche Rouge Paris (36 funti)
--- 

Milk

Milk Make-up ističe se ponudom odličnih kremastih rumenila u sticku, što je jedan od njihovih bestsellera, a brend djeluje kao potpuno veganski, s formulacijom proizvoda koji ne uključuju nesigurne sastojke i alergene poput glutena ili štetnih konzervansa. Također su jedan od cjenovno povoljnijih clean beauty brendova. 

image
Dnevna hidratantna krema Vegan Milk (38 dolara)/ hidratantni balzam za usne Milk (16 dolara)

Ilia 

Kao i iza mnogih brendova na ovom popisu, i iza Ilia kozmetike stoji žena koja se odlučila pokrenuti vlastiti brend kozmetike zbog nedostatka proizvoda na tržištu koji u sebi ne sadrže štetne sastojke. Ilia brend zasniva filozofiju na kozmetici koja djeluje iznutra prema van, a u proizvodnji se koriste prirodni sastojci. Maskara je primjerice, prigodna i za one osjetljivih očiju, a uz nju i puder srednje prekrivne moći koji je iznimno lagan na licu, hvaljeni su i kremasti ruževi za usne.

image
Maskara Fullest Volumizing Mascara Ilia (280 kn)/ tekući puder lagane teksture True Skin Serum Foundation Ilia (470 kn)

Matinata 

Hrvatski brend Matinata vodi se strašću za znanjem, ljubavlju prema koži i velikim poštovanjem prema prirodi. Proizvodi su formulirani s biranim, organskim sastojcima visoke kvalitete u blagotvornim koncentracijama, uzgajanim bez pesticida. Uljni serum re.glow zvijezda je kolekcije proizvoda, a izdvajamo i hidratantnu kremu i tonik koji je odličan dodatak rutini njege u vrućim ljetnim danima. 

image
Esencija tonik i maglcia za lice re.breezy, Matinata (292 kn)/ hidratantna krema za hidrataciju i njegu re.vamp, Matinata (382 kn)